|
5434 Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu |

17.06.1949 7235
|
|
Kabul Tarihi |
08.06.1949 |
|

5434 Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu
|
|
BİRİNCİ KISIM
Kuruluş
Madde 0009:
(20.05.2006 tarih ve 26173 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5502 sayılı Kanunun 43/e maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (07.05.1986 tarih ve 3284 sayılı Kanunun 2 nci maddesi hükmüdür.)
- Yönetim Kurulunun 8 inci madde gereğince, Maliye ve Gümrük Bakanlığının onayına sunulacak kararlarının birer örneği 15 gün içinde bu Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça kanun ve tüzük hükümlerine uygun görülmeyen kararların, gerekçesi bildirilerek düzeltilmesi istenebilir. Yönetim Kurulu isteği yerinde görürse kararını düzeltir. Aksi halde karşı görüşü ile birlikte Bakanlığa sunar. Bakanlık görüşünde ısrar ederse Yönetim Kurulu, kararını düzeltir.
- Yönetim Kurulunun 8 inci maddenin (f) fıkrasında yazılı konularla ilgili kararlarının birer örneği 15 gün içinde Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirilir.
Maliye ve Gümrük Bakanlığı kendisine gönderilen bu kararlardan kanun ve tüzük hükümlerine uygun görmediklerinin düzeltilmesini 30 gün içinde gerekçesi ile birlikte resen Sandıktan isteyebilir.
Bakanlığın bildirimi üzerine, Yönetim Kurulu kararını düzeltmezse bu kararı dosyası ile birlikte Bakanlığa yollar. Bakanlık, görüşünde ısrar ederse bu konuda Danıştayın görüşü alınır.
İlgililer hakkında alınmış kararlar ile Genel Müdürlükçe yapılan tahsis işlemlerine ait bildirimler, ilgililerin adreslerine iadeli taahhütlü olarak gönderilir. Bunlara karşı ilgililer idari dava açabilir.
Madde 0009:
(07.05.1986 tarih ve 3284 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (08.06.1949 tarih ve 5434 Sayılı Kanunun hükmüdür.)
- Yönetim Kurulunun 8 inci madde gereğince Maliye Bakanlığının tasvibine arzedilecek kararlarının birer örneği 15 gün içinde Maliye Bakanlığına gönderilir. Bakanlıkça kanun ve tüzük hükümlerine uygun görülmiyen kararların gerekçesi bildirilerek düzeltilmesi istenebilir. Yönetim Kurulu isteği yerinde görürse kararını düzeltir. Aksi halde karşılık mütalaası ile birlikte Bakanlığa sunar. Bakanlık görüşünde israr ederse Yönetim Kurulu kararını düzeltir.
- Yönetim Kurulunun 8 inci maddenin (ç) fıkrasında yazılı konularla ilgili kararlarının birer örneği 15 gün içinde Maliye Bakanlığına bildirilir ve birer örneği de ilgililere tebliğ olunur.
İlgililer bunlar aleyhine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Maliye Bakanlığına yazı ile itirazda bulunabilirler. Bakanlıkça aynı müddet içinde karar alınarak Sandığa ve genel hükümlere göre ilgililere tebliğ olunur.
Bakanlıkça ilgililerin itirazı yerinde görülür ve Yönetim Kurulunca da bu karara uyulursa muamele ona göre düzeltilir. İtirazları reddedilir veya Yönetim Kurulunca Bakanlığın kararına uyulmazsa ilgililer 21/12/1938 tarihli ve 3546 sayılı kanun hükümleri dairesinde Sandık aleyhine dava açabilirler.
Maliye Bakanlığı kendisine gönderilen bu kararlardan kanun ve tüzük hükümlerine uygun görmediklerinin düzeltilmesini 30 gün içinde gerekçesi ile birlikte re'sen de Sandıktan istiyebilir. Yönetim Kurulu bu bildirime uyarak kararını değiştirirse bundan zarar gören ilgili, keyfiyetin yazı ile kendisine bildirilmesi üzerine, yukarki şekilde Danıştayda dava açabilir.
Bakanlığın bildirimi üzerine Yönetim Kurulu kararını düzeltmezse bu kararı dosyası ile birlikte Bakanlığa yollar, Bakanlık görüşünde ısrar ederse dosyayı mütalaasını bildirmek üzere Danıştaya gönderir ve Danıştayca verilecek mütalaaya göre muamele yapılır. Bu muameleden zarar gören ilgili, keyfiyetin yazı ile kendisine bildirilmesi üzerine yukarki şekilde Danıştaya dava açabilir.
Bu maddeye göre yapılacak itirazlar, Yönetim Kurulunun 8 inci maddenin (ç) fıkrasına ait kararlarının icrasına mani olmaz.