|
6831 Orman Kanunu |

08.09.1956 9402
|
|
Kabul Tarihi |
31.08.1956 |
|

6831 Orman K.
|
|
BEŞİNCİ FASIL
Müşterek Hükümler
II. Orman yangınlarının söndürülmesi
Madde 0071:
(Maddenin 05.04.2023 tarih ve 32154 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7442 Sayılı Kanunun 31. Maddesi ile Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli)
(03.07.2004 tarih ve 25511 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5192 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişen şekli.) Orman yangınlarını söndürme çalışmalarına bilfiil katılmış olanlardan;
- Ölenlerin kanuni mirasçıları ile yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malûl olanlara, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru brüt aylığının yüz katı tutarında,
- Diğer engelli hâle gelenlere engellilik (1) derecesine göre (a) bendindeki tutarın % 25'inden % 75'ine kadar bir tutarda,
- Engellilik (1) derecelerine girmeyecek şekilde yaralananlara, toplam ödeme tutarı (a) bendindeki tutarın % 20'sini geçmemek ve ödemesi ayda bir yapılmak üzere, iş göremezlik halinin devam ettiği her gün için 2500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda,
Tazminat ödenir. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Devlet memuru olup da engelli hâle gelen (1) veya ölenler hakkında genel hükümler uygulanır. Ayrıca, bu memurlar (c) bendi hariç olmak üzere birinci fıkra hükmünden de yararlanırlar.
Birinci fıkranın (a) bendi esaslarına göre tespit edilen tazminatın kanunî mirasçılara intikalinde; ölenin eş ve füruu veya yalnızca füruu ile içtima eden ve ölüm tarihinde sağ olan ana ve babasının her birine ayrı ayrı olmak üzere % 15 tutarındaki kısmı verildikten sonra kalanı içtima eden diğer mirasçılara ödenir. Diğer hallerde miras hükümleri uygulanır. Ancak ana veya babaya verilen tazminat çocukların her birine ödenen tazminattan fazla olamaz.
Bu madde hükümlerine göre ödenecek tazminat, maddî ve manevî zararların karşılığıdır. Yargı mercilerinde maddi ve manevi zararlar karşılığı olarak idarenin ödemekle yükümlü tutulacağı tazminatın hesabında, bu madde hükümlerine göre ödenen tazminat göz önünde tutulur.
Orman yangınlarını söndürme çalışmalarında yaralanan, engelli hâle gelen (1) ve hastalananların hastanelere nakli ve tedavi masrafları orman idaresince karşılanır.
Bu madde hükümlerine göre ödenecek tazminattan yararlanacakların tespit usulü, engellilik (1) dereceleri itibariyle uygulanacak tazminat oranları, ödemeye ilişkin esas ve usuller ile uygulamaya ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelik ile düzenlenir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlardan, Orman Genel Müdürlüğünün merkez teşkilatı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadele nöbeti tutanlar ile taşra teşkilatı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadele, orman koruma ve sınırlandırma faaliyetlerinde fiilen görev yapanlara döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar ayda 10000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenebilir. Fazla çalışma ücreti, personelin kadro unvanı, görev mahallî, çalışma süreleri, görevin önem ve güçlüğü dikkate alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Çevre ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bu kapsamdaki personele bir yılda ödenecek fazla çalışma ücreti toplamı, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı işletmelerin bir önceki yıldaki toplam döner sermaye gelirlerinin % 10'unu geçemez. Bu hüküm uyarınca fazla çalışma ücreti ödenen personele bu dönemde ayrıca herhangi bir fazla çalışma ücreti ile 12 nci maddede öngörülen ödeme yapılamaz.
(1) "sakatlananlara sakatlık" İbaresi "engelli hâle gelenlere engellilik" Olarak, "Sakatlık" İbaresi "Engellilik" Olarak , "sakatlanan" İbaresi "engelli hale gelen" Olarak ve "sakatlık" İbaresi "engellilik" Olarak 03.05.2013 Tarih ve 28636 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6462 Sayılı Kanun İle değişmiştir.
II. Orman yangınlarının söndürülmesi
Madde 0071:
(03.07.2004 tarih ve 25511 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5192 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (23.09.1983 tarih ve 2896 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi hükmüdür.) (1. Fıkra: 22.05.1987 tarih ve 3373 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükmüdür.) Genel hükümlere göre tazminat talebi ile mahkemeye müracaat hakları mahfuz kalmak üzere,yangın söndürülürken sakatlananlara engellilik derecelerine göre, Orman Genel Müdürlüğünce olay tarihindeki devlet memuru 1 inci derece son kademe brüt aylığının üç misline kadar, ölenlerin kanuni mirasçılarına ise bu miktarın beş misli para tazminat olarak verilir.
Devlet memuru olup da sakatlanan veya ölenler hakkında genel hükümler tatbik olunur. Ayrıca bu memurlar birinci fıkra hükmünden de yararlanırlar.
Yukarıda belirtilen ödemeler, mahkemeler tarafından hükmolunacak tazminata mahsup edilmez.
Yaralanan ve hastalananların hastanelere nakli ve tedavi masrafları orman idaresine aittir. Bunlar Devlet ve kamu kuruluşlarına ait hastanelerde parasız tedavi edilir.
II. Orman yangınlarının söndürülmesi
Madde 0071:
(1. Fıkranın: 22.05.1987 tarih ve 3373 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (23.09.1983 tarih ve 2896 sayılı Kanunun hükmüdür.) Genel hükümlere göre tazminat talebiyle mahkemeye müracaat hakları mahfuz kalmak üzere, yangın söndürülürken sakatlananlara, engellilik derecesine göre orman idaresince, olay tarihindeki Devlet memurunun birinci derece son kademe brüt aylığı miktarına kadar, ölenlerin ise kanuni mirasçıların bu miktarına üç misli para, tazminat olarak verilir.
II. Orman yangınlarının söndürülmesi
Madde 0071:
(23.09.1983 tarih ve 2896 sayılı Kanunun 33 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (31.08.1956 tarih ve 6831 sayılı Kanunun hükmüdür.) Umumi hükümler dairesinde tazminat talebiyle mahkemeye müracaat hakları mahfuz kalmak üzere yangın söndürülürken sakatlananlara; engellilik derecesine göre orman idaresince ayrıca 500 liradan 2.000 liraya kadar, ölenlerin ise ailelerine 5.000 lira para verilir. Devlet memuru olup da sakatlanan ve ölenler hakkında umumi ahkam tatbik olunur. Ayrıca bu memurlar birinci fıkra hükmünden de istifade ederler. İşbu tediyeler mahkemeler tarafından hükmolunacak tazminata mahsup edilemez.
Yaralanan ve hastalananların hastanelere nakli ve tedavi masrafları orman idaresine aittir. Bunlar Devlet hastanelerinde parasız tedavi edilir.