Bilindiği üzere, 17.08.1999 tarihinde Marmara Bölgesinde, 12.11.1999 tarihinde Bolu ili ve çevresinde meydana gelen deprem bu bölgelerin ekonomik ve sosyal yapısını geniş oranda etkilemiş ve büyük ölçüde maddi ve manevi zarara yol açmıştır.
Yine aynı Tebliğde Kocaeli ilinin il merkezi ve ilçeleri (Gölcük ve Karamürsel ilçeleri hariç) ile Yalova il merkezi ve ilçelerinde bulunan mükellefler ile İstanbul, Bursa ve Eskişehir illerinde depremden zarar gören mükellefler için 10.01.2000 tarihi itibariyle mücbir sebep halinin sona erdiği belirtilmiş, mücbir sebep hali kapsamına giren dönemlere ilişkin beyannameler üzerinden tahakkuk edecek vergilerin ödeme sürelerinin daha sonra tespit edileceği belirtilmiş ve mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin yapacakları işlemler açıklanmıştır.
Bu Tebliğ ile yukarıda belirtilen mücbir sebep hali uygulamasına son verilmiş ve konu ile ilgili açıklamalar aşağıda yapılmıştır.
- MÜCBİR SEBEP HALİNİN SONA ERDİĞİ TARİH
277 ve 282 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerine göre mücbir sebep hali devam etmekte olan mükelleflerin, mücbir sebep hali 31.05.2001 tarihi mesai saati sonu itibariyle sona ermektedir.
- BEYANNAME VERME SÜRESİ
31.05.2001 tarihi itibariyle mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin, mücbir sebep hali kapsamına giren dönemlere ait beyannamelerinin verilme süreleri 4605 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinde yer alan yetki de göz önünde bulundurularak aşağıdaki şekilde belirlenmiş ve konuya ilişkin açıklamalar aşağıda yapılmıştır.
- Mücbir sebep halinin devam ettiği süreye rastlayan yıllık beyannameler
Depremden etkilenen yörelerde bulunan ve bu Tebliğ ile mücbir sebep hali 31.05.2001 tarihi itibariyle sona eren mükelleflerin;
- 1999 takvim yılına ait olup, 31 Ocak, 29 Şubat ve 31 Mart 2000 tarihleri mesai saati sonuna kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannameleri ile 2000 takvim yılına ait olup, 31 Ocak, 28 Şubat ve 31 Mart 2001 tarihleri mesai saati sonuna kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 30.06.2001 tarihi mesai saati sonuna kadar,
- 1999 hesap dönemine ait olup 30.04.2000, 2000 hesap dönemine ait olup 30.04.2001 tarihi mesai saati sonuna kadar verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannamelerinin 30.06.2001 tarihi mesai saati sonuna kadar,
verilmesi gerekmektedir.
Özel hesap dönemi tayin olunan kurumlardan beyanname verme süreleri mücbir sebep halinin sona erdiği 31.05.2001 tarihinden önceki bir tarihe rastlayan kurumlar da, bu döneme ait kurumlar vergisi beyannamelerini 30.06.2001 tarihi mesai saati sonuna kadar vereceklerdir.
Özel hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi, mücbir sebep halinin ortadan kalktığı 31.05.2001 tarihinden sonraki bir tarihe rastlayan kurumlar ise söz konusu beyannamelerini normal süre olan özel hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ay içinde vereceklerdir.
- Mücbir sebep halinin devam ettiği süreye rastlayan katma değer vergisi beyannameleri ile muhtasar beyannameler
Bu Tebliğ ile mücbir sebep hali sona eren mükellefler, mücbir sebep halinin başladığı 17.08.1999 ve 12.11.1999 tarihleri ile sona erdiği 31.05.2001 tarihi arasında verilmesi gereken;
- Muhtasar beyannamelerini 20.06.2001 tarihi mesai saati sonuna kadar,
- Katma değer vergisi beyannamelerini 25.06.2001 tarihi mesai saati sonuna kadar,
vereceklerdir.
- Mücbir sebep halinin devam ettiği süreye rastlayan emlak ve çevre temizlik vergisi beyannameleri
Depremden etkilenen yerlerde bulunan ve bu Tebliğ ile mücbir sebep hali 31.05.2001 tarihi itibariyle sona eren mükelleflerin; verilme süresi mücbir sebebin başladığı ve sona erdiği tarihler arasına rastlayan emlak vergisi beyannameleri ile verilme süresi aynı tarihler arasına rastlayan katı atıklara ilişkin çevre temizlik vergisi bildirimlerinin 30.06.2001 tarihi mesai saati sonuna kadar verilmesi gerekmektedir.
