|
5680 Basın Kanunu |

24.07.1950 7564
|
|
Kabul Tarihi |
15.07.1950 |
|

5680 Basın Kanunu
|
|
BEŞİNCİ BÖLÜM
Cevap ve Düzeltme Hakkı
Madde 0019:
- (21.05.2002 tarih ve 24761 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4756 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Bir kişinin, haysiyet ve şerefine dokunan veya kendisi ile ilgili gerçeğe aykırı hareketler, düşünceler ve sözler izafesi suretiyle açık veya kapalı şekilde bir mevkutede yapılan yayımdan dolayı ilgili veya yetkili temsilcisi yayının yapıldığı tarihten itibaren iki ay içinde imzasını taşıyan cevap veya düzeltme yazısını mevkutenin sorumlu müdürüne verebilir veya gönderebilir.
Sorumlu müdür, cevap veya düzeltmeyi, aldığı tarihten itibaren üç gün içinde inceler ve yayınlanmasına karar verdiği takdirde inceleme süresinin bitiminden sonra çıkacak ilk nüshada, metne hiçbir mülahaza ve işaret katmaksızın ve bu cevap veya düzeltme dolayısıyla herhangi bir mütalaa beyan etmeksizin aynen ve tamamen yayınlamaya mecburdur.
Madde 0019:
(11.05.1988 tarih ve 3445 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (10.11.1983 tarih ve 2950 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bir şahsın, haysiyet ve şerefine dokunan veya kendisi ile ilgili gerçeğe aykırı hareketler, düşünceler ve sözler izafesi suretiyle açık veya kapalı şekilde bir mevkutede yapılan yayından dolayı ilgili, yayının yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde imzasını taşıyan cevap veya düzeltme yazısını mevkutenin sorumlu müdürüne verebilir veya gönderebilir.Sorumlu müdür, cevap veya düzeltmeyi aldığı tarihten itibaren üç gün içinde inceler ve yayınlanmasına karar verdiği takdirde inceleme süresinin bitiminden sonra çıkacak ilk nüshada, metne hiç bir mülahaza ve işaret katmaksızın ve bu cevap veya düzeltme dolayısıyla herhangi bir mütalaa beyan etmeksizin aynen ve tamamen yayınlamaya mecburdur.
Cevap veya düzeltme, ilişkin olduğu yazının cevap verenle ilgili miktarının iki katından uzun olamaz. Ancak, yirmi satırdan az olan yazıların cevabı otuz satır olabilir. Mevkutenin birden fazla yerde basılması halinde, cevap veya düzeltmeye sebep olan yazının yayınlandığı ve dağıtıldığı yerdeki baskısının tüm nüshalarında cevap veya düzeltmeye yer verilir.
Cevap veya düzeltmenin zamanında yayınlanmaması halinde ilgili, yayınlanması gereken tarihten itibaren otuz gün içinde evrakı ile birlikte bulunduğu yer sulh ceza hakimine başvurur. Sulh ceza hakimi en geç yedi gün içinde cevap veya düzeltmeyi; suç mahiyetinde olup olmadığı, yayın ile ilgisi bulunup bulunmadığı, kanunda yazılı şekil veya şartları taşıyıp taşımadığı ve mevkuteye yapılan başvurunun yayından itibaren üç ay içinde yapılıp yapılmadığı cihetlerinden inceler ve bir karar verir. Bu karar ilgililere tebliğ olunur. Hakim, cevap veya düzeltmenin yayınlanmamasına karar verebileceği gibi aynen veya uygun göreceği değişiklikleri yaparak yayınlanmasına da karar verebilir. Bu kararlara karşı ilgililer beş gün içinde asliye ceza hakimine itiraz edebilirler. Asliye ceza hakiminin en geç beş gün içinde, itirazı inceleyerek vereceği karar kesindir.
Cevap veya düzeltmenin yayınlanmasına karar verildiği takdirde, kesin nitelikteki hakim kararının, günlük gazetelerde, alındığı tarihi izleyen iki gün içinde, diğer mevkutelerde bu süre gözetilmek suretiyle ilk çıkacak nüshada yayınlanması zorunludur.
