|
3291 1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu, 3182 Sayılı Bankalar Kanunu, 2983 Sayılı Tasarrufların Teşviki ve Kamu Yatırımlarının Hızlandırılması Hakkında Kanun, 2985 Sayılı Toplu Konut Kanunu, 07.11.1985 Tarihli ve 3238 Sayılı Kanun, 2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması ve 1177 Sayılı Tütün Tekeli Kanununun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Özelleştirilmesi Hakkında Kanun
|

03.06.1986 19126
|
|
Kabul Tarihi |
28.05.1986 |
|

3291 1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu, 3182 Sayılı Bankalar Kanunu, 2983 Sayılı Tasarrufların Teşviki ve Kamu Yatırımlarının Hızlandırılması Hakkında Kanun, 2985 Sayılı Toplu Konut Kanunu, 07.11.1985 Tarihli ve 3238 Sayılı Kanun, 2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması ve 1177 Sayılı Tütün Tekeli Kanununun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Özelleştirilmesi Hakkında Kanun
|
|
BEŞİNCİ BÖLÜM
Özelleştirme Uygulamalarına İlişkin Hükümler
Madde 0014:
(1. Fıkranın: 27.11.1994 tarih ve 22124 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4046 sayılı Kanunun 42 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) Özelleştirme ile ilgili işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
(4. Fıkranın: 27.11.1994 tarih ve 22124 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4046 sayılı Kanunun 42 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) Gerçek ve tüzelkişilerin Türk Ticaret Kanunundan doğan ortaklık hakları saklıdır.
Madde 0014:
(2. Fıkranın: Anayasa Mahkemesinin; 23.07.1994 tarih ve 21999 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 21.07.1994 tarih ve E: 1994/64, K:1994/61-1 sayılı Kararı ile iptal edilmeden önceki şekli.)(06.06.1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 531 sayılı KHK.'nın 3 üncü maddesi hükmüdür.) Özelleştirme programına alınan kuruluşlarla ilgili olarak;
- Mevcut durumları itibariyle anonim şirket statüsünde olan kuruluşların ana sözleşmelerinin bu Kanun hükümlerine uygun hale dönüştürülmeleri ile anonim şirket statüsünde bulunmayanlardan gerekli görülenlerin bu Kanuna uygun ana sözleşmelerinin hazırlanarak anonim şirkete dönüştürülmelerine İdarece karar verilir ve bunların ana sözleşmeleri İdarece onaylanır. Ancak özelleştirilecek kuruluşların özellikleri ve kamu yararı gözönünde bulundurularak yönetim kurullarınca alınacak bazı kararların geçerliliği için, kamu hissesine onay hakkı veren imtiyazlı hisseler ihdasına Kurulca karar verilebilir.
- Bu maddenin (A) bendi gereğince anonim şirket haline dönüştürülenlerin sermayelerindeki kamu payı % 50 nin altına düşünceye kadar, diğerlerinde ise özelleştirme uygulamaları sonucu devredilmeleri tarihine kadar bunların;
- Sermaye miktarını tespit etmeye,
- Kuruluş, birleşme veya bölünmelerinde gerekli düzenlemeleri yapmaya; mal varlıklarına, hak ve yükümlülüklerine ilişkin esasları tespit etmeye,
- Hesapları ve faaliyetleri ile ilgili her türlü düzenlemeyi yapmaya,
- Bu işlemleri kolaylaştırıcı tedbirler almaya,
İdare yetkilidir.
- (07.07.1994 tarih ve 21983 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 546 sayılı KHK.'nın 6 ncı maddesiyle değişen şekli.) Kuruluşların özelleştirme programına alınmalarından önce mülkiyetinde ve/veya tasarrufunda bulunan her türlü hak ve mameleki ile çeşitli kanunlardan doğan yükümlülükleri ve borçları, özelleştirme programına alındıktan ve özelleştirildikten sonra da aynen devam eder.
- Müessese, işletme ve işletme birimlerinin ayrı ayrı anonim şirkete dönüştürülmeleri halinde bağlı oldukları kuruluşların hak ve yükümlülüklerinden hangilerinin anonim şirkete dönüştürülen bu kuruluşa intikal edeceğine, İdare tarafından karar verilir.
