213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak hizmet işletmelerinde adisyon kullanımı ile Vergi Usul Kanununun 230/5 inci maddesine göre düzenlenmesi zorunlu ola sevk irsaliyesi konularında aşağıdaki düzenlemeler ayrı bölümler halinde açıklanmıştır.
- ADİSYON KULLANMAK ZORUNDA OLAN HİZMET İŞLETMELERİ:
Bilindiği gibi, 185 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre, sadece masada servis yapılan, kurumlar vergisine tabi olan kurumlar tarafından çalıştırılan veya bilanço esasında defter tutan işletmeler ile işletme hesabı esasına görü defter tutmakla beraber alkollü içki servisi yapılan işletmelerde adisyon kullanılması zorunlu bulunmaktadır.
Ayrıca, anılan Genel Tebliğde belirlenen işletmelere ilave olarak, kurumlar vergisi veya gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olup şehirlerarası karayolları üzerinde hizmet veren işletmelere de 200 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile adisyon kullanma zorunluluğu getirilmiştir.
Bu Genel Tebliğle de adisyon kullanımı konusunda yeni düzenlemeleler yapılmaktadır. Buna göre;
- Belediyelerden ya da Turizm Bakanlığından alınan belgeler ile sınıfı belirlenen hizmet işletmelerinden l inci sınıf ve daha üst sınıfa giren ve alkollü içki servisi yapılan lokanta, gazino ve benzeri işletmeler;
- Tarihi mekan veya binalarda faaliyet gösterdiğinden sınıf tespiti yapılmayan lokantalarla Turizm Bakanlığından özel belge almış yeme-içme tesisleri ve eğlence yerlerinden alkollü içki servisi yapılan işletmeler;
Adisyon kullanma mecburiyetindedirler.
Alkollü içki servisi yapılmayan lokanta ve benzeri işletmelerin sınıfı ne olursa olsun adisyon kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
185 ve 200 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinin, bu Genel Tebliğe aykırı olmayan hükümleri yürürlüktedir.
- MÜKELLEFLERİN FAALİYETLERİNE İLİŞKİN OLARAK İŞYERLERİNDE KULLANILMAK VE TÜKETİLMEK AMACIYLA SATIN ALDIKLARI MALLARIN TAŞINMASI SIRASINDA DÜZENLENECEK SEVK İRSALİYESİ:
Daha önce yayımlanan 173 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (C) Bölümünün 1/b maddesinde, mükelleflerin faaliyetlerine ilişkin olarak işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, yemek, ekmek gibi) ufak hacimli ve değeri 100.000 lirayı aşmayan malları taşımaları ve taşıttırmaları halinde bu mallara ait faturanın taşıma esnasında taşıtta bulundurulması ve faturanın üzerine "Bu mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmemiştir." şerhinin verilmesi şartıyla ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacağı belirtilmiştir.
Bundan böyle, yukarıda belirtilen had; Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinde yer alan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile artırılan fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen kanuni hadde bağlı olacaktır.
Bu nedenle, 31.12.1992 tarihli ve 21452 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 92/3894 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile perakende satış fişi düzenleme sınırı 1.000.000 liraya yükseltildiğinden, 173 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen esaslara uyulması şartıyla irsaliye aranmayacak had, yeni bir artırım yapılıncaya kadar 1.000.000 lira esas alınarak uygulanacaktır.
Bu Genel Tebliğ ile belirlenen usul ve esaslara uymayanlar hakkında Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gerekli ceza uygulanacaktır.