Verilme süresi, mücbir sebep halinin ortadan kalktığı 31.05.2001 tarihinden sonraki tarihlerde sona erecek emlak vergisi beyannameleri ve katı atıklara ilişkin çevre temizlik vergisi bildirimleri, mükellefler tarafından normal süreleri içinde verilecektir.
- Diğer Beyannameler
Beyanname verme süreleri mücbir sebep halinin başladığı ve bittiği tarihler arasına rastlayan diğer beyannamelerden; banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamelerinin 15.06.2001 tarihi, damga vergisi beyannameleri ve belediye gelirlerine ilişkin beyannameler ile 1512 sayılı Noterlik Kanununun 119 uncu maddesine göre noterlerce verilecek beyannamelerin 20.06.2001 tarihi, 2 numaralı harç beyannamelerinin 31.07.2001 tarihi, veraset yolu ile intikal eden mallar için düzenlenecek veraset ve intikal vergisi beyannamelerinin 30.09.2001 tarihi, diğer suretle intikal eden mallar için verilecek veraset ve intikal vergisi beyannameleri ile bunlar dışında kalan diğer beyannamelerin 30.06.2001 tarihi mesai saati sonuna kadar verilmesi gerekmektedir.
- ÖDEME SÜRESİ
Mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin, bu beyannamelerine göre tahakkuk edecek vergilerini de beyanname verme süresi içinde ödemeleri gerekmektedir. Ancak mücbir sebep halinin devam ettiği süre içinde verilmesi gereken beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin aynı süre içinde ödenmesi mükellefleri zor durumda bırakabilecektir.
Bu nedenle, Doğal Afetlerde Yapılacak Yardımların Düzenlenmesi ile Vergilerin Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 576 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden; beyanname verme süreleri mücbir sebep halinin devam ettiği süre içinde kalan vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak verilecek beyannameler (banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannameleri hariç) üzerine tahakkuk edecek vergi, fon ve payların ödeme süreleri belirlenerek daha sonra bir tebliğle duyurulacaktır.
Mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin, mücbir sebep halinin devam ettiği süre içinde verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannameleri üzerinde tahakkuk edecek vergi bu Tebliğde belirtilen beyanname verme süresi içerisinde ödenecektir.
- MÜCBİR SEBEP KAPSAMINA GİREN DÖNEMLERE AİT BEYANNAMELERİN TANZİM VE VERİLME ŞEKLİ
4605 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinde,
"Maliye Bakanlığı, 17.08.1999 ve 12.11.1999 tarihlerinde meydana gelen doğal afetler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükellefiyet kaydı bulunanların mücbir sebep hali kapsamına giren dönemlere ilişkin beyannamelerini bir veya birden fazla beyannamede toplu olarak verdirmeye, bu beyannamelere ilişkin yeni beyanname verme süreleri belirlemeye veya geçici vergi beyannamelerini hiç verdirmemeye yetkilidir. Bu yetki iller, ilçeler veya vergi türleri itibariyle farklı olarak kullanılabilir."
hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu yetki uyarınca, bu Tebliğ ile mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin verecekleri beyannamelere ilişkin açıklamalar aşağıda yapılmıştır.
- Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi
Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde bir takvim yılında elde edilen gelir ertesi yıl beyan edilmektedir. Gerek vergi mevzuatındaki değişiklikler, gerekse her yıla ilişkin istisna ve indirim konularının yanı sıra beyan edilecek gelire uygulanacak vergi tarifesinin hem yıl hem de kazanç türü itibariyle farklılıklar göstermesi nedeniyle birkaç dönemi içeren kazanç ve iratların topluca tek bir beyanname ile bildirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu nedenle, her bir takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin ayrı ayrı verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla her yıla ilişkin kazanç ve irat o yıla ait yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir.
Yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisinden yıl içinde tevkif edilen vergiler mahsup edilmekte, arta kalan bir tutar olması halinde bu tutar mükellefin varsa diğer vergi borçlarına mahsup edilmekte veya nakden iade yapılmaktadır.
Tevkif edilen vergilerin beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisine mahsup edilebilmesi için vergi sorumlusunun adı, soyadı veya unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası ile tevkifata esas kazanç tutarı ve bunlar üzerinden tevkif edilen vergiyi gösteren icmal tablosunun yıllık beyannameye eklenmesi gerekmektedir.
