|
3202 Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun |

22.05.1985 18761
|
|
Kabul Tarihi |
09.05.1985 |
|

3202 Köye Yönelik Hizmetler Hakkında Kanun
|
|
BEŞİNCİ KISIM
Çeşitli Hükümler
Madde 0044: Döner sermaye
(28.01.2005 tarih ve 25710 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5286 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle, 16.03.2005 tarihinden geçerli olarak yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (12.03.2000 tarih ve 23991 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4549 sayılı Kanunun 5 inci maddesi hükmüdür.) Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ihtiyaç duyduğu ve lüzumlu gördüğü merkezlerde ilgili Bakanın onayı ile görev ve hizmetleriyle ilgili olarak beşyüz milyar liraya kadar döner sermayeli işletmeler kurabilir. Bu miktarı dört katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
İşletmelerin sermayesi Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerden, mevcut sermayeleri ile işletmeler arası ayni ve nakdi sermaye transferlerinden, işletmelerin dönem sonu karlarından, bağış ve yardımlardan meydana gelir. Elde edilen sermaye üstü karlar ertesi yıl bilançosu dönemi sonunda katma bütçe saymanlıklarına yatırılır.
İşletmelere 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu ile 832 sayılı Sayıştay Kanununun vizeye ilişkin hükümleri uygulanmaz. (1)
Genel Müdürlüğe bağlı merkezlerde kurulan bu işletmeler dışarıdan da iş alabilir.
İşletmelerin gelirleri, Genel Müdürlüğün faaliyet alanına giren hizmetlerin yapılmasından, dışarıdan alınacak işlerden ve Genel Müdürlüğe ait her türlü makine kira gelirlerinden oluşur. Giderler ise yönetmelik ve Bakanın onaylayacağı bütçe uygulama talimatı esasları doğrultusunda ve bütçeleri dahilinde yapılır.
Yukarıdaki hükümlere istinaden kurulan işletmeler yanında, Genel Müdürlükçe kurulan Tarımsal Hidroloji Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri yapmak üzere döner sermayeli işletme kurulur.
Bu işletmenin gelirleri ulusal ve uluslararası eğitim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri karşılığı elde olunacak gelirlerden, basım, yayım ve faaliyetlerle ilgili elde edilecek diğer gelirler ile bağışlardan oluşur. İşletmenin faaliyetlerinin gerektirdiği giderler, bütçesine konulan ödeneklerden karşılanır.
Bu işletmenin faaliyetleri sonucu yıl sonunda elde edilecek karın %40'ı bir sonraki yıl Tarımsal Hidroloji Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünün araştırma, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde kullanılacak olan araç, gereç ve diğer ihtiyaçlarına ayrılarak, geri kalanı işletmenin sermayesine ilave edilir. Sermaye tamamlandıktan sonra, %60'lık miktarı 43 üncü madde gereğince katma bütçeye irat kaydolunur.
Kendilerine Bakan onayı ile döner sermayeli işletmelerde amiri ita görevi verilen katma bütçe personeline ilgili mevzuatın öngördüğü mali sorumluluk tazminatı döner sermaye bütçelerinden ödenir.
Elde edilen kardan, karın elde edilmesinde emeği geçen her bir 657 sayılı Kanuna tabi personele katkıları oranında asgari ücretin yıllık brüt tutarının iki katını geçmemek üzere üretimi teşvik primi ödenir. İşletmenin zararı, izleyen yılların karlarından mahsup edilir.
İşletmelerin kadro iş ve işlemleri ve diğer hususlar yönetmelik ile düzenlenir.
(1) (Bu fıkranın uygulanması ile ilgili olarak 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kanunun 81 inci maddesine bakınız.)
Madde 0044: Döner sermaye
(12.03.2000 tarih ve 23991 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4549 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ihtiyaç duyduğu ve lüzumlu gördüğü merkezlerde Bakanlığın onayı ile görev ve hizmetleriyle ilgili olarak beşyüz milyon liraya kadar döner sermayeli işletmeler kurabilir. Bu işletmeler dışarıdan da iş alabilir.
Bu miktar, Bakanlar Kurulu Kararı ile yükseltilebilir.
İşletmelerin kadro iş ve işlemleri ve diğer hususlar yönetmelik ile düzenlenir.
