ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
5680
Basın Kanunu

24.07.1950
7564
Kabul Tarihi 15.07.1950

5680
Basın Kanunu

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Basında Mesuliyet

Madde 0016:

  1. (21.05.2002 tarih ve 24761 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4756 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Mevkutelerle işlenen suçlarda sorumluluk, suçu vücuda getiren yazıyı veya haberi yazan veya resmi veya karikatürü yapan kimse ile beraber bu mevkutenin ilgili sorumlu müdürüne aittir. Ancak, sorumlu müdürler için verilen hürriyeti bağlayıcı cezalar, sürelerine bakılmaksızın para cezasına çevrilerek hükmolunur. Para cezasının hesabında 647 sayılı Cezaların İnfazı Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci bendinde belirtilen miktarın aşağı haddi esas alınır. Sorumlu müdürler için emniyet gözetimi altında bulundurma cezası verilmez.

Madde 0016:

(5. Fıkranın: 09.04.2002 tarih ve 4748 sayılı Kanunun 7/A maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) Kanunla yasaklanmış herhangi bir dille yayın yapılması halinde, sorumlu müdürlerle yayınlatanlar hakkında bu maddede öngörülen para cezasına çevrilerek hükmedilmeye ve emniyet gözetimi altında bulundurma cezası verilmeyeceğine ilişkin hükümler uygulanmaz.

Madde 0016:

(10.11.1983 tarih ve 2950 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (08.05.1979 tarih ve 2231 sayılı Kanunun hükmüdür.) Basın yoluyla işlenen suçlardan dolayı ceza sorumluluğu:

  1. Mevkutelerde işlenen suçlarda sorumluk, suçu vücuda getiren yazıyı yazan veya resmi yapan kimse ile beraber bu mevkutenin ilgili sorumlu müdürüne aittir. Ancak, sorumlu müdürler için verilen hürriyeti bağlıyıcı cezalar beher günü 100 liradan hesap edilmek üzere para cezasına çevrilir ve sorumlu müdürler için emniyet gözetimi altında bulundurma cezası verilemez.

  2. Mevkutelerde müstear adla veya imzasız ya da remizli imza ile yayımlanan yazı veya resim veya karikatür sahiplerinin adlarını sorumlu müdür bildirmek zorunda değildir. Sahibi belli olmayan yazı veya resim veya karikatürden dolayı sorumluluk yayım unsurunu gerçekleştiren sorumlu müdüre aittir. Ancak, sorumlu müdür mevkutenin sahibi tarafından rızasına aykırı olarak yayınlanan yazı veya resim veya karikatürden sorumlu değildir.Bu takdirde ceza sorumluluğu yazı veya resim veya karikatürü yayınlatana aittir.

  3. Mevkute tanımına girmeyen basılmış eserlerle işlenen suçlarda ceza sorumluluğu,suçu oluşturan eserin yazanı,yazarı,çevireni veya çizenine, fail belli olmadığı veya bu kimse aleyhine, Türk mahkemelerinde dava açılamadığı veya kendisinin bilgi veya izni dışında yayınlandığı takdirde yayınlatana, yayınlatan belli olmazsa basana, basan da belli olmadığı takdirde satana ve dağıtana aittir.

Madde 0016:

(08.05.1979 tarih ve 2231 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (29.11.1960 tarih ve 143 sayılı Kanunun hükmüdür.) Basın yolu ile işlenen suçlardan dolayı ceza sorumluluğu:

  1. Mevkutelerle işlenen suçlarda, suçu vücude getiren yazıyı yazan veya resmi yapan kimse ile beraber bu mevkutenin ilgili sorumlu müdürüne terettüp eder.

  2. Mevkutelerde müstear adla veya imzasız yahut remizli imza ile yayınlanan yazı veya resim sahiplerinin adlarını sorumlu müdür bildirmeye mecbur değildir. Ancak suç teşkil eden yazı veya resim Türk Ceza Kanununun 2 nci kitabının 1 inci babının 1 inci faslında yazılı cürümlere taallük ediyorsa, sorumlu müdür bunların sahiplerinin açık kimliklerini, istek tarihinden itibaren 24 saat içinde Cumhuriyet Savcılığına bildirmeye mecburdur.

