ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32

Katma Değer Vergisi Kanunu
Genel Tebliği

08.12.1984
18599
Seri No 5

(23.11.2001 tarih ve 24592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 84 Seri No'lu KDVK. Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendinde; Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdükleri malların teslimi anında Katma Değer Vergisi tahsil edilir. Ancak, gümrükten malın çıkışı anında fatura veya belgenin ibrazında tahsil edilen katma değer vergisi iade olunur." hükmü mevcut bulunmaktadır. Bu hüküm uyarınca Türkiye'de ikamet etmeyen kişilerden tahsil edilen katma değer vergisinin iadesi aşağıda tespit edilen usul ve esaslara göre yürütülecektir.

  1. İadeden faydalanacak alıcılar:

    Sözü edilen (b) bendindeki hükme göre, iadeden, "Türkiye'de ikamet etmeyen yolcular" faydalanabilecektir. Türkiye'de ikametgahı bulunan gerçek kişiler Türkiye'de mukim sayılır. İkametgahının tayininde, Türk Medeni Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Bu genel çerçeveye bağlı olarak;

    1. Türkiye'de ve Türk tabiyetinde bulunan gerçek kişiler Türkiye'de mukim sayılır ve istisnadan faydalanamaz.

    2. Yurt dışında bulunmakla beraber; Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olanlar prensip itibariyle Türkiye'de mukim sayılır ve istisnadan faydalanamaz. Ancak, bir yabancı ülkede ikamet etmekte olduklarına dair, o ülke resmi makamlarından alınmış ikamet tezkeresi mahiyetinde bir belgeye sahip olanlar bu belgeyi gümrük çıkışında görevlilere ibraz etmeleri şartıyla istisnadan faydalanabilirler.

    3. Kendilerine Türkiye'de geçici veya devamlı ikamet tezkeresi verilmiş olan yabancı tabiyetliler istisnadan faydalanamaz.

  2. İade yapmaya yetkili satıcılar:

    Vergi iadesi; ancak bilanço esasına tabi olup sonraki bölümde açıklanan iadeye konu malları satan ve en az bir banka şubesinde münhasıran bu iadenin yapılması amacıyla özel bir hesap açtıran gerçek usulde vergiye tabi katma değer vergisi mükellefleri tarafından yapılabilecektir.

    Bu kapsama giren mükellefler, bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak bir izin belgesi alacaklar ve bu belgeyi işyerlerinde görünür bir yere asacaklardır.

  3. İade uygulanacak mallar:

    Her türlü hizmet ifaları ile yurt dışına çıkarılmaları esasen mutad olmayıp genellikle yurt içinde istihlak edilen yiyecek ve içecek maddelerine (Alkollü içkiler, tütün ve tütün mamulleri hariç) ilişkin teslimler nedeniyle tahsil edilen katma değer vergisi, iade kapsamına dahil değildir. Bunlar dışında kalan diğer mal teslimleri nedeniyle vergi iadesi uygulanabilecektir.

    Alıcının bir müesseseden yaptığı iadeye tabi mal alışlarının faturada gösterilen vergisiz satış fiyatlarının toplamı, 50.000 TL. veya daha fazla olmalıdır. Bu toplama birden fazla mal çeşidi dahil olabilir. Ancak, teslimi katma değer vergisine tabi olmayan veya vergi iadesi kapsamına girmeyen malların bedelleri bu miktarın tespitinde dikkate alınmaz.

  4. Satıcı ve alıcıların uyacakları esaslar:

    1. İade, ekte örneği verilen bir "Özel Fatura" ile yapılacaktır. Bu belge satıcı tarafından, alıcının ibraz edeceği pasaport görüldükten sonra 3 nüsha olarak düzenlenecek, nüshalar ayrıca numaralanacak, i ve 2 nci nüshalar alıcıya verilecektir. Vergi Usul Kanununun faturaya ilişkin hükümleri göz önüne alınarak hazırlanmış olan bu belge "fatura yerine geçen vesika" hükmündedir. Satıcılar tarafından verilen örneğe uygun olarak serbestçe bastırılarak Vergi Usul Kanununun fatura nizamı ile muhafaza, ibraz ve ilgili diğer hükümlerine uygun olarak kullanılacaktır. Belgenin matbu ve müteselsil sıra numarası taşıması, satıcı firmanın adı, adresi ve katma değer vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesi ile hesap numarasını ihtiva etmesi ve firma sahip veya yetkililerince imzalanması zorunludur.

    2. Satışı yapılan mal, alış tarihinden başlayarak 3 ay içinde Türkiye hudutları dışına çıkarılmalıdır.

    3. Alıcılar, Türkiye hudutları dışına çıkarken, özel faturanın 1 inci nüshasının ilgili bölümünü, Türk gümrük kapılarında görevli bulunan gümrük memurlarına tasdik ettireceklerdir. İadeye konu malın, tasdiki yapan görevliye gösterilmesi zorunludur. Görevliler, malın gösterilmemesi halinde özel faturayı tasdik etmeyeceklerdir. Özel faturayı gümrükte tasdik ettiren alıcılar, iadeyi iki şekilde alabilecektir.

      1. Tutarı 50.000 lirayı geçmeyen iadeler, gümrükte çıkış hattı dışındaki bie banka şubesinde satıcının iade için açtırılmış özel bir hesabın bulunması halinde, bu banka şubesinden yapılabilecektir. İadeden bu şekilde faydalanabilecek olan alıcılar, gümrük çıkış tasdikli özel faturanın 1 inci nüshasını banka şubesine vererek iade tutarını ilgili hesap vasıtasıyla nakden alacaklardır:

        Bu halde ödemeyi yapan banka şubesi kendisine alıcı tarafından tevdi edilen özel faturayı ödemenin yapıldığına dair dekontla birlikte hesap sahibi satıcıya en kısa sürede gönderecektir.

      2. İadenin gümrük çıkışında ödenmesinin mümkün olmadığı hallerde alıcı, gümrük çıkış tasdikli özel faturanın 1 inci nüshasını çıkışı izleyen 1 ay içinde satıcı firmaya gönderecek, satıcı firma faturayı aldıktan sonra en geç 10 gün içinde iade tutarını alıcının özel faturada yazılı banka hesap numarasına veya adresine gönderecektir. İadenin süresi içinde yapılmadığının tespiti halinde satıcının izin belgesi iptal edilecektir. Satıcılar, iade belgesi kendilerine ulaşmadıkça iade yapmayacaklardır. Aksine hareket edilerek yapılan iadeler indirim hakkından yararlanamayacaktır:

    4. Satıcılar bir vergilendirme dönemi içinde yaptıkları iade tutarını, o dönemin katma değer vergisi beyannamesinde, hesaplanan katma değer vergisinden indireceklerdir. Bu iadelerin ayrıntısını göstermek üzere faturanın kaşesini ve yetkililerin imzasını taşıyan bir liste düzenlenecek ve beyannameye eklenecektir.

    5. Satıcılar özel faturanın kendilerinde kalan nüshaları ile' alıcın gönderdiği nüshaları ve banka dekontunu ve buna benzer belgeleri Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibrazla ilgili hükümlerine uygun olarak saklayacak ve istenildiğinde iadeyi yaptıklarını banka hesapları, dekontları ve özel faturalar vasıtasıyla tevsik edeceklerdir.

Tebliğ olunur.

Özel Fatura