- Muhtasar Beyanname
Mücbir sebebin vuku bulduğu tarihten önceki vergilendirme dönemi de dahil olmak üzere, mücbir sebep halinin başladığı ve sona erdiği tarihler arasındaki vergilendirme dönemleri için, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca kazanç ve iratlardan yapılan gelir vergisi tevkifatına ilişkin tek bir muhtasar beyanname verilecektir. Ancak, aynı kazanç ve irat için farklı tevkifat oranları söz konusu olduğundan ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesi ve yıllık beyannamenin ekini oluşturan icmal tablosunun daha sağlıklı olması açısından muhtasar beyannameye, farklı tevkifat oranları söz konusu olan kazanç ve iratlar için; kazanç ve iradın türü, dönemi, tutarı, uygulanan tevkifat oranı ve tevkif edilen vergi tutarına ilişkin bilgileri içeren bu Tebliğin ekinde (Ek: 1) yer alan tablonun eklenmesi gerekmektedir.
- Kurumlar Vergisi Beyannamesi
Kurumlar Vergisi Kanununun ilgili hükümleri uyarınca bir hesap döneminde elde edilen kurum kazancı hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ay içinde beyan edilmektedir. Gerek Kurumlar Vergisi Kanunundaki değişiklikler ve gerekse her hesap dönemine ait istisna ve indirim konularının farklı olması nedeniyle birkaç hesap dönemini içeren kurum kazançlarının topluca tek bir beyanname ile beyan edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu durumda, her hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin ayrı ayrı verilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan 1999 ve 2000 yılı kurum kazançlarına ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununun 94/6'ncı maddesine göre yapılması gereken gelir vergisi tevkifatına ait muhtasar beyannameler ise kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği ayı takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar her bir döneme ilişkin ayrı bir beyanname ile beyan edilecektir.
- Geçici Vergi Beyannameleri
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 120 ve Kurumlar Vergisi Kanununun 25 inci maddeleri hükümlerine göre yıllık gelir vergisi beyannamesi ile kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergilere mahsup edilmek üzere yıl içinde dönemler halinde uygulanan geçici vergiye ilişkin beyannameler kanuni sürelerinde verilmemiş olduğundan, yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinde herhangi bir mahsup işlemine tabi tutulmayacaktır. Dolayısıyla geçmiş dönemlere ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecektir.
Diğer taraftan Nisan-Mayıs-Haziran 2001 dönemine ait geçici vergi beyannameleri 01.01.2001 - 30.06.2001 tarihlerini kapsayacak şekilde kümülatif olarak normal süre olan 15.08.2001 tarihine kadar verilecektir.
Özel hesap dönemine sahip kurumlar, mücbir sebep halinin kalktığı tarihten sonra verecekleri geçici vergi beyannamelerini, özel hesap döneminin başından içinde bulunulan geçici vergi döneminin sonuna kadar geçen süreyi kapsayacak şekilde, geçici vergi döneminin kapandığı ayı izleyen ikinci ayın 15 inci günü akşamına kadar vereceklerdir.
- Katma Değer Vergisi Beyannameleri
- Mücbir sebebin vuku bulduğu tarihten önceki vergilendirme dönemi de dahil olmak üzere, mücbir sebep halinin başladığı ve sona erdiği tarihler arasındaki vergilendirme dönemleri için, mücbir sebebin sona erdiği tarihi izleyen ayın 25 inci günü akşamına kadar tek bir katma değer vergisi beyannamesi verilecektir. Üçer aylık vergilendirme dönemine tabi olanlar, mücbir sebebin başladığı tarihten sonra beyan edilmesi gereken dönemler ile 2001 yılının ilk üç aylık (Ocak-Şubat-Mart 2001) dönemini de kapsayan beyannameyi 25.06.2001 tarihine kadar vereceklerdir. 2001 yılının ikinci üç aylık dönemine ait beyanname ise normal zamanı olan 25.07.2001 tarihine kadar verilecektir. Bundan sonraki dönemler itibariyle üçer aylık beyan dönemlerine ilişkin genel uygulamaya devam edilecektir.
- Bu suretle verilecek toplu katma değer vergisi beyannamesi ekinde, beyanda bulunulan her bir vergilendirme dönemine ait işlemleri gösteren Tebliğ ekindeki (Ek:2) bildirim yer alacaktır. Beyannamenin kapsadığı dönemlerin bir veya birkaçında iade hakkı doğuran işlemleri veya ihraç kaydıyla teslimleri bulunan mükellefler tebliğ ekindeki bildirimi değil, her bir vergilendirme dönemi için ayrı bir katma değer vergisi beyannamesini (veya fotokopisini) bildirim olarak düzenleyeceklerdir. Bu mükelleflerce bildirim olarak kullanılacak beyanname veya fotokopileri için eğitime katkı payı veya özel işlem vergisi tahakkuk ettirilmeyeceği tabiidir. Bildirim veya bildirim olarak kullanılan beyannameler mükellef tarafından kaşe tatbik edilerek imzalanacaktır.
