ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
3065
Katma Değer Vergisi Kanunu
Genel Tebliği

MALİYE BAKANLIĞINDAN

28/10/1995
22216
Seri No: 45

(Tebliğ 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile Yürürlükten Kaldırılmıştır)

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 3505 sayılı Kanunla değişik 28. maddesinin Bakanlar Kurulu'na verdiği yetkiye dayanılarak mal ve hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranlarını belirleyen 9S/6431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 1.3.1995 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Kararname ile uygulamadaki katma değer vergisi oranlarında bir değişikliğe gidilmemiş, sadece oranların belirlendiği listelerin terkibinde bazı mal ve hizmetler bakımından değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişikliklere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür

  1. KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI %1 OLARAK TESPİT EDİLEN MALLAR:

    27.10.1993 tarihli ve 93/4932 sayılı Kararname ile değişik 22.12.1992 tarihli ve 92/3896 sayılı Kararnamenin eki Karara ekli I sayılı liste kapsamına giren zirai ürünlerin perakende safha dışındaki teslimleri ve ithali %1 oranında katma değer vergisine tabidir.

    Getirilen yeni düzenleme ile, katma değer vergisi oranı % 15 olarak uygulanan süpürge teli ve tohumu, ceviz, darı, kabak çekirdeği, ıhlamur, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, yün, yapağı ve arılar ile "sığır, at, koyun, kuzu (astragan, veya karakul, persaniye, breitschwanz denilen kuzular ve benzeri kuzular ile Hint, Çin, Moğol veya Tibet kuzuları hariç), keçi ve oğlakların (Yemen, Moğol ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham derileri" I sayılı liste kapsamına dahil edilmek suretiyle bu ürünlerin perakende safha dışındaki teslim ve ithalinde de katma değer vergisi oranı % 1'e indirilmiştir.

    Bu listeye eklenerek katma değer vergisi oranı % 1'e indirilen diğer ürünler ise halen % 8 oranı uygulanan buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, çeltik, soya, küçük ve büyükbaş hayvanlar (kümes hayvanları dahil) ve büyükbaş hayvan bağırsağıdır.

    I sayılı liste kapsamına alınmış olan yukarıdaki ürünlerden darı, buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, çeltik, soya, arılar, küçük ve büyükbaş hayvanlar (kümes hayvanları dahil) ve büyükbaş hayvan bağırsağının perakende safhadaki teslimlerinden % 8, Kararname ile aynı listeye eklenen diğer ürünlerin perakende safhadaki teslimlerinde ise % iS katma değer vergisi oranı uygulanacaktır.

    Öte yandan, %1 katma değer vergisi oranına tabi malların perakende safhadaki teslimlerinde genel vergi oranının ve % 8 oranının uygulanmasına ilişkin olarak 31 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (A) bölümündeki açıklamaların esas alınması gerekmektedir.

    Getirilen düzenleme ile perakende safha dışındaki teslimlerine % 1 oranında katma değer vergisi uygulanacak olan yukarıdaki ürünlere ilişkin olarak doğabilecek tereddütleri gidermek amacıyla aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

    1. Linter Pamuk, Pamuk Lifi Döküntüleri, Yün ve Yapağı:

      Linter pamuk, pamuğun çırçırlanması sonucu elde edilen tohumun üzerindeki lif kalıntısının lintergin tesislerinde işlenmesi suretiyle elde edilen kısa elyaflı pamuk olup, lif döküntüsü pamuklar ise iplik imalatı sırasında lif pamiığun makinanın dışarı attığı döküntüleridir.

      Yapağı (yağlı yünler), koyun cinsi hayvanlardan kırpıldığı ve postlarından çıkarıldığı haldeki yünler olup, henüz yıkanmamış veya başka şekillerde temizlenmemiştir.

      Yün ise yapağının yıkama yolu ile veya diğer usullerle temizlenmiş halidir.

      Yukarıdaki şekilde tanımlanan yün ve yapağı 1 sayılı liste kapsamına alınarak, bu ürünlerin perakende safha öncesi teslim ve ithalinde de % 1 katma değer vergisi oranı uygulanması öngörülmüştür.

    2. Büyük ve Küçükbaş Hayvanların Ham Post ve Derileri:

      Perakende safha öncesi teslimlerinde indirilmiş (% 1) katma değer vergisi oranı uygulanabilecek post ve derilerin işlenmemiş, yani "ham" nite1'ıkte olması gereklidir.

      Ham post ve deriler hiç bir işleme tabi tutulmamış "taze" halde veya bozulmamaları için tuzlanmış, kurutulmuş; kireçlenmiş, pikle edilmiş veya başka bir usulle muhafaza edilmiş olabilecekleri gibi temizlenmiş, parçalara ayrılmış veya yarılmış veya yağları ve etleri kazınmış olabilirler.

