ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
3065
Katma Değer Vergisi Kanunu
Genel Tebliği

Maliye Bakanlığından

08/12/1984
18599
Seri No: 7

(Tebliğ 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile Yürürlükten Kaldırılmıştır)

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun geçici 4 üncü maddesi, katma değer vergisi mükelleflerinin 31/12/1984 tarihi itibariyle stoklarında bulunan emtia için ödenen istihsal vergisinin ne şekilde işlem göreceğini hükme bağlamaktadır.

Söz konusu maddenin 1 inci fıkrası gereğince; bu Kanuna göre teslim veya ithali katma değer vergisine tabi olan ve stoklar arasında beyan edilmiş bulunan mallara ait veya bünyelerinde yer alan istihsal vergisi, bu malların teslimini takip eden ilk vergilendirme döneminde ödenecek katma değer vergisinden indirilebilecektir.

Diğer taraftan, maddenin 2 nci fıkrası ile de, bu maddeye göre yapılacak indirime ait usul ve esaslarla, stok beyannamesinin zamanına, şekil ve muhtevasına ilişkin esasların tayinine Bakanlığımız yetkili kılınmıştır. Bu maddenin uygulaması ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

  1. Stok emtia beyanında bulunabilecek olanlar:

    Bizzat kendisi istihsal vergisi mükellefi olsun veya olmasın gerçek usulde katma değer vergisine tabi mükelleflerden 31/12/1984 tarihi itibariyle aşağıda (B) bölümünde kayıtlı şartları taşıyan emtia mevcudu olanlar stok beyanında bulunabilirler.

  2. Stok emtia beyanına tabi mallar:

    Katma değer vergisi mükelleflerinin 31/12/1984 tarihi itibariyle çıkarılacak envanterlerinde yer alan ve aşağıda sayılan emtia stok beyanına tabidir.

    1. İthalat veya doğrudan doğruya amil veya müstahsillerinden satın alına yoluyla temin edilmîş olup alış faturalarında veya gümrük makbuzlarında istihsal vergisi ayrıca gösterilen ilk, yardımcı, yarı mamul, mamul ve ambalaj maddeleri,

    2. Aynı işletmede imal olunmuş ve dahili sarf suretiyle istihsal vergisi tahakkuk ettirilmiş maddelerden imal edilen mallar,

    3. İthali sırasında veya doğrudan doğruya amil veya müstahsillerinden satın alınırken istihsal vergisi ödenmek suretiyle tedarik edilen ilk, yardımcı ve ambalaj maddeleri kullanılarak imal edilen istihsal vergisine tabi olan veya olmayan mallar,

    Bu mallardan imalatçılar tarafından satılmak üzere komisyonculara, konsinyasyon suretiyle iş yapanlara veya kendi şube ve satış mağazalarına gönderilenleri imalatçılar; filyallere gönderilenleri ise filyaller beyan edeceklerdir.

    İstihsal vergisi mükellefleri tarafından imal edilip henüz teslim edilmeyen istihsal vergisine tabi madde veya mamullerden bünyesinde istihsal vergisine tabi girdi bulunmayan mallar beyana tabi değildir.

  3. Stok emtia beyannamelerinin şekli, muhtevası ve verilme zamanı:

    Stok emtia beyanına tabi mükellefler, düzenleyecekleri beyannamelerin şekli konusunda serbestiye sahiptirler. Ancak beyannamede, mükelleflerin hüviyetlerine ilişkin bilgiler ile stok olarak beyan edilen emtianın alış faturasını düzenleyen firmanın unvanı, fatura tarih ve no.su ile emtianın cinsi, miktarı ve ödenen istihsal vergisinin gösterilmesi zorunludur. Mükellefler, bu şekilde düzenledikleri beyannameleri 31/1/1985 tarihine kadar katma değer vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vereceklerdir.

    Ancak, mükellefler, stok olarak beyan ettikleri mallara ilişkin alış faturalarında gösterilen istihsal vergisinin tamamını değil; bu verginin 31/12/1984 tarihi itibariyle stoklarında mevcut olan emtiaya isabet eden kısmını göstereceklerdir.

    Stokta bulunan mal istihsal vergisine tabi olmakla birlikte, bu malların satın alınması sırasında istihsal vergisi ödenmemişse, başka bir deyişle bu mallara ait alış faturalarında istihsal vergisi yer almıyorsa, bu malların beyanı ve dolayısıyla bunlara isabet eden istihsal vergisinin hesaplanan katma değer vergisinden indirilmesi şüz konusu değildir.

    Stok emtia tabiri ile, 31/12/1984 tarihinde işletmede mevcut olup, işletmeniıı mutad alım satım faaliyetine konu olan ve katma değer vergisine tabi mallar kastedilmektedir. Bu nedenle, işletmede mevcut sabit kıymetlerin tedariki sırasında dahilde veya ithalde istihsal vergisi ödenmiş olsa bile, bunların stok mal olarak beyanı mümkün değildir.

    Mükellefler stok emtia beyannamesi ile beyan ettikleri mallara ait istihsal vergisinin hesaplanmasına ilişkin bilgileri ayrıntılı bir şekilde 1984 takvim yılı envanter defterlerinin ayrı bir sahifesine kaydedecekler ve herhangi bir inceleme talebinde bu verginin ne şekilde hesaplandığını açıklayacaklardır.

