|
6831 Orman Kanunu |

08.09.1956 9402
|
|
Kabul Tarihi |
31.08.1956 |
|

6831 Orman K.
|
|
BEŞİNCİ FASIL
Müşterek Hükümler
I. Ağaçlandırma ve imar işleri
Madde 0057:
(05.06.1986 tarih ve 3302 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (23.09.1983 tarih ve 2896 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yurtta orman sahasını çoğaltmak maksadıyla, orman sınırları içinde yangın ve çeşitli nedenlerle meydana gelmiş olan açıklıklarda, verimsiz, vasıfları bozulmuş orman alanlarında, Devlete ait olup yetişme yeri şartları elverişli olan ve ekonomik icapların gerektirdiği yerlerde orman idaresince ağaçlandırmalar yapılır.
Orman ve ağaç sevgisini artırmak için köy, kasaba ve şehirler civarında Devlete veya diğer kamu tüzel kişilerine ait arazilerde de gerekli şartlar bulunduğu ve ilgili kuruluşların talebi olduğu veya muvafakatları alındığı takdirde, örnek nitelikte olmak ve bu kuruluşlarca korunup bakılmak şartı ile orman idaresince ağaçlandırmalar yapılabilir.
Orman Genel Müdürlüğünce uygun görülecek Devlet orman açıklıklarında ağaçlandırma yapmak isteyen, tercihan bu Kanunun 34 üncü maddesinde nitelikleri belirtilen orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine ve diğer kişilere, orman idaresince yapılacak ağaçlandırma planına göre Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir. Bu yerler için lüzumlu fidan ile ağaçlandırma planları ve ağaçlandırma bilgisine ait her türlü yardımlar parasız yapılabilir. Ağaçlanan sahayı orman halinde koruyup idame ettirmeyenlerden izin hakları geri alınır. Bu yerlerde herhangi bir bina ve tesis kurulamaz. Mülkiyeti Hazinede kalmak ve devam etmek üzere bu ağaçlandırma sonucu meydana gelecek orman örtüsünden faydalanma hakkında bu Kanunun dördüncü faslında yer alan hususi ormanlara müteallik hükümler uygulanır. Bu maddenin uygulanma usul ve esasları Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanıp yürürlüğe konulacak yönetmelikte gösterilir.
I. Ağaçlandırma ve imar işleri
Madde 0057:
(23.09.1983 tarih ve 2896 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (31.08.1956 tarih ve 6831 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yurtta orman sahasını çoğaltmak maksadiyle eski orman sahalarında veya Devlete ait elverişli topraklarda her sene en az 5.000 hektar ağaçlandırma yapılır.
Orman sevgisini artırmak için köy, kasaba ve şehirler civarında münasip arazi temin edildiği takdirde buralarda da ağaçlandırma yapılır.