ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32

3065
Katma Değer Vergisi Kanunu
Genel Tebliği

17.03.1995
22230
Seri No 46

  1. İHRACAT İSTİSNASI VEYA İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDEN DOĞAN KATMA DEĞER VERGİSİ İADELERİNİN MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN MÜKELLEFLERİN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBU:

    (23.11.2001 tarih ve 24592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 84 Seri No'lu KDVK. Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) 28 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (A) bölümünde, ihracatçıların ve ihraç kaydıyla mal teslim edenlerin katma değer vergisi iade alacaklarından kendilerine mal ve hizmet satanların vergi borçlarına mahsubunu talep edebilecekleri miktarın, bu kişilerden satın alınan mal ve hizmetler için ödenmesi gereken katma değer vergisinden fazla olamayacağı açıklanmıştır.

    İhracatçılar veya ihraç kaydı ile mal teslim edenlerce satın alınan hizmetlerin yapılan ihracatla ilgili olmaması ve bunlar tarafından satın alınan malların henüz ihraç edilmemiş olması