|
5846 Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) |

13.12.1951 7981
|
|
Kabul Tarihi |
05.12.1951 |
|

5846. FSEK
|
|
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Fikri Haklar
A) Eser sahibinin hakları
III - Mali haklar
2. Çeşitleri
c) Yayma hakkı
Madde 0023:
(21.02.2001 tarih ve 4630 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle değişen ve 03.03.2001 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli.) (07.06.1995 tarih ve 4110 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değişen şekli.) Bir eseri, onun aslından veya işlenmesinden çoğaltma ile elde edilmiş nüshalarını dağıtmak, kiralamak veya satışa çıkarmak ya da herhangi bir biçimde ticaret konusu yapmak ve bu yoldan faydalanma hakkı yalnızca eser sahibinindir. Yurt dışında çoğaltılmış kopyaların yurt içine getirilmesi durumunda, eseri yayma ve faydalanma hakkı eser sahibinindir. Kendi izni olmadan yapılan nüshaların ithalini yasaklama hakkı münhasıran eser sahibine aittir.
Belirli nüshaların hak sahibinin yayma hakkını kullanması sonucu mülkiyeti devredilerek ülke sınırları içinde ilk satışı ya da dağıtımı yapıldıktan sonra bunların yeniden satışı ya da kiralanması biçiminde yayımı, kiralama ve kamuya ödünç verme hakkı saklı kalmak şartıyla, eser sahibine tanınan yayma hakkını ihlal etmez.
A) Eser sahibinin hakları
III - Mali haklar
2. Çeşitleri
c) Yayma hakkı
Madde 0023:
(07.06.1995 tarih ve 4110 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (05.12.1951 tarih ve 5846 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bir eserden; onun aslından veya işlenmesinden çoğaltma ile elde edilmiş nüshalarını satışa çıkarmak veya dağıtmak yahut diğer bir şekilde ticaret mevkiine koymak suretiyle faydalanma hakkı munhasıran eser sahibine aittir.
Yurt dışında çoğaltılmış nüshaların Türkiye'ye sokulmaları halinde de birinci fıkra hükmü uygulanır.
Hak sahibi muayyen nüshaları, mülkiyeti devrederek ticaret mevkiine koyduktan sonra, bunların yayımı eser sahibine tanınan yayma hakkını ihlal etmez.