- Bildirimin matrah sütununa, farklı oranlara tabi olup olmadığına bakılmaksızın toplam matrah tutarı yazılacak, ancak özel matrah şeklinde matraha dahil olmayan bedeller bu tutara dahil edilmeyecektir. Hesaplanan vergi sütununa, matraha ilgili vergi oranları uygulanmak suretiyle bulunacak vergi tutarı yazılacak, varsa katma değer vergisi beyannamesinin 20 nci satırına yazılması gereken ilave edilecek katma değer vergisi de bu tutara dahil edilcektir. İndirilecek vergi sütununa ise ilgili dönemde yüklenilen vergi ile varsa önceki dönemden devreden vergi toplamı yazılacaktır. Ödenecek ve sonraki döneme devredecek katma değer vergisi tutarlarının ise bu bilgilere göre doldurulacağı tabiidir.
- Toplu olarak verilecek katma değer vergisi beyannamesindeki 8 inci satıra, bildirimdeki matrah sütununun toplamı, 21 inci satıra bildirimdeki hesaplanan katma değer vergisi sütununun toplamı yazılacaktır. Matrahın oranlara göre dağılımın gösteren satırlar doldurulmayacaktır. Beyannamenin 22 nci satırına, varsa beyanname kapsamına giren dönemden bir önceki döneme ait devreden katma değer vergisi tutarı, 23 üncü satırına beyanname kapsamına giren her bir dönemdeki alış ve giderler dolayısıyla yüklenilen vergiler toplamı, 24 üncü satırına her bir dönemde satışlardan iade edilen, işlemi gerçekleşmeyen veya işleminden vazgeçilen mal ve hizmetler nedeniyle indirilmesi gereken katma değer vergisinin toplamı, 26 ncı satırına ise bu üç satırın toplamı yazılacaktır. Beyannamenin 27 nci satırına bildirimin ödenecek katma değer vergisi sütununun toplamı, 28 inci satıra ise, varsa sadece Mayıs 2001 döneminde sonraki döneme devreden vergi sütununda yer alan tutar yazılacaktır. Toplu beyannamede ödenmesi gereken vergi ile sonraki döneme devreden vergi tutarlarının birlikte yer alması mümkündür.
- İade hakkı doğuran işlemleri veya ihraç kaydıyla teslimleri bulunması nedeniyle katma değer vergisi beyannamelerini veya fotokopilerini bildirim olarak düzenleyen mükellefler de 25.06.2001 tarihine kadar verecekleri toplu beyannamelerini yukarıdaki esaslara göre düzenleyeceklerdir. Her bir vergilendirme dönemi için düzenlenecek bildirimlerde iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle iade edilecek vergi çıkması halinde iade edilecek vergi tutarları toplamı toplu beyannamenin 29 uncu satırına, tecil edilecek vergi çıkması halinde bunların toplamı toplu beyannamenin 30 uncu satırına yazılacaktır. Toplu beyannamede ödenecek, iade edilecek, tecil edilecek ve sonraki döneme devredecek tutarlarının birlikte yer alması mümkündür.
- Defter ve belgeleri zayi olan mükelleflerin iade beyanları için 282 sıra numaralı Vergi Usul Kanunun Genel Tebliğindeki açıklamalara göre işlem yapılacaktır.
- Yukarıda 1 no.lu Katma Değer Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecek işlemlere ilişkin açıklamalar 2, 4 ve 5 no.lu Katma Değer Vergisi Beyannameleri için de geçerlidir. Bu beyannameler ile beyan edilecek işlemler için de mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi takip eden ayın 25 inci günü akşamına kadar birer beyanname verilecektir. Dönemler itibariyle 2, 4 ve 5 no.lu Katma Değer Vergisi Beyannameleri bildirim olarak düzenlenecek ve verilecek bildirimlerdeki toplam tutarlara göre hesaplanacak vergi beyan edilecektir.
