|
7269 Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun |

25.05.1959 10213
|
|
Kabul Tarihi |
15.05.1959 |
|

7269 Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun
|
|
Genel Hükümler
Madde 0033: Mali hükümler
(23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5217 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle değişen ve 01.01.2005 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli.) (20.06.2001 tarih ve 4684 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi hükmüdür. Yürürlük: 01.01.2002) Bu Kanun gereğince yapılacak harcamaları karşılamak üzere;
- Her yıl iktisadi Devlet teşekkülleri ile en az sermayesinin yarıdan fazlası Devlete ait bulunan banka ve müesseselerin yıl sonu bilanço karlarının yüzde 3'ü nispetinde ödeyecekleri hisseler,
- Bu Kanun uyarınca borçlu bulunan hak sahiplerince yatırılacak taksit ve faiz ödemeleri,
- Bu Kanun uyarınca yaptırılan ve ihtiyaç fazlası olduğu anlaşılan konutların satışından elde edilecek gelirler,
- Bu Kanun uyarınca kamulaştırılan veya satın alınan araziler üzerinde oluşturulan ve ihtiyaç fazlası olduğu anlaşılan arsaların satışından elde edilen gelirler,
- Nakdi yardım ve bağışlar,
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarlar, bu Kanunda belirtilen harcamalarda kullanılmak üzere Maliye Bakanlığınca bir yandan genel bütçeye özel gelir, diğer yandan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütçesinde açılacak afet tertibine özel ödenek kaydedilir. Bu suretle ödenek kaydedilen miktarlardan yılı içerisinde harcanmayan tutarları ertesi yıl bütçesine devren özel gelir ve ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkilidir.
(a) bendinde belirtilen gelirler mayıs ve kasım ayları içerisinde iki eşit taksitte ödenir ve hesaba yatırıldıkları yılın, yıllık beyannamesiyle bildirilecek gelirlerden ve kurum kazançlarından indirilir. Süresinde yatırılmayan hisseler 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.
Tabii afet nedeniyle özel ve kamu kuruluşları ile kişiler tarafından her ne ad altında olursa olsun toplanan nakdi bağış ve yardımlar Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü adına açılacak özel hesaplarda toplanır ve nemalandırılır. Gerektiğinde döviz hesabı da açılabilir. Bu hesaplarda toplanan miktarlar Maliye Bakanlığınca ihtiyaca göre ilgili kurum bütçelerine özel gelir ve ödenek kaydedilmek suretiyle kullandırılır. Bu ödeneklerden yılı içerisinde kullanılmayan miktarları, ertesi yıl bütçesine devren özel gelir ve ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkilidir.
Acil durumlarda, il valilikleri adına açılacak acil afet hesaplarına, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütçesinin afet tertiplerinden ödeme yapılır. Bu hesaplardan yapılacak harcamaların belgeleri il özel idaresinde saklanır ve il özel idare bütçesi ile birlikte Sayıştayca denetlenir. Yıl sonunda harcanmayan miktarlar ile faiz gelirleri birinci fıkrada belirtilen hesaba yatırılır.
Afet tertipleri ile acil afet hesaplarından verilecek avanslar, yapılacak yardım ve harcamaların usul ve esasları Maliye Bakanlığı ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle tespit edilir.
Çeşitli kanunlarda Afetler Fonuna yapılan atıflar, afet tertiplerine veya acil afet hesaplarına yapılmış sayılır.
Madde 0033: Fon teşkili ve fonda yapılacak yardımlar, harcama usulleri
(20.06.2001 tarih ve 4684 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle başlığı ile birlikte değişen ve 01.01.2002 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli.) (02.07.1968 tarih ve 1051 sayılı Kanunun 1 inci maddesi hükmüdür.) Bu kanun gereğince yapılacak harcamaları karşılamak üzere aşağıda yazılı kaynaklardan meydana gelen bir fon teşkil edilir:
a) Her yıl İmar ve İskan Bakanlığı bütçesinin ilgili bölümüne konacak ödenek,
b) (23.06.1981 tarih ve 2479 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Hayır kurumları, mahalli idareler, mal sandıkları ve diğer kuruluşlar tarafından kabul olunacak bu amaca yönelik nakdi yardım ve bağışlar,
Ayni yardımlar doğrudan doğruya Türkiye Kızılay Derneğine yapılır. Türkiye Kızılay Derneğine yurt içinden ve yurt dışından yapılacak her türlü nakdi ve ayni yardımlar bu maddenin kapsamı dışında olup, Kızılay mevzuatına tabidir.
c) Her yıl İktisadi Devlet Teşekkülleri ile en az yarı sermayesi Devlet elinde bulunan banka ve müesseselerin yıl sonu bilanço karlarının % 3 ü (Yüzde üçü) nispetinde ödiyecekleri hisseler,
ç) Fon hesabına borçlulardan borcun ödenmesi için tahsil edilecek taksit ve faizler,
d) Fon hesabında tutulan paraların faizleri,
e) Afetler dolayısiyle bu kanuna, yahut özel kanunlarına göre Devletçe yapılan veya yaptırılan binalardan Türkiye Emlak Kredi Bankasınca satılması gerekenlerden elde edilen gelirler.
Bu fon İmar ve İskan Bakanlığı emrinde, Türkiye Emlak Kredi Bankasında açılacak bir hesapta toplanır.
(16.11.1995 tarih ve 4133 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen şekli.) Tabii afetler nedeniyle açılacak iç ve dış bağış hesapları Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca uygun görülecek bir Devlet Bankasında nemalandırılabilir.