- Bağlı ortaklıklar ile bağlı ortaklık statüsünde olmayan ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olanların iştiraklerindeki paylar ile varlıkları, gerektiğinde ilgili kuruluş adına İdare tarafından özelleştirilebilir. Bu takdirde özelleştirme sonucu elde edilecek gelir, özelleştirme giderleri düşüldükten sonra ilgili kuruluşa verilir."
(3. Fıkranın: Anayasa Mahkemesinin; 23.07.1994 tarih ve 21999 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 21.07.1994 tarih ve E: 1994/64, K:1994/61-1 sayılı Kararı ile iptal edilmeden önceki şekli.) (06.06.1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 531 sayılı KHK.'nın 3 üncü maddesi hükmüdür.) Özelleştirme programına alınan kuruluşlardan gerekli görülenlerin anonim şirkete dönüştürülmelerinde ve anonim şirkete dönüştürülenlerin özelleştirme programında bulundukları süre içinde Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili diğer kanunlardaki şirket kuruluşuna ilişkin şartlar aranmaz.
(5. Fıkranın: Anayasa Mahkemesinin; 23.07.1994 tarih ve 21999 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 21.07.1994 tarih ve E: 1994/64, K:1994/61-1 sayılı Kararı ile iptal edilmeden önceki şekli.) (06.06.1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 531 sayılı KHK.'nın 3 üncü maddesi hükmüdür.) Özelleştirme programına alınan kuruluşlardan anonim şirkete dönüştürülenlerden kamu payı % 50 nin altına düşünceye kadar, diğerlerinde ise özelleştirme uygulamaları sonucu devredilmeleri tarihine kadar bu kuruluşların yönetim, denetim ve tasfiye kurulu üyelikleri ile genel müdürlüklerine yapılacak atamalar ve bu görevlerden alınma işlemleri, İdare Başkanının teklifi ve Başbakanın onayı ile yapılır.
(6. Fıkranın: Anayasa Mahkemesinin; 23.07.1994 tarih ve 21999 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 21.07.1994 tarih ve E: 1994/64, K:1994/61-1 sayılı Kararı ile iptal edilmeden önceki şekli.) (06.06.1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 531 sayılı KHK.'nın 3 üncü maddesi hükmüdür.) Özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelirler ile özelleştirme programına alınan kuruluşlardan elde edilen temettülerin tamamı özelleştirme Fonunda toplanır.
Madde 0014:
- (07.07.1994 tarih ve 21983 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 546 sayılı KHK.'nın 6 ncı maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Kuruluşların özelleştirme programına alınmalarından önce mülkiyetinde ve/veya tasarrufunda bulunan her türlü hak ve mameleki ile borçları, özelleştirme programına alındıktan sonra da aynen devam eder.
Madde 0014:
(2. Fıkranın: 06.06.1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 531 sayılı KHK.'nın 3 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Özelleştirilmesine karar verilen teşekkül, kuruluş, müessese, bağlı ortaklık, işletme ve işletme birimlerinin;
- Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak Devlete ait hisselerinin tamamı bedel alınmadan Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresine devredilmiş ve Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili diğer kanunlardaki şartlar aranmaksızın anonim ortaklığa dönüşmüş sayılır.
- Sermayelerindeki kamu payı % 50'nin altına düşünceye kadar kuruluşları, faaliyetleri, organları, yönetimi, denetimi, sermaye miktarını tespite, bu işlemleri kolaylaştırıcı tedbirleri almaya, ayrıca bu işlerden elde edilip Kamu Ortaklığı Fonunda toplanacak meblağın Fon, Hazine ve özelleştirilen kuruluş arasında hangi oranlarda dağıtılacağına karar vermeye Kamu Ortaklığı Kurulu yetkilidir.
- Hesapları ile ilgili her türlü düzenlemeleri yapmaya kurul yetkilidir.
- Mülkiyetine, ne suretle olursa olsun geçen, tasarrufunda bulunan her türlü hak ve mameleki ile borçları özelleştirilen kuruluşa aynen intikal eder.
(3. Fıkranın: 06.06.1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 531 sayılı KHK.'nın 3 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Bunların sermayelerindeki kamu payının % 50'nin altına düşmesi halinde bu konudaki mevzuat hükümleri uygulanır.