- Diğer Beyannameler
- Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Beyannamesi
Bilindiği üzere, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 47/a maddesi uyarınca bir ay içinde gerçekleşen vergiye tabi işlemler bir beyanname ile ertesi ayın 15 inci günü akşamına kadar işlemlerin yapıldığı yer vergi dairesine bildirilmek zorundadır. Buna göre, mücbir sebebin vuku bulduğu tarihten önceki vergilendirme dönemi de dahil olmak üzere, mücbir sebep halinin başladığı ve sona erdiği tarihler arasındaki vergilendirme dönemleri için, mücbir sebebin sona erdiği tarihi izleyen ayın 15 inci günü akşamına kadar tek bir banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi verilecektir. Bu şekilde verilecek beyannameye, beyanda bulunulan her bir vergilendirme dönemi itibariyle işlemin türü, dönemi, matrah, oran ve vergi tutarlarını ayrı ayrı gösteren bir bildirim eklenecektir. Bu bildirim her bir vergilendirme dönemi için ayrı bir banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi (veya fotokopisi) düzenlenmek suretiyle de yapılabilir. Bildirim olarak kullanılacak beyanname veya fotokopileri için eğitime katkı payı veya özel işlem vergisi tahakkuk ettirilmeyeceği tabiidir. Bildirim veya bildirim olarak kullanılacak beyannameler mükellef tarafından kaşe tatbik edilerek imzalanacaktır.
- Damga Vergisi Beyannamesi
Mücbir sebebin vuku bulduğu tarihten önceki vergilendirme dönemi de dahil olmak üzere, mücbir sebep halinin başladığı ve sona erdiği tarihler arasındaki vergilendirme dönemlerine ilişkin damga vergisi 20.06.2001 günü akşamına kadar tek bir beyanname ile beyan edilecektir.
- 2 Numaralı Harç Beyannamesi
492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin 13/a bendine göre, bu bentte belirlenen sürede verilmesi gereken ancak mücbir sebep nedeniyle verilemeyen 2 numaralı harç beyannamelerinin, mücbir sebebin sona erdiği tarihi izleyen 2 ay içerisinde verilmesi ve bu süre içerisinde tapuda cins değişikliği işleminin de gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Belediye Gelirlerine İlişkin Olarak Verilecek Beyannameler
Mücbir sebebin vuku bulduğu tarihten önceki vergilendirme dönemi de dahil olmak üzere, mücbir sebep halinin başladığı ve sona erdiği tarihler arasındaki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun;
beyannamelerinin, mücbir sebebin sona erdiği tarihi izleyen ayın 20 nci günü akşamına, (haberleşme vergisi beyannamesi ertesi ayın sonuna) kadar toplu olarak verilmesi mümkün bulunmaktadır.
Ancak, ilan ve reklam vergisi ilan ve reklamın yapıldığı yere, türüne ve ebadına göre farklı miktarlarda alındığından, ileride ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesi açısından beyannameye; ilan ve reklamın yapıldığı yerler ile ilan ve reklamın türü, yüz ölçümü, adedi, süresi, vergi haddi ve ödenecek vergiye ilişkin bilgileri içerecek şekilde bir bildirimin eklenmesi gerekmektedir.
- 1512 Sayılı Noterlik Kanununa Göre Verilecek Beyannameler
Noterler, 1512 sayılı Noterlik Kanununun 118 ve 119 uncu maddelerine göre mücbir sebebin vuku bulduğu tarihten önceki vergilendirme dönemi de dahil olmak üzere, mücbir sebep halinin başladığı ve sona erdiği tarihler arasında kalan sürede tahsil ettikleri damga vergisi, harç ve değerli kağıt bedellerini 20.06.2001 günü akşamına kadar tek bir beyanname ile beyan edeceklerdir.
- Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, muhtasar ve diğer beyannamelere ait eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergilerinin; mücbir sebep halinin sürdüğü dönemde verilmeyen beyannameler dikkate alınmaksızın bu halin sona ermesi ile verilen beyannamelerden tahsil edilmesi gerekmektedir.
- DİĞER HUSUSLAR
282 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mücbir sebep hali sona eren mükelleflerle ilgili olarak;
- Afete uğrayan ticari malların kıymet takdiri,
- Fevkalade Amortisman,
- Geçici Takdir Komisyonları,
- Defter ve Belgeleri Tabi Afet Nedeniyle Zayi Olanlar
- Defter ve Belgeleri Zayi Olanların Gelir ve Kurumlar Vergisi Matrahlarının Tespiti,
- Katma Değer Vergisi İndirim ve İadesi,
- Katma Değer Vergisinin Matrahının Tespiti
konularında yapılan düzenlemeler, bu Tebliğ ile mücbir sebep hali sona eren mükellefler için de geçerli olacaktır.
Diğer taraftan deprem sonucu defter ve belgeleri zayi olup, 282 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 5 inci maddesindeki açıklamalar çerçevesinde zayi belgesi almış olan mükelleflerin, 256 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca düzenlemeleri gereken 1999 yılına ilişkin A, B ve C formlarını düzenleme ve Bakanlığımıza gönderme zorunlulukları da bulunmamaktadır.