Cevap veya düzeltemelerin, yazının yayınlandığı aynı sahife ve sütunda, okumayı güçleştirmeyecek şekilde, aynı büyüklükte ve aynı karakterde harflerle, cevap veya düzeltmeyi gerektiren yazı için başlıklar yapılmış veya resimler konulmuş ise cevap veya düzeltmede tespit edilecek başlık veya resmin de yayınlanması gerekir.
Devlet daireleri, kamu müesseseleri ve tüzelkişiler tarafından gönderilecek cevap veya düzeltmeler hakkındada yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır.
Cevap veya düzeltme hakkını kullanmadan ölen bir kimsenin bu hakkını varislerinden yalnız biri kullanabilir.
Bu maddedeki tebliğler, ilgili talep ettiği takdirde, memur marifetiyle yapılır.
Madde 0019:
(10.11.1983 tarih ve 2950 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (29.11.1960 tarih ve 143 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bir şahsın, haysiyet ve şerefine dokunan veya menfaatini bozan yahut kendisi ile ilgili hakikata aykırı hareketler, düşünceler ve sözler izafesi suretiyle açık veya kapalı şekilde bir mevkutede yapılan yayından dolayı imzasiyle üç ay içinde gönderilecek, cevap ve düzeltmeyi mevkutenin sorumlu müdürü metnine hiçbir mülahaza ve işaret katmaksızın ve bu cevap veya düzeltme dolayısiyle her hangi bir mütalaa beyan etmeksizin aynen ve tamamen yayınlamaya mecburdur. Cevap ve düzeltme, taallük ettiği yazının cevap verenle ilgili miktarından uzun olamaz.
Ancak, 20 satırdan az olan yazıların cevabı 20 satır olabilir.
Cevap veya düzeltme mevkutenin ilgili nüshasiyle birlikte cevap veya düzeltmeyi gönderenin bulunduğu mahal sulh ceza hakimliğine verilir veya gönderilir. Sulh ceza hakimi, en geç 24 saat içinde cevap veya düzeltmeyi, suç mahiyetinde olup olmadığı, yayın ile ilgisi bulunup bulunmadığı, kanunda yazılı şekil ve şartlara uygun olup olmadığı ve yayından itibaren üç ay geçip geçmediği cihetlerinden tetkik ederek bir karar verir. Hakim cevap ve düzeltmenin yayınlanmamasına karar verebileceği gibi aynen veya münasip göreceği değişiklikleri yaparak yayınlanmasına da karar verebilir. Hakimin kararının bir örneği, cevap ve düzeltme ile birlikte mevkutenin sorumlu müdürüne gönderilir.
Cevap veya düzeltmenin günlük gazetelerde, alındığını takibeden iki gün içinde ve diğer mevkutelerde bu süre gözetilmek şartiyle ilk çıkacak nüshada aynı sahife ve sütunda ve aynı şekilde ve aynı punto harflerle, cevap veya düzeltmeyi gerektiren yazı için başlıklar yapılmış veya resimler konulmuş ise cevap veya düzeltmede tesbit edilecek başlık veya resmin de yayınlanması lazımdır. Ancak, sorumlu müdür sulh ceza hakiminin bu kararına en geç 24 saat içinde mevkutenin çıktığı yerin asliye ceza hakimliği nezdinde sebep ve delil göstererek itiraz edebilir. Asliye ceza hakiminin 24 saat içinde bu itirazı inceliyerek vereceği karar kesindir. Bu kararın mevkute sorumlu müdürüne tebliğinden itibaren bu fıkrada yazılı süre içinde cevap ve düzeltmenin yayınlanması mecburidir.
Devlet daireleri, kamu müesseseleri ve tüzel kişiler tarafından gönderilecek cevap ve düzeltmeler hakkında da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır.
Cevap ve düzeltme hakkını kullanmadan ölen bir kimsenin bu hakkını varislerinden yalnız biri kullanabilir.
Bu maddedeki tebliğler ilgili talep ettiği takdirde, memur marifetiyle yapılır.
Madde 0019:
(29.11.1960 tarih ve 143 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (07.06.1956 tarih ve 6733 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bir şahsın haysiyet ve şerefine dokunan veya menfaatini bozan veyahut hakikata aykırı hareketler, düşünceler ve sözler izafesi suretiyle açık veya kapalı şekilde bir mevkutede yapılan yayından dolayı o şahsın imzasiyle gönderilecek cevap ve tekzibi, mevkutenin mesul müdürü, metnine hiçbir mülahaza ve işaret katmaksızın ve bu cevap veya tekzip dolayısiyle her hangi bir mütalaa beyan etmeksizin aynen ve tamamen neşre mecburdur.
