|
5275 Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun |

29.12.2004 25685
|
|
Kabul Tarihi |
13.12.2004 |
|
5275 Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun |
|
BİRİNCİ KİTAP
Amaç ve Temel İlkeler, Hapis Cezası ve Güvenlik Tedbirleri
İKİNCİ KISIM
Hapis Cezaları ve Güvenlik Tedbirleri
BEŞİNCİ BÖLÜM
Hükümlülerin Sınıflandırılması ve Cezaların İnfazı
Madde 0023: Hükümlülerin gözlem ve sınıflandırılması
( 1 ) Hükümlülerin gözlem ve sınıflandırılması aşağıdaki esaslara göre yapılır:
- Hükümlülerin kişisel özellikleri, bedensel, akli ve sağlık durumları, suç işlemeden önceki yaşamları, sosyal çevre ve ilişkileri, sanat ve meslek faaliyetleri, ahlaki eğilimleri, suça bakış açıları, hükümlülük süreleri ve suç türleri belirlenerek, durumlarına uygun infaz kurumlarına ayrılmaları ve bunlara göre saptanacak infaz ve iyileştirme rejimi; gözlem, inceleme ve değerlendirme yöntemiyle çalışan gözlem ve sınıflandırma merkezlerinde veya kapalı ceza infaz kurumlarının bu hizmete ayrılan bölümlerinde yapılır. Hükümlüler, işledikleri suç tiplerine, gösterdikleri eğilimlere, tutum ve davranışları nedeniyle sıkı gözetim ve denetim altında bulundurulmaları gerekip gerekmediğine göre yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarına veya normal güvenlikli ceza infaz kurumlarına veya açık ceza infaz kurumlarına gönderilirler.
- Bu merkezlerde; mümkün olduğunca kriminoloji, penoloji, davranış bilimleri, adalet psikolojisi veya ceza hukuku alanında bilgi ve deneyime sahip yöneticiler, psikiyatri uzmanı, hekim, adli tıp uzmanı, psikolog, pedagog, çocuk gelişimcisi, sosyal çalışmacı, psikolojik danışman, rehberlik uzmanı ve öğretmen gibi uzman görevliler ile diğer kurum görevlileri bulundurulur.
- Kadın, çocuk ve genç hükümlüler ile ilgili gözlem ve sınıflandırma, gerekli görülen yer veya bölgelerdeki ayrı gözlem ve sınıflandırma merkezlerinde veya bunların noksanlığı halinde kadın, çocuk ve kadın ve erkek gençlik kapalı ceza infaz kurumlarının bu hizmete ayrılan bölümlerinde yerine getirilir.
- Hükümlülerin gözlemleri, gözlem kurulunca kuruma kabul tarihinden başlayarak tek kişilik odalarda yapılır. Ancak kurumun tek kişilik odası bulunmaması veya kısıtlı sayıda olması durumunda tahsis edilmiş özel bölümlerinde de yapılabilir.
- Ağırlaştırılmış müebbet hapis ve müebbet hapis cezalarına veya iki yıldan fazla süreli hapis cezasına mahküm olanlar, haklarında uygulanacak rejimi ve gönderilmeleri gereken infaz kurumunu ve bu maksatla kişisel ve sosyal özelliklerini belirlemek için Kanunda gösterilen esaslar uyarınca gözleme tabi tutulurlar. Gözlem süresi altmış günü geçemez.
- Hükümlü; kişiliğine, sair hallerine, suçun işlenmesindeki özelliklere göre gerektiğinde gözleme tabi tutulmayabilir.
- Gözlem sonunda, gözlem merkezi hükümlüye ait dosyayı görüşü ile birlikte Adalet Bakanlığına gönderir. Gözlem sonucuna göre hükümlünün gönderileceği infaz kurumu Bakanlıkça belirlenir. (01.06.2005 tarih ve 25832 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5351 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle eklenen cümle.) Ancak, yapılan gözlem ve sınıflandırma sonunda idare ve gözlem kurulunca aynı ceza infaz kurumunda veya o yer Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı diğer ceza infaz kurumlarında kalması uygun bulunan hükümlülerin dosyaları Bakanlığa gönderilmez ve cezalarının infazına, bulundukları veya Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilecekleri bağlı ceza infaz kurumlarında devam olunur.
( 2 ) Hükümlülerin gözleme tabi tutulmasına ve cezaevlerinin sınıflandırılmasına dair hükümler, askeri cezaevleri ve buralarda cezaları infaz olunan hükümlüler hakkında uygulanmaz.
( 3 ) Kısa süreli hapis cezaları, Kanunda gösterilen esaslara göre infaz olunur. (…) (1)
(1) (Bu kısımda yer alan "Bu tür cezalara mahküm olanlar gözleme tabi tutulmazlar." şeklindeki cümle; 01.06.2005 tarih ve 25832 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5351 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle madde metninden çıkarılmıştır.)