|
Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliği
Maliye Bakanlığından
|

09.01.1985 18630
|
|
Seri No
|
10
|
(Tebliğ 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile Yürürlükten Kaldırılmıştır)
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 15 inci maddesi ile, "Karşılıklı olmak kaydıyla, yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına ve bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına ve uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ve bunların mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler" katma değer vergisinden istisna edilmiş ve maddenin verdiği yetkiye istinaden 08.12.1984 tarih ve 18599 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde, diplomatik istisna uygulamasının usul ve esasları Bakanlığımızca tespit edilmiş bulunmaktadır.
- Kanunun 15 inci maddesinin verdiği yetki gereğince, Türkiye'nin temsilcilik, konsolosluk ve diplomatik haklara sahip mensuplarına katma değer veya benzeri vergilerde muafiyet tanımadığı veya istisna uygulamadığı tespit edilen aşağıdaki devletlerin Türkiye deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve diplomatik haklara sahip mensupları bu istisnadan faydalanamayacaklardır.
( ... ) (Bu kısımda yer alan Listeler; 19.04.1985 tarih ve 18730 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 13 Seri No'lu Tebliğ ile iptal edilmiştir.)
Ancak, yukarıda belirtilen devletlerin, Dışişleri Bakanlığına başvurup, Türkiye'nin kendi devletlerinde bulunan diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına ve bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına katma değer vergisinde veya benzeri vergilerde muafiyet tanıyabileceklerini veya istisna uygulayabileceklerini belirtmeleri halinde, söz konusu devletler de daha sonra yayımlanacak genel tebliğlerle diplomatik istisna kapsamına alınabileceklerdir.
- Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanununun istisnaların sınırına ilişkin 19 uncu maddesinin 2 nci fıkrası uluslararası anlaşma hükümleriyle tanınmış olan istisna ve muaflıkların bu Kanun hükümleriyle sınırlı olmaksızın uygulanacağı hükmünü amir bulunmaktadır. Bu nedenle uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan veya istisna uygulanan kuruluşlara bu kuruluşların resmi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan teslim ve hizmetlerde katma değer vergisi istisnasının uygulanmasında 6 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde yer alan sınırlamalar ve usuller uygulanmayacaktır. Katma değer vergisi istisnasından yararlanmak isteyen uluslararası kuruluşlar, işlemi yapacak müesseseden, resmi ihtiyaçlarında kullanacakları mal ve hizmetlere katma değer vergisinin uygulanmamasını bir yazı ile talep edeceklerdir. Bu başvuruda, ilgili uluslararası anlaşmaya atıfta bulunmak suretiyle kuruluşlarının vergi muafiyetinden yararlandığı kaydedilecek, ayrıca resmi ihtiyaçları için talep ettikleri mal ve hizmetleri açıkça belirteceklerdir. Söz konusu yazıya istinaden mal teslim eden veya hizmet yapan kuruluşlar, faturalarında katma değer vergisini ayrıca göstermeyecekler; ancak bir kuruluş tarafından kendilerine gönderilen yazıyı muhafaza edecekler ve bir inceleme talebinde ibraz edeceklerdir:
Tebliğ olunur.