      Ancak, herhangi bir dabaklanma, kısmen dabaklanma veya benzeri bir işleme (parşömine edilmek gibi) yahut daha ileri bir işleme tabi tutulmuş deriler "ham deri" sayılmayacaklarından, bu derilerin hiç bir aşamadaki teslimlerinde indirilmiş (% 1) katma değer vergisi oranı uygulanmayacaktır.

      İndirilmiş (%1) oran uygulaması kapsamına giren "ham post ve deriler" ile ithalat ve teslîmlerinde % 1 oranı uygulanmayacak ham post ve deriler aşağıda açıklanmıştır.

      1. Sığır Türü ve At Türü Hayvanların Ham Post ve Derileri: İstatistik Pozisyonlara Bölünmüş Gümrük Giriş Tarife Cetveli (G.G. T.C.)'nin 41:01 pozisyonunda yer alan, kılları alınmış olsun olmasın tüm sığır türü ve at türü hayvanların ham post ve derileri indirilmiş oran kapsamına girmektedir.

      2. Koyun ve Kuzuların Ham Post ve Derileri:

        G.G.T.C.'nin 41.02 pozisyonunda yer alan astragan veya karakul, persaniye, breitschwanz ve benzerleri ile Hint, Çin, Moğol ve Tibet kuzularının yünü alınmamış ham postları haricinde kalan tüm koyun ve kuzu derilerinin yünü alınmamış ham postları haricinde kalan tüm koyun ve kuzu derilerinin perakende öncesi safhalardaki teslim ve ithali indirilmiş orana tabi tutulmuştur.

        Anılan pozisyonda yer alan ve cinsleri yukarıda sayılan koyun ve kuzuların yünü alınmamış ham postlarının teslim ve ithalinde ise hiç bir safhada indirilmiş oran uygulanmayacak, ancak bu koyun ve kuzu ham derilerinin yünü alınmış olanlarının perakende safha dışındaki teslim ve ithalinde de indirilmiş oran uygulanacaktır.

      3. Keçi ve Oğlakların Ham Post ve Derileri:

        G.G.T.C.'nin 41.03 pozisyonunda yer alan ve Yemen, Moğol ve Tibet keçi ve oğlaklarının kılları alınmamış ham postları haricinde kalan tüm keçi ve oğlakların (kılları alınmış veya alınmamış olan) ham deri ve postlarının perakende öncesi safhalardaki teslimleri ve ithali indirilmiş orana tabi tutulmuştur.


        Yemen, Moğol ve Tibet keçi ve oğlaklarının kılları alınmamış ham deri ve postlarının ithal ve teslimlerinde ise hiç bir safhada indirilmiş oran uygulanmayacak, ancak bu keçi ve oğlakların ham derilerinin kılları alınmış olanların perakende safha dışındaki teslim ve ithalinde de indirilmiş oran uygulanacaktır.

  2. TEMEL GIDA MADDESİ KAPSAMINA ALINAN MALLAR VE KİTAP TESLİMLERİ:

    92/3896 sayılı Kararname eki II sayılı listenin temel gıda mallarını içeren (A) bölümü kapsamına temel gıda maddesi özelliğini taşıyan arı balı ve prina dahil edilmiştir. Dolayısıyla bu ürünlerin 1.3.1995 tarihinden itibaren teslimlerinde katma değer vergisi oranı %. 15 değil, % 8 olarak uygulanacaktır.

    Prina zeytin tanesinden yağ elde edilmesi sırasında ortaya çıkan küspedir.

    Arı balının süzme veya petek halde satışa sunulması temel gıda maddeleri kapsamında değerlendirilmesini etkilememektedir.

    II sayılı liste kapsamına alınan bir diğer mal ise kitap ve benzeri yayınlardır. Kitap ve benzeri yayınların tesliminde uygulanmakta olan % i oranı, kitapların meydana getirilmesi ile ilgili olarak yüklenilen vergilerin indirilmesine imkan sağlamak ve kitap yayıncılığındaki mali yükü ortadan kaldırmak amacıyla % 8'e çıkarılmıştır.

    Gazete ve dergilere ait % 1 oranında ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

  3. YÜKSELTİLMİŞ ORAN KAPSAMINDAN ÇIKARTILARAK GENEL KATMA DEĞER VERGİSİ ORAMNA (%15) TABİ TUTULAN MAL VE HİZMETLER:

    1. Yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile, III sayılı Liste kapsamında 39.23 pozisyonunda yer alan plastiklerden eşya taşınmasına veya ambalajlanmasına mahsus malzemeler, plastikten tıpalar, kapaklar, kapsüller ve diğer kapama ve ambalaj malzemelerinde yüksek oran uygulamasından vazgeçilerek bu malların katma değer vergisi oranı genel oran (%15) seviyesine indirilmiştir.

    2. III sayılı liste kapsamından çıkarılarak katma değer vergisi oranı %23'ten % 15'e indirilen diğer mallar ise, G.G.T.C.'nin 43 üncü faslında yer alan koyun, kuzu, keçi ve oğlakların ham post ve derileri, kürkleri, taklit kürkler ile bunlardan mamul giyim eşyası, aksesuarları ve diğer eşyadır.

