|
6762 Türk Ticaret Kanunu (TTK.) |

09.07.1956 9353
|
|
Kabul Tarihi |
29.06.1956 |
BİRİNCİ KİTAP
Ticari İşletme
BEŞİNCİ FASIL
Ticari Defterler
! Mülga İçerik !
A) Defter tutma mükellefiyeti
I - Şümulü
Madde 0066:
Her tacir, ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç alacak münasebetlerini ve her iş yılı içinde elde edilen neticeleri tespit etmek maksadıyla , işletmenin mahiyet ve öneminin gerektirdiği bütün defterleri ve bilhassa , diğer kanunların hükümleri mahfuz kalmak üzere aşağıdaki defterleri Türkçe olarak tutmaya mecburlar.
- Tacir hükmi şahıs ise yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defteri;
- Hususi hukuk hükümlerine göre idare edilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere devlet, vilayet, belediyeler gibi amme hükmi şahısları tarafından kurulan ve hükmi şahsiyeti bulunmayan ticari işletmeler ile dernekler tarafından kurulan ticari işletmeler ve bunlara benzeyen ve hükmi şahsiyeti olmayan diğer ticari teşekküller, karar defteri hariç yukarıdaki bentte yazılı defterleri;
- Tacir hakiki şahıs ise karar defteri hariç olmak üzere birinci bentte yazılı defterleri veya işletmesinin mahiyet ve önemine göre sadece işletme defteri.
(Fıkra 12.04.2011 tarih ve 27903 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6215 Sayılı Kanun ile Eklenmiştir) Bu defterler elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulabilir. Bu defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca çıkarılacak müşterek bir tebliğle belirlenir.
(Fıkra 12.04.2011 tarih ve 27903 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6215 Sayılı Kanun ile Değişmiştir) Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür
