|
4749 Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun İle Hazine Müsteşarlığı İle Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda ve Belediyelere ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun)
|

09.04.2002 24721
|
|
Kabul Tarihi |
28.03.2002 |
|

4749 Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
|
|
DOKUZUNCU BÖLÜM
Devlet Borçlarının Bütçeleştirilmesi
Madde 0014: Devlet borçlarının bütçeleştirilmesi, muhasebeleştirilmesi ve raporlanması
(1., 2. ,4. ,7. ve 10. Fıkraların 23.07.2008 tarih ve 26945 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
Mali yıl içinde, türev ürünler dahil olmak üzere, ödenecek Devlet iç ve dış borç anapara ödemeleri ile iç ve dış borçlanma tutarlarını, Hazinenin kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla para piyasalarından yapacağı borçlanma tutarlarını bütçe dışında özel hesaplarda izlemeye Bakan yetkilidir.
Her ne suretle olursa olsun, türev ürünler de dahil, yapılmış olan borçlardan doğan Devlet iç ve dış borç faizleri ile iskonto giderleri, genel giderler ile Hazinenin kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla para piyasalarından yapacağı borçlanma faizleri bu amaçla bütçeye yeterli miktarda konulacak ödeneklerle karşılanır. Bu ödeneklerden bütçenin diğer kalemlerine hiçbir şekilde aktarma yapılamaz.
Kullanıcı ve borçlu bütün kamu kurum ve kuruluşları, Müsteşarlığın sahip olduğu iç ve dış yükümlülüklerin muhasebe kayıtlarına doğru ve zamanında aktarılmasını teminen, ikraz ve tahsis edilen kredilere ve sağlanan Hazine garantilerine ilişkin gerçekleşme bilgilerini ve Müsteşarlığın ihtiyaç duyduğu diğer bilgi ve belgeleri, kredi kullanımına aracılık eden kurum ve kuruluşlar da söz konusu kredilere ilişkin olarak temini talep edilen her türlü bilgiyi talep edilen süreler içinde ve talep edilen şartlarda Müsteşarlığa vermekle yükümlüdür.
Dış borcun ikrazı ve ikrazen ihraç edilmiş olan Devlet iç borçlanma senetleri suretiyle kullandırılan finansman imkanları, ikraz edilen tarafından kredilerden Müsteşarlığa ödenen taksitler ile gecikme faiz ve cezaları bütçeye gelir kaydolunur.
(İbarelerin 23.07.2008 tarih ve 26945 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
5. Fıkrasında Geçen "genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler"
6. Fıkrasının 1. Cümlesinde Geçen "konsolide bütçeye tabi kullanıcı kuruluşlarca"
6. Fıkrasının 2. Cümlesinde Geçen "Bu kapsamda, genel ve katma bütçeli kuruluşlar"
6. Fıkrasının 3. Cümlesinde Geçen "konsolide bütçe"
13. Fıkrasında Geçen "Genel ve katma bütçeli kuruluşlarca"
(27.04.2005 tarih ve 25798 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5335 sayılı Kanunun 19/e maddesiyle değişen şekli.) Müsteşarlıkça bu Kanun kapsamında borçlu veya garantör sıfatıyla herhangi bir dış finansman veya türev ürüne ilişkin olarak başlatılan işlemler kapsamında ilgili anlaşmaların imzalanmasından önce veya imzalanan anlaşmaların yürürlüğe girmesini sağlayacak kanuni düzenlemeler tamamlanıncaya kadar peşin ödenmesi gereken komisyon, taahhüt ücreti, garanti ücreti, gecikme faizi ve benzeri yükümlülükleri ödemeye Bakan yetkilidir. Söz konusu yükümlülükler Müsteşarlık bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanır.
Madde 0014: Devlet borçlarının bütçeleştirilmesi, muhasebeleştirilmesi ve raporlanması
(10. Fıkranın: 27.04.2005 tarih ve 25798 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5335 sayılı Kanunun 19/e maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Müsteşarlıkça bu Kanun kapsamında herhangi bir dış finansman veya türev ürüne ilişkin olarak yapılan anlaşmaların yürürlüğe girmesini sağlayacak kanuni düzenlemelerin tamamlanmasına kadar, anlaşmalar gereğince peşin ödenmesi gereken komisyon, ücret, garanti ücreti ve benzeri giderler (12.08.2003 tarih ve 25197 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4969 sayılı Kanunun 10/b maddesiyle eklenen ve 22.07.2003 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren ibare.) yılı bütçesinde yeterli ödeneği bulunması kaydıyla bütçeden mahsup edilecek ödemeler hesabı ile ilişkilendirilerek Müsteşarlık tarafından yapılabilir.
Madde 0014: Devlet borçlarının bütçeleştirilmesi, muhasebeleştirilmesi ve raporlanması
(15. Fıkranın: 23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5217 sayılı sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen ve 01.01.2005 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli.) Müsteşarlıkça yabancı ülkelere, bu ülkelerdeki kurum ve kuruluşlara, uluslararası kuruluşlara sağlanan danışmanlık hizmetlerinden elde edilecek gelirlerle, yasal hakları Müsteşarlığa ait olup da yabancı ülkelere, bu ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla uluslararası kuruluşlara ücreti karşılığında kullandırılan ve/veya satılan yazılım ve benzeri varlıklardan elde edilecek gelirler Maliye Bakanlığı tarafından bütçeye özel gelir, Müsteşarlık bütçesine özel ödenek kaydedilir.
Madde 0014: Devlet borçlarının bütçeleştirilmesi, muhasebeleştirilmesi ve raporlanması
(3. Fıkranın: 24.12.2003 tarih ve 25326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5018 sayılı Kanunun 81/d maddesiyle 01.01.2005 tarihinden geçerli olarak yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) Devlet borcunun muhasebesi ile ilgili esas ve usuller Maliye Bakanlığı ve Müsteşarlık tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