      Yükseltilmiş oran uygulamasından vazgeçilen bu ürünlere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamalara gerek duyulmuştur.

      1. Koyun, Kuzu, Keçi ve Oğlakların Ham Post ve Derileri:

        Bilindiği üzere, astragan veya karakul, persaniye ve breitschwanz ve benzerleri ile Hint, Çin, Moğol ve Tibet kuzuları ve Yemen, Moğol ve Tibet keçi ve oğlakları dışında kalan koyun, kuzu, keçi ve oğlakların ham post ve derileri, yünleri ve kılları üzerinde bulunsun ya da bulunmasın III sayılı liste kapsamına girmemektedir.

        Ancak, getirilen yeni düzenleme ile astragan veya karakul, persaniye ve breitschwanz ve benzerleri ile Hint, Çin, Moğol ve Tibet kuzularına ait olan yani G.G.T.C.nin 41.02 pozisyonu haricindeki koyun ve kuzuların yünleri ve kılları üzerinde bulunan ham derileri ile G.G.T.C.nin 41.03 pozisyonu haricinde kalan Yemen, Moğol, Tibet keçi ve oğlaklarının kılları alınmamış ham post ve derileri de III sayılı liste kapsamından çıkarılmıştır.

        Bu ham post ve deriler tabii halde (taze veya yaş) bulunabilecekleri gibi temizlenmiş ve bozulmalarının önlenmesi amacıyla kurutma, tuzlama (kuru ve salamura) gibi işlemlere tabi tutulmuş, hatta kaba kılları çıkarılmış veya tıraş edilmiş, yahut iç tarafındaki etleri kazınmış veya raspa edilmiş olabilirler.

        Ham postlar bütün halde, baş, kuyruk veya pençeleri ile birlikte olabilir. Ham haldeki baş, kuyruk, ayak ucu gibi kürk parçaları da bu kapsama dahildir.

        Yukarıda III sayılı liste kapsamına girmediği, dolayısıyla % 23 oranındaki katma değer vergisi uygulamasına tabi olmadığı, açıklanan ham postların % 1 veya % 15 oranlarından hangisine tabi olacağı, bu ürünlerin yukarıda ismen sayılan koyun, kuzu, keçi ve oğlaklar arasında bulunup, bulunmadıklarına ve perakende safha öncesinde veya bu safhada teslim ya da ithal edilmelerine bağlı olarak tayin edilecektir.

        Buna göre, perakende teslime konu ham postlar mahiyetine bakılmaksızın genel oran (% 15) dahilinde vergiye tabi tutulacak, perakende safha öncesi teslim veya ithal edilen ham post ve deriler ise tebliğin A/2 bölümündeki açıklamalar ışığında % 1 veya % 15 oranlarından birisine tabi olacaktır.

      2. Koyun, Kuzu, Keçi ve Oğlakların Kürkleri:

        Her nevi koyun, kuzu, keçi ve oğlakların (G.G.T.C.'nin 43.02 pozisyonunda yer alan) tüm dabaklanmış ve aprelenmiş kürkleri III sayılı liste kapsamından çıkarılmıştır.

        Yukarıda belirtilen kürklere; bütün, baş, kuyruk, pençeler ve diğer parçalar ve kırpıntılar dahil olup; bu kürkler birleştirilmiş veya birleştirilmemiş halde bulunabilirler.

        III sayılı liste kapsamından çıkarılmış olan koyun, kuzu, keçi ve oğlak kürkleri özel bir kullanım için belirli bir şekilde kesilmemiş, birleştirilmemiş veya başka türlü işlenmemiş ancak hemen kullanılabilecek durumda (örtü gibi) olabilirler. Genellikle dikdörtgen, kare, trapez veya haç şeklinde birlikte dikilerek birleştirilmiş olan dabaklanmış deriler veya bunların parçaları ile ceket ve kaban yapmaya elverişli parçalar da bu kapsamda değerlendirilecek olup, bu kürkler örtü, paspas ve şeritler, dikdörtgen veya kare, haç ve benzeri şekilde birleştirilmiş, torba, trapez veya tulum şeklinde dikilmiş olabilirler.

        Yukarıdaki açıklanan kürkler, yükseltilmiş ( % 23) katma değer vergisi oranı kapsamından çıkartılmış olduklarından, bu ürünlerin her aşamadaki teslim ve ithali 1.3.1995 tarihinden başlayarak genel ( % 15) katma değer vergisi oranına tabi olacak, bu ürünlere hiçbir aşamada indirilmiş oran uygulanmayacaktır.