Cevap veya tekzibin günlük gazetelerde, alındığının ertesi günü ve diğer mevkutelerde bu müddet gözetilmek şartiyle ilk çıkacak nüshada aynı sayfa ve sütunda ve aynı mahalden başlamak üzere aynı punto harflerle neşri, cevap veya tekzibi mucibolan yazı için başlıklar yapılmış veya resimler konulmuş ise, cevap ve tekzibi gönderen şahıs tarafından tesbit edilecek başlıkların ve resimlerin de aynı büyüklükte neşri mecburidir.
Cevap veya tekzip, taallük ettiği yazıya bir misil ilavesiyle baliğ olacak miktar ve hacmı geçemez. Ancak 20 satırdan az olan yazıların cevabı 20 satır olabilir.
Cevap veya tekzipler mevkute ile birlikte, alakalının bulunduğu mahal Cumhuriyet Müddeiumumisine verilir veya gönderilir. Cumhuriyet Müddeiumumisi, en geç 24 saat içerisinde, cevap veya tekzibi; suç mahiyetinde olup olmadığı, neşir ile alakası bulunup bulunmadığı, kanunda yazılı şekil ve şartlara uygun olup olmadığı ve neşrinden itibaren üç ay geçip geçmediği cihetlerinden tetkik ederek bir karar verir. Bu karara göre münasip göreceği değişiklikleri yaparak veya aynen, alakalı mevkutenin mesul müdürüne neşredilmek üzere cevap veya tekzibi gönderir.
Cumhuriyet Müddeiumumisinin kararı kati olup yerine getirilmesi mecburidir.
Devlet daireleri, amme müesseseleri veya hükmü şahıslar tarafından gönderilecek cevap veya tekzipler hakkında da yukardaki fıkralar hükmü tatbik olunur.
Cevap ve tekzip hakkını kullanmadan ölen bir kimsenin bu hakkını varisleri kullanabilir.
Madde 0019:
(07.06.1956 tarih ve 6733 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (15.07.1950 tarih ve 5680 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bir şahsın haysiyet ve şerefine dokunan veya menfaatini bozan yahut kendisi ile ilgili hakikata aykırı hareketler, düşünceler ve sözlerle açık veya kapalı şekilde bir mevkutede yapılan yayından dolayı o şahsın imzasiyle gönderilecek cevap ve düzeltmeyi mevkutenin mesul müdürü metnine hiçbir mülahaza ve işaret katmaksızın aynen ve tamamen neşre mecburdur.
Cevap ve düzeltmenin günlük gazetelerde alındığını takip eden üç gün ve diğer mevkutelerde bu müddet gözetilmek şartiyle en geç ikinci çıkacak sayıda aynı sahife ve sütunda aynı punto harflerle yayınlanması mecburidir.
Cevap ve düzeltme, taallük ettiği yazının cevap verenle ilgili miktarından uzun olamaz.
Ancak yirmi satırdan az olan yazıların cevabı yirmi satır olabilir.
GÖnderilen cevap ve düzeltmede suç teşkil eden ifadeler veya cevap ve düzeltmeyi gerektiren yayın ile ilgisi bulunmıyan hususlar mevcut ise veya neşrinden itibaren üç ay geçmiş ise dercİnden çekinilebilir. Bu takdirde çekinmenin sebepleri derhal yazı ile o yer sulh ceza yargıçlığına bildirilir. Yargıç en geç yirmi dört saatte neşir ile alakası bulunup bulunmadığına ve müddetin geçip geçmediğine karar verir veya münasip göreceği değişikliği yapar. Yargıç kararının yerine getirilmesi mecburidir.
Devlet daireleri, amme müesseseleri ve tüzelkişiler tarafından gönderilecek cevap ve düzeltmeler hakkında da yukarki fıkralar hükümleri uygulanır.
Cevap ve düzeltme hakkını kullanmadan ölen bir kimsenin bu hakkını varisleri kullanabilir.