  3. Sorumlu müdür suç teşkil eden haber, vesika veya yazıyı bu mahiyetini bilmeden yayınlamış ise bunların sorumluluğu yalnız haber,beyan ve vesikayı verene veya yazıyı yazana aittir. Sorumlu müdür mevkutenin sahibi tarafından rızasına aykırı olarak yayınlanan yazı veya resimlerden sorumlu değildir. Bu takdirde ceza sorumluluğu yazı ve resimleri yayınlatana aittir.

  4. Mevkute tarifine girmiyen basılmış eserlerle işlenen suçlarda ceza sorumluluğu suç teşkil eden eserin müellif,muharrir,mütercim veya tersim edenine, fail belli olmadığı veya bu kimse aleyhine Türk mahkemelerinde dava açılamadığı veya kendisinin bilgi veya muvafakati dışında yayınlandığı hallerde naşire ve naşir de belli olmazsa tabie, bu da bilinmediği takdirde bilerek satana, dağıtana aittir.

Madde 0016:

(29.11.1960 tarih ve 143 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (07.06.1956 tarih ve 6733 sayılı kanunun hükmüdür.) Basın yoliyle işlenen suçlardan dolayı ceza mesuliyeti:

  1. Mevkutelerle işlenen suçlarda, suçu vücuda getiren yazıyı yazan veya resmi yapan veyahut haber, havadis veya vesikaları verenlerle mevkutenin mesul müdürüne ve mesul müdürlüğü kabul etmemiş olan sahibine terettüp eder.

  2. Mesul müdür, mevkutelerde suç teşkil eden ve müstear ad ile veya imzasız yahut remizli imza veya mahsus bir işaretle neşredilen yazı, resim, haber, havadis veya vesika sahiplerinin sarih hüviyetlerini talep tarihinden itibaren 24 saat içinde Cumhuriyet Müddeiumumisine bildirmeğe mecburdur.

  3. Mevkute tarifine girmiyen basılmış eserlerle işlenen suçlarda ceza mesuliyeti suçu teşkil eden eserin müellif, muharrir, mütercim veya tersim edenine, fail belli olmadığı veya bu kimse aleyhine Türk mahkemelerinde dava açılamadığı veya kendisinin malümatı veya muvafakati dışında neşrolunduğu hallerde naşire ve naşir de belli olmazsa tabie, bu da bilinmediği takdirde bilerek satana, dağıtana aittir.

Madde 0016:

(07.06.1956 tarih ve 6733 sayılı kanunla değişmeden önceki şekli.) (15.07.1950 tarih ve 5680 sayılı Kanunun hükmüdür.) Basın yoliyle işlenen suçlardan dolayı ceza mesuliyeti:

  1. Mevkutelerle işlenen suçlarda, suçu vücuda getiren yazıyı yazan veya resmi yapan kimse ile beraber bu mevkutenin mesul müdürüne terettüp eder;

  2. Mevkutelerde müstear adla veya imzasız yahut remizli imza ile neşredilen yazı veya resim sahiplerinin adlarını mesul müdür bildirmeye mecbur değildir. Ancak suç teşkil eden yazı veya resim Türk Ceza Kanununun ikinci kitabının birinci babının birinci faslında yazılı cürümlere taallük ediyorsa mesul müdür bunların sahiplerinin sarih hüviyetlerini istek tarihinden itibaren 24 saat içinde Cumhuriyet savcısına bildirmeğe mecburdur.

  3. Mesul müdür suç teşkil eden haber, vesika veya yazıyı bu mahiyetini bilmeden neşretmiş ise bunların mesuliyeti yalnız haber,beyan,vesikayı verene veya yazıyı yazana aittir;

    Mesul müdür mevkutenin sahibi tarafından rızası hilafına neşredilen yazı ve resimlerden mesul değildir. Bu takdirde ceza mesuliyeti yazı ve resimleri neşrettirene aittir.

  4. Mevkute tarifine girmiyen basılmış eserlerle işlenen suçlarda ceza mesuliyeti suç teşkil eden eserin müellif, muharrir, mütercim veya tersim edenine, fail belli olmadığı veya bu kimse aleyhinde Türk mahkemelerinde dava açılamadığı veya kendisinin malümatı veya muvafakatı dışında neşrolunduğu hallerde naşire ve naşir de belli olmazsa tabie, bu da bilinmediği takdirde bilerek satana, dağıtana aittir.