      3. Koyun, Kuzu, Keçi ve Oğlakların Kürklerinden Mamul Giyim Eşyası, Aksesuarları ve Diğer Eşya:

        G.G.T.C.'nin 43.03 pozisyonunda yer alan kürkten mamul giyim eşyası, aksesuarları ve diğer eşya; kürkten, astarı veya diş kısmı kürkten olan diğer maddelerden yapılan giyim eşyası ve aksesuarları (manşon, atkı, yaka, boyun bağı ve tamamen kürkten yapılmış eldiven gibi), kürkten veya esas karakteri kürk olan eşya ve parçalarını (postlar, battaniyeler, minderler, çanta ve torbalar, sanayide kullanılan eşya ve aksesuarları gibi) kapsar.

        Bu Tebliğin önceki (C/2-b) bölümünde III sayılı liste dışına çıkarıldığı açıklanan kürklerden mamul yukarıda belirtilen giyim eşyası, aksesuarları ve diğer eşya da, getirilen düzenleme ile III sayılı liste kapsamı dışına çıkarılarak genel (%15) oranında katma değer vergisine tabi tutulmuştur.

      4. Taklit Kürkler ve Bunlardan Mamul Giyim Eşyası, Aksesuarları ve Diğer Eşya:

        Taklit kürk ve bundan mamul eşyadan maksat; G.G.T.C.'nin 43.04 pozisyonunda yer alan ve kürkü taklit edecek şekilde deri, mensucat ve başka maddeler üzerine yün, kıl, tüy veya başka elyafın (tırtıl iplik şeklindeki lifler dahil) yapıştırılması veya dikilmesi sureliyle elde edilen eşyadır.

        Taklit kürkten mamul eşyalar arasında postlar, battaniyeler, minderler, çantalar, torbalar, sanayide kullanılan eşya ve aksesuarlar, giysi ve giyim eşyası aksesuarı, deriden veya ipten bir mesnet üzerine yün ve kılların yapıştırılması suretiyle elde edilen taklit kuyruklar yer almaktadır.

        Kararname ile getirilen değişiklik sonucunda, mahiyeti yukarıda açıklanmış olan taklit kürkler ile bunlardan mamul giyim eşyası, aksesuarları ve diğer eşya III sayılı liste kapsamından çıkarılmış olup, 1.3.1995 tarihinden itibaren bu ürünler de genel (% 15) katma değer vergisi oranına tabi tutulacaktır:

    3. Yat, Kotra ve Benzerleri ile Otomobil Kiralama Hizmetleri:

      Yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile III sayılı listenin (B) bölümü 4 üncü sırası "Helikopter ve uçak kiralama hizmetleri", olarak değiştirilerek, daha önce bu sırada yer alan yat, kotra ve benzerleri ile otomobil kiralama hizmetleri III sayılı liste kapsamından çıkarılmıştır.

      Buna göre, 1.3.1995 tarihinden itibaren yat, kotra ve benzeri taşıtlar ile otomobil kiralamaları genel ( % 15) katma değer vergisi oranına tabi tutulacaktır.

    4. Golf Tesisleri, Kulüpler ve Saunalarda Verilen Hizmetler:

      Bakanlar Kurulu Kararı ile III sayılı listenin (B) bölümünde yer alan 6 ncı sıra bu liste kapsamından çıkarılmıştır.

      Böylelikle daha önce anılan sırada yer alan "golf tesisleri; kulüpler ve saunalarda verilen hizmetler" 1.3.1995 tarihinden itibaren genel oranda ( % 15) katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

  4. TALİH OYUNLARI SALON İŞLETMECİLİĞİ ÇERÇEVESİNDE VERİLEN HİZMETLERDE UYGULANACAK KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI:

    Bilindiği gibi, 92/3896 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Karara ekli III sayılı listenin (B) bölümünün 5. sırasında yer alan "gazino, bar, pavyon, gece kulübü, taverna, diskotek, dansing ve benzeri eğlence yerlerinde verilen hizmetler"de katma değer vergisi oranı, öteden beri % 23 ,olarak uygulanmaktadır.

    Anılan listede ismen yer almamakla beraber yukarıda sayılan:hizmetlere benzer nitelik taşıyan "talih oyunları salon işletmeciliği çerçevesinde verilen hizmetler"de, ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermek için TII sayılı listenin (B) bölümüne 1 inci sıra olarak eklenerek; bu hizmetlerin ,tabi olduğu oran konusunda uygulamaya açıklık getirilmiştir.

  5. UYGULAMADAKİ KATMA DEĞER VERGİSİ ORAN VE LİSTELERİ:

    Katma Değer Vergisi Kanunu' nun 28 inci maddesinin tanıdığı yetkiye istinaden yayımlanan "Mal Teslimleri ve Hizmet İfalarında Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranının Tespit Edilmesi Hakkındaki" 92/3896 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında 93/4406, 93/4932, 94/5350, 94/5454, 94/5730 ve 95/6431 sayılı Kararnameler ile değişiklikler yapılmıştır.

    Hükümleri 1.3.1995 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 95/6431 sayılı Kararname ile getirilen değişiklikleri.de içeren oran ve listeler ekte yer almaktadır.

Tebliğ olunur.

EK : KATMA DEĞER VERGİSİ ORANLARINA İLİŞKİN 92/3896 SAYILI B.K.K. EKİ KARAR KAPSAMINDAKİ ORAN VE LİSTELER
(93/4406, 93/4932, 94/5350, 94/5454, 94/5730 ve 95/6431 sayılı B.K.K. ile yapılan değişiklikler dahil)

MAL TESLİMLERİ İLE HİZMET İFALARINA UYGULANAN KATMA DEĞER VERGİSİ ORANLARI
( 92/3896 Sayılı Bakanlar Kurulu Eki Karar' ın, 93/4932 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Değişik 1 inci Maddesinde Yer Alan Oranlar)

a) Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi her işlem için, %15
b) I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, %1
c) II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, %8
d) III sayılı listede Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon numaraları belirtilen malların teslimleri ile aynı listede yer alan hizmetler için. %23

  1. SAYILI LİSTE

    1. Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, ceviz, fındık, antep fıstığı, çam fıstığı, yer fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği,

    2. Meyan kökü, meyan balı, meyan hülasası, defne yaprağı, sumak yaprağı, ıhlamur, kekik, adaçayı, mazı, palamut, mahlep, çöven, kimyon, susam, anason, haşhaş tohumu, kendir tohumu, rezene tohumu, süpürge teli ve tohumu, kapari (kebere), kanola (kolza), kitre, harnup (keçiboy-nuzu), harnup çekirdeği, zerdali çekirdeği, kayısı çekirdeği, kişniş, acı badem, kuzu göbeği mantar, şeker pancarı, fiğ,

    3. Kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağı,

    4. Buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, küçük ve büyükbaş hayvanlar (kümes hayvanları ve arılar dahil) ile küçük ve büyükbaş hayvan bağırsağı,

    5. Finansal Kiralama Kanununa göre, sadece finansal kiralamaya konu olan malların finansal kiralama şirketlerine veya finansal kiralama şirketlerince teslimi veya kiralanması işlemleri, (Binek otomobillerinin bu kapsamda teslim ve kiralanması işlemleri için, bu Kararın 1/d ben-dinde öngörülen vergi oranı, diğer kara nakil vasıtaları için ise aynı mad-denin (c) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.)

    6. Gazeteler ve dergiler (3266 sayılı Kanunla değişik 1117 sayılı Kanun hükümlerine göre poşetlenerek satılanların tesliminde bu Kara-rın 1/d bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır),

    7. Kullanılmış binek otomobilleri,

    8. Gümrük Giriş Tarife Cetvelinin 41.01 pozisyonundaki sığır ve atların, 41.02 pozisyonundaki koyun ve kuzuların (astragan veya kara-kul, persaniye, breitschwanz ve benzerleri, Hint, Çin, Moğol ve Tibet kuzuları hariç), 41.03 pozisyonundaki keçi ve oğlakların (Yemen, Moğol ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham post ve derileri.

      Bu listenin 1, 2, 3 ve 8 inci sıralarında yer alan ürünlerin peraken-de safhadaki teslimlerinde bu Kararın 1/a bendinde öngörülen vergi ora-nı; 4 üncü sırada yer alan ürünlerin perakende safhadaki teslimlerinde ise aynı maddenin (c) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır. Pera-kende safhadaki teslimden maksat; teslimi yapılan ürünlerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapan kimseler dışındakilere satılmasıdır.

  2. SAYILI LİSTE

    1. TEMEL GIDA MADDELERİ

      1. Küçük ve büyükbaş hayvanların (kümes hayvanları dahil) etleri ile balıklar (herhangi bir katkı maddesi kullanılarak imal edilen et ü-rünleri hariç),

      2. Hayvan yemi olarak veya hayvan yemi imalatında kullanılan küspe, kepek, razmol, balık unu, et unu; kemik unu, kan unu, tapiyo-ka(manyok), sorgun ve her türlü fenni karma yemler,

      3. Süt ve yoğurt (aromalı ve meyveliler hariç), yumurta, beyaz peynir, zeytin, paketlenmiş kuru çay, şeker pancarının işlenmesi ile elde edilen toz, kristal ve kesme şeker, arı balı,

      4. Pirinç, bulgur, buğday unu, ekmekler, irmik, makarna,

      5. Yemeklik katı veya sıvı bitkisel yağlar ile yemeklik katı veya sıvı bitkisel yağların üretiminde kullanılan ham yağlar, tereyağı, pamuk çiğiti ve pamuk tohumu, prina,

      6. Taze sebze ve meyveler, patates, kuru soğan ve sarımsak (ma-mulleri hariç),

    2. DİĞER MAL VE HİZMETLER

      1. Doğal gaz teslimleri,

      2. 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kay-dedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun kapsamına giren ödeme kaydedici cihaz teslimleri,

      3. 13.10.1983 tarih ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 114. maddesine göre otobüs, kamyon ve çekici türü taşıtlarda bulundurulması ve kullanılması zorunlu olan takograf cihazı teslimleri,

      4. (4.4.1994 tarih ve 94/5454 sayılı Kararname ile liste kapsamın-dan çıkarılmıştır.)

      5. Sinema, tiyatro, opera, operet ve bale giriş ücretleri,

      6. Üniversite ve yüksekokullar ile 625 sayılı Kanun hükümlerine göre ilgili Bakanlıktan faaliyette bulunma izni alan özel okullar ve kreş-lerde verilen eğitim ve öğretim hizmetleri,

      7. 4801.00 Gümrük Tarife Pozisyonunda yer alan gazete kağıdı (rulo veya tabaka halinde) ile 48.02 Gümrük Tarife Pozisyonunda yer alan baskı ve yazı kağıtlarının teslimi,

      8. Kitap ve benzeri yayınlar (3266 sayılı Kanunla değişik 1117 sa-yılı Kanun hükümlerine göre poşetlenerek satılanların tesliminde bu Kararın 1/d bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır),

      III SAYILI LİSTE
      MAL TESLİMLERİ
      1604.30 Havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler
      3303.00.11 Perakende olarak satılacak hale getirilmiş olanlar
      3303.00.19 Diğerleri
      33.04 Güzellik veya makyaj müstahzarları ve cilt bakımı için müstahzarlar (ilaçlar hariç) (güneş kremleri veya güneşlenme müstahzarları dahil); manikür ve pedikür müstahzarları;
      3305.20 Perma ve defrize müstahzarları
      3305.30 "Hair Lacguer" denilen saç spreyleri
      3305.90 Diğerleri
      33.07 Traş öncesi, traş sırasında veya traştan sonra kullanılan müstahzarlar, vücut deodorantları, banyo müstahzarları, tüy dökücüler ve tarifenin başka yerinde yer almayan veya belirtilmeyen diğer parfümeri, kozmetik veya tuvalet müstahzarları, kapalı yerlerde kullanılan müstahzar deodorantlar (parfümlü veya dezenfekte edici vasfı olsun olmasın)
      39.23 (12.01.1995 tarih ve 95/6431 sayılı Kararname ile liste kapsamında çıkarlmıştır.)
      43 Postlar, kürkler ve taklit kürkler; bunların mamülleri (Bu fasılda yer alan koyun, kuzü, keçi ve oğlakların postları, kürkleri ve taklit kürkler ile bunlardan mamul giyim eşyası, aksesuarları ve diğer eşya hariç)
      7013.10.10 A. Sofra ve mutfak işleri için olanlar
      7013.21.11 I. Kesilmiş veya başka şekilde dekorlanmış
      7013.21.19 II. Diğerleri
      7013.21.21 I. Kesilmiş veya başka şekilde dekorlanmış
      7013.21.29 II. Diğerleri
      7013.31.10 A. El imali olanlar
      7013.31.20 B. Makina imali olanlar
      7013.91.10 A. El imali olanlar
      7013.91.20 B. Makina imali olanlar
      71.01 Tabii inci veya kültür incileri (işlenmiş veya tasnife tabi tutulmuş olsun olmasın) (fakat ipliğe dizilmemiş, mıhlanmamış veya takılmamış); tabii inci veya kültür incileri (tasnife tabi tutulmamış) (taşınmasında kolaylık sağlamak amacıyla geçici olarak ipliğe dizilmiş)
      71.02 Elmaslar (işlenmiş olsun olmasın, fakat mıhlanmamış veya takılmamış) (sanayide kullanılanlar hariç)
      71.03 Kıymetli taşlar (elmaslar hariç) veya yarı kıymetli taşlar (işlenmiş veya tasnife tabi tutulmuş olsun olmasın) (fakat ipliğe dizilmemiş, mıhlanmamış veya takılmamış); kıymetli taşlar (elmaslar hariç) veya yarı kıymetli taşlar (tasnife tabi tutulmamış) (taşınmasında kolaylık sağlamak amacıyla geçici olarak ipliğe dizilmiş)
      7104.90.19 Diğerleri
      71.05 Tabii veya sentetik, kıymetli veya yarı kıymetli taşların toz ve pudraları (sanayide kullanılanlar hariç)
      71.16 Tabii inci veya kültür incilerinden, kıymetli ya da yarı kıymetli taşlardan eşya (tabii, sentetik veya terkip yoluyla elde edilmiş)
      8214.20.00 Manikür ve pedikür takım ve aletleri (tırnak törpüleri dahil)
      8215.10.11 Altın ve gümüş kaplamalı olanlar
      8215.91.21 Altın ve gümüş kaplamalı olanlar
      84.15 Klima cihazları (motorlu bir vantilatör ile nem ve ısıyı değiştirmeye mahsus tertibati olanlar) (nemin ayrı olarak ayarlanamadığı cihazlar dahil) (aksam ve parçalar hatiç)
      84.18 Buzdolapları, dondurucular ve diğer soğutucu ve dondurucu cihazlar (elektrikli olsun olmasın); ısı pompaları (84.15 pozisyonundaki klima cihazları hariç) (diğer soğutucu veya dondurucu cihazlar, ısı pompaları, aksam ve parçalar hariç)