  4. İndirilecek istihsal vergisinin tespiti:

    Aşağıda belirtilen esaslara göre tespit edilecek istihsal vergisi tutarları indirim konusu yapılabilecektir.

    1. İthalat veya doğrudan doğruya amil veya müstahsillerinden satın alma yoluyla temin edilen, ilk, yardımcı, yarı mamul, mamul, ambalaj maddelerine ait alış faturalarında veyâ gümrük makbuzlarında ayrıca gösterilen istihsal vergisi,

    2. Vergiye tabi olmayan maddelerin imalatında kullanılan maddelerin dahili sarf nedeniyle istihsal vergisine tabi tutulması halinde, tahakkuk ettirilmiş istihsal vergisinden stok olarak beyan edilen maddelere isabet eden kısmı,

    3. Alış faturalarında veya gümrük makbuzlarında istihsal vergisi gösterilen ilk, yardımcı ve ambalaj maddelerinin yarı mamul veya mamul maddelerin imalinde kullanılmış olması halinde, bu maddelerden stok olarak beyan edilecek mamul ve yarı mamullerin bünyesine girmiş olan miktarlarına isabet eden ve mükellefler tarafından maliyet muhasebesi kayıtlarına göre ve ilk giren ilk çıkar esası uygulanmak suretiyle hesap edilecek olan istihsal vergisi,

    İstihsal vergisi mükellefleri tarafından istihsal vergisine tabi maddelerden satılmak üzere komisyonculara; konsinyasyon suretiyle iş yapanlara veya kendi filyal, şube ve satış mağazalarına gönderilmiş olanlar için; daha önce emsal satış bedeli üzerinden ödenen istihsal vergisinin, hesaplanan katma değer vergisinden indirim hakkı, satılmak üzere filyallere gönderilen mallar için filyallere, diğerlerine gönderilen mallarda ise istihsal vergisi mükelleflerine aittir.

    Öte yandan Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1/1985 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte istihsal vergisi yürürlükten kalkacağından, bu şekilde 1/1/1985 tarihinden önce gönderilen malların bu tarihten sonraki teslimleri üzerinden istihsal vergisi tahsil edilemeyeceğinden, Gider Vergileri Kanununun 20 nci maddesi hükümleri uygulanmayacaktır.

    İstihsal vergisine tabi olmayan maddelerden satılmak üzere komisyonculara, konsinyasyon suretiyle iş yapanlara veya kendi filyal, şube ve satış mağazalarına gönderilmiş olanların bünyelerinde yer alan girdilere ilişkin istihsal vergisinin indirim hakki imalatçılara aittir.

    İstihsal vergisine tabi olsun veya olmasın stok olarak beyan edilen maddelerin bir kısmına veya tamamına tekabül eden istihsal vergileri dolayısıyla yargı organlarına intikal etmiş bir uyuşmazlığın mevcut olması halinde, ihtilaf konusu olan bu mallara ilişkin istihsal vergileri indirim konusu yapılamaz. Ancak, stok emtia beyanında bulunanların stok beyanında bulunmadan önce, bu ihtilaftan vazgeçmeleri halinde, söz konusu istihsal vergilerinin indirimi mümkün bulunmaktadır.

    Stok emtia olarak beyan edilen emtianın; teslimi, katma değer vergisinden istisna edilmiş işlemlere konu olması halinde, bu emtiaya tekabül eden istihsal vergisinin hesaplanan katma değer vergisinden indirilmesi Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesine göre mümkün değildir.

  5. İndirimin yapılacağı dönem:

    Bu şekilde tespit edilen istihsal vergisinin hangi dönemlerde hesaplanan katma değer vergisinden indirilebileceği aşağıda belirtilmiştir.

    1. Stok olarak beyan edilen inalların teslimi halinde, bu mallara ait alış faturalarında veya gümrük makbuzlarında gösterilen veyahut dahili sarf suretiyle tahakkuk eden istihsal vergisi, teslimin vuku bulduğu vergilendirme dönemine ilişkin olarak hesaplanan katma değer vergisinden indirilir. Mesela, aylık vergilendirme usulüne tabi mükellefin, stok emtia beyanına tabi bir malını Ocak ayı içerisinde satması halinde, bu mala tekabül eden istihsal vergisi, bu aya ilişkin olarak Şubat ayı içinde beyan edilen ve ödenmesi gereken katma değer vergisinden indirilecektir.

    2. 31/12/1984 tarihi itibariyle ilk madde, yardımcı madde, ambalaj maddesi ve yarı mamul olarak beyan edilen ve, alış faturalarında yahut gümrük makbuzlarında istihsal vergisi gösterilen veya bu belgelere dayanılarak bünyelerinde mevcut istihsal vergisi tespit edilen malların imalatta kullanılmış olması halinde, bu mallara tekabül eden istihsal vergisi, imal edilen malın teslim edildiği vergilendirme dönemine ilişkin olarak beyan edilen ve ödenmesi gereken katma değer vergisinden indirilecektir.

Tebliğ olunur.