ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
5434
Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu

17.06.1949
7235
Kabul Tarihi 08.06.1949

5434
Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu

OTUZ YEDİNCİ KISIM
Geçici Hükümler

H - Borçlanma Hükümleri

Geçici Madde 0189:

(Anayasa Mahkemesi’nin 02.12.1986 tarih ve E. 1986/22, K. 1986/ 28 sayılı kararı ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (07.05.1986 tarih ve 3284 Sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile getirilen geçici 11 inci madde hükmü olup, teselsül sebebi ile madde numarası değiştirilmiştir.) Bu Kanunun yürürlüğünden önce Yasama Organı Üyelikleri veya Bakanlığı sona erenlerden;

  1. Halen T.C. Emekli Sandığı ile ilgili bir görevde bulunanların, emeklilik keseneklerine esas tutulacak derece ve kademeleri ile ek göstergeleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren 1 inci derecenin son kademesi ve iştirakçilere uygulanmakta olan en yüksek ek göstergeye yükseltilerek, kesenekleri kendilerinden, karşılıkları da kurumlarından alınır.

  2. Diğer sosyal güvenlik kurumları ile ilgili bir görevde çalışanların istekleri üzerine, müracaatlarının T.C. Emekli Sandığı Kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden aybaşından itibaren kesenek ve kurum karşılıkları birinci derecenin son kademesi ve iştirakçiler için uygulanmakta olan en yüksek ek gösterge üzerinden hesap edilmek şartıyla T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilmeleri sağlanır. Diğer sosyal güvenlik kurumları ile olan ilgileri aynı tarihten itibaren kesilir.

    Bu suretle ilgileri devam edenlerin Bağ - Kur ile ilgilendirilmeleri gereken işlerde çalışanların kesenek ve karşılıklarının tamamı, Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgilendirilmeleri gereken görevlerde çalışanların keseneklerinin tamamı ile, Sosyal Sigortalar Kurumuna ödenecek işveren hissesi ile % 18 karşılık arasındaki farkın tamamı kendilerinden, işveren hissesi de çalıştıran işyerinden tahsil edilir. Ancak bu suretle geçen süreler emeklilik ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz.

    (a) ve (b) fıkrası kapsamına girenlere istekleri üzerine Ek 5 inci maddedeki esas ve oranlara göre aylık bağlanır.

  3. T.C. Emekli Sandığı dışında, diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olmuş bulunanlardan halen hayatta olanların, istekleri üzerine, sandığa yaptıkları müracaatlarını takip eden aybaşından itibaren bu Kanun esaslarına göre iştirakçilikleri sağlanır. Aynı tarihten itibaren de almakta oldukları emekli aylıkları kesilir.

    Yukarıdaki fıkralarda sayılanlardan isteyenler hakkında bu Kanunun Ek 2 nci maddesi gereğince borçlandırma işlemi yapılır.

    Ancak, yukarıdaki (c) fıkrasına girenlerin çeşitli sosyal güvenlik kurumlarına prim veya kesenek ödeyerek geçen süreleri ile Ek 2 nci maddeye göre borçlandıkları hizmet süreleri toplamı aylık bağlanabilmesi için yeterli süreden eksik olanların, eksik olan bu süreleri de ayrıca borçlandırılır.

    Bu gibiler için; hak kazandıkları ve istekte bulundukları takdirde Ek 5 inci madde esaslarına göre emeklilik işlemi uygulanır.

  4. T.C. Emekli Sandığından emekli olanlarla, ölenlerin kendilerine veya dul ve yetimlerine bağlanmış olan emekli, dul ve yetim aylıkları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren, bu Kanunla getirilen ve aylık bağlanmasına esas tutulan derece, kademe ve ek göstergeleri ile aylık bağlama oranları esas alınmak suretiyle yükseltilir.

  5. Ölümleri sebebiyle dul ve yetimlerine diğer sosyal güvenlik kurumlarından bağlanan aylıklar Sandığa yazılı müracaatlarını takip eden aybaşından itibaren (d) fıkrasındaki hükümlere göre düzeltilerek Sandıkça ödenir. Hizmet süreleri (10) yılı doldurmamış olanların aylıklarının bağlama oranı (10) yıl olarak hesaplanır. Bunların diğer sosyal güvenlik kurumlarından bağlanan aylıkları aynı tarihten itibaren kesilir.