      8419.11.00 Gazla çalışan anında su ısıtıcılar
      8419.19.11 Termosifonlar (depolu su ısıtıcıları)
      8419.19.19 Diğerleri
      8421.12.11 Bir defada kurutacağı çamaşırın kuru ağırlığı 6 kg'ı geçmeyecek kapasitede olanlar
      8422.11.00 Evlerde kullanılanlar
      8450.11.11 I. Evlerde kullanılanlar
      8450.11.21 I. Evlerde kullanılanlar
      8450.12.10 A. Evlerde kullanılanlar
      8450.19.11 Elektrikli olanlar
      8450.19.19 Diğerleri
      8451.21.11 Evlerde kullanılanlar
      8451.21.21 Evlerde kullanılanlar
      85.09 Ev işlerinde kullanılmaya mahsus elektrik motorlu elektro-mekanik cihazlar (aksam ve parçalar hariç)
      8510.10.00 Traş makinaları
      85.16 Elektrikli anında veya depolu su ısıtıcılar ve daldırma tipi ısıtıcılar; herhangi bir mahallin veya toprak ve benzeri yerlerin ısıtılmasına mahsus elektrikli cihazlar; berber işleri için elektrotermik cihazlar (örneğin; saç kurutucular, saç kıvırma cihazları, saç kıvırma maşalarını ısıtma cihazları) ve el kurutma makinaları elektrikli ütüler; ev işlerinde kullanılan diğer elektrotermik cihazlar; elektrikli ısıtıcı resistanslar (85.45 pozisyonundakiler hariç) (elektrikli ütüler ile aksam ve parçalar hariç)
      85.18 Mikrofonlar ve bunların mesnetleri; hoparlörler (kabinlerine monte edilmiş olsun olmasın), başa takılan kulaklıklar, kulağa takılan kulaklıklar ve kombine haldeki mikrofon ve kulaklıklar; elektrikli ses frekansı yükselteçleri, takım halindeki ses amplifikatörleri (aksam ve parçalar hariç)
      85.19 Plak döndürücüler, pikaplar, kaset çalarlar ve kaydedilen sesi tekrar vermeye mahsus diğer cihazlar (ses kaydedici tertibatı bulunmayan)
      85.20 Manyetik ses kaydetme cihazları ve diğer ses kaydeden cihazlar (kaydedilen sesi tekrar vermeye mahsus tertibatı olsun olmasın) (8520.39 ve 8520.90 hariç)
      85.21 Video kayıt veya gösterme cihazları (Bir video tunerle birlikte olsun olmasın)
      8523.11.13 Kasetli video bantları
      8523.11.14 Diğer video bantları
      8523.12.13 Kasetli video bantları
      8523.12.14 Diğer video bantları
      8523.13.13 Genişliği 6,5 mm.yi geçen 13 mm.yi geçmeyen kasetli video bantları
      8523.13.14 Genişliği 6,5 mm.yi geçen 13 mm.yi geçmeyen diğer video bantları
      8523.13.23 Genişliği 13 mm.yi geçen 20 mm.yi geçmeyen kasetli video bantları
      8523.13.24 Genişliği 13 mm.yi geçen 20 mm.yi geçmeyen diğer video bantları
      8523.13.33 Genişliği 20 mm.yi geçen 26 mm.yi geçmeyen kasetli video bantları
      8523.13.34 Genişliği 20 mm.yi geçen 26 mm.yi geçmeyen diğer video bantları
      8523.13.42 Genişliği 26 mm.geçen video bantları
      8523.90.11 Lazer video diskler
      8524.21.23 Kasetli video bantları
      8524.21.24 Diğer video bantları
      8524.22.23 Kasetli video bantları
      8524.22.24 Diğer video bantları
      8524.23.23 Kasetli video bantları
      8524.23.24 Diğer video bantaları
      8524.90.31 Lazer video diskler
      8525.10.33 Amatör telsiz telefon verici cihazlari
      8525.20.31 Alıcısı bulunan verici halk bandı (CB) ve 49 MHz alçak güçlü (100 miliwatt dan küçük) telsiz cihazları
      8525.20.32 Alıcısı bulunan verici kordonsuz telefon cihazları
      8525.20.33 Alıcısı bulunan verici kablosuz mikrofon cihazları
      8525.20.36 Alıcısı bulunan verici amatör telsiz telefon cihazları
      8525.20.37 Alıcısı bulunan verici portatif (Cellular) telsiz telefon cihazlan
      8525.20.38 Alıcısı bulunan verici mobil-araç (Cellular) telsiz telefon cihazları
      8525.20.41 Alıcısı bulunan verici alçak güçlü ve oyuncak telsiz cihazları (gücü 100 miliwatt dan az olanlar)
