|
5846 Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) |

13.12.1951 7981
|
|
Kabul Tarihi |
05.12.1951 |
|
5846 Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) |
|
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Fikri Haklar
A) Eser sahibinin hakları
II - Manevi haklar
4. Eser sahibinin zilyed ve malike karşı hakları
Madde 0017:
(21.02.2001 tarih ve 4630 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle değişen ve 03.03.2001 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Eser sahibi, gerekli durumlarda, aslın maliki ve zilyedinden, koruma şartlarını yerine getirmek kaydıyla, 4 üncü maddenin 1 inci ve 2 nci bentlerinde sayılan güzel sanat eserlerinin ve 2 nci maddenin 1 inci bendinde ve 3 üncü maddede sayılıp da yazarlarla bestecilerin el yazısıyla yazılmış eserlerinin asıllarından geçici bir süre için yararlanmayı talep etme hakkına sahiptir. Eser sahibinin bu hakkı, bu eserlerin ticaretini yapanlar tarafından eseri satın alan veya elde eden kişilere müzayede ve satış kataloğu veya ilgili belgeler ile açıklanır.
(07.06.1995 tarih ve 4110 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değişen şekli.) Aslın maliki, eser sahibi ile yapmış olduğu sözleşme şartlarına göre eser üzerinde tasarruf edebilir. Ancak eseri bozamaz ve yok edemez ve eser sahibinin haklarına zarar veremez.
(07.06.1995 tarih ve 4110 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle eklenmiştir.) Eserin tek ve özgün olması durumunda eser sahibi, kendisine ait tüm dönemleri kapsayan çalışma ve sergilerde kullanmak amacıyla, koruma şartlarını yerine getirerek iade edilmek üzere eseri isteyebilir.