      8525.20.42 Telsiz alarm cihazları
      8525.20.45 Alçak güçlü (100 miliwat dan küçük) mobil telsiz telefon cihazları
      8525.30.11 Yalnız görüntü veren televizyon kameraları
      8525.30.12 Hem ses hem görüntü veren televizyon kameraları
      8525.30.21 Yalnız görüntü veren televizyon kameraları
      8525.30.22 Hem ses hem görüntü veren televizyon kameraları
      8525.30.31 Yalnız görüntü veren televizyon kameraları
      8525.30.32 Hem ses hem görüntü vereiı televizyon kameraları
      8526.92 Uzaktan kumanda etmeye mahsus telsiz cihazları
      8527.11.10 A. Lazer optik okuma sistemli olanlar
      8527.11.90 B. Diğerleri
      8527.19.00 Diğerleri
      8527.21.10 A Lazer Optik okuma sistemli olanlar
      8527.21.90 B. Diğerleri
      8527.29.00 Diğerleri
      8527.31.10 A. Aynı kabin içerisinde bir veya daha fazla hoparlörleri olanlar
      8527.31.21 I. Lazer optik okuma sistemli olanlar
      8527.31.29 II. Diğerleri
      8527.32.10 A. Çalar saatli radyolar
      8527.32.90 B. Diğerleri
      8527.39.10 A. Aynı kabin içerisinde bir veya daha fazla hoparlörleri olanlar
      8527.39.21 I. İçinde amplifikatör bulunmayanlar
      8527.39.22 II. İçinde amplifikatör bulunanlar
      8527.90.21 I. Şahıs aramada veya çağırma sistemlerinde kullanılan cep alıcıları
      8527.90.41 Amatör telsiz alıcı cihazları
      85.28 Televizyon alıcıları "görüntü (video) monitörleri ve projektörleri dahil" (aynı kabin içerisinde bir radyo yayınını alıcı cihazı veya ses ya da görüntü kayıt veya tekrar verme cihazıyla birlikte olsun olmasın)
      87.03 Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonun girenler hariç) (steyşın-vagonlar ve yarış arabaları dahil) (yalnızca 8703.10.10, binek otomobiller ve karavanlar) (münhasıran sakatlar için olanlar hariç) (Kullanılmış binek otomobilleri hariç)
      87.11 Motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli olsun olmasın) (münhasıran sakatlar için olanlar hariç); sepetler
      8901.10.11 18 Gros tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri 8901.1051 Yolcu ve gezinti gemileri
      8903.10.90 B. Diğerleri
      8903.91.10 A. Denizde seyretmeye mahsus olanlar
      8903.92.10 A. Denizde seyretmeye mahsus olanlar
      9113.90.32 II. İnci, kıymetli taş, sentetik veya terkip yolula elde edilen taşlardan mamül olanlar
      9302.00 Revolverler ve tabancalar (93.03 veya 93.04 pozisyonundakiler hariç)
      93.03 Bir patlayıcının itiş gücüyle çalışan diğer ateşli silahlar ve benzeri cihazlar (spor için av tüfekleri ve tüfekler, ağızdan doldurulan ateşli silahlar, sadece işaret fişeği atmak üzere imal edilmiş tabanca ve diğer cihazlar, manevra fişeği atmak için tabanca ve revolverler, hayvan öldürmeye mahsus sürgülü silahlar, okatar tüfekler gibi)
      9405.10.41 Kristal avizeler
      9405.04 Toplu halde oynanan oyunlar için eşya (motorlu veya hareketli oyun makinaları, bilardolar, gazino oyunlarına mahsus özel masalar, otomatik bowling oyun tertibatı) (aksam ve parçalar hariç)
      96.Ol İşlenmiş fildişi, kemik, bağa, boynuz, çatallı boynuz, mercan, sedef ve yontulmaya elverişli diğer hayvansal maddeler ve bu maddelerden eşya (kalıplama suretiyle elde edilen eşya dahil)

    3. HİZMET İFALARI

      1. (11.3.1994 tarih ve 94/5350 sayılı Kararname ile liste kapsamından çıkarılmıştır),

      2. Kablolu televizyon hizmetleri,

      3. PTT özel mesaj servisleri hizmetleri,

      4. Helikopter ve uçak kiralama hizmetleri,

      5. Gazinolar, bar, pavyon, gece kulübü, taverna, diskotek, dansing ve benzeri eğlence yerlerinde verilen hizmetler,

      6. (12.01.1995 tarih ve 95/6431 sayılı Kararname ile liste kapsamından çıkarılmıştır.)

      7. Talih oyunları salon işletmeciliği çerçevesinde verilen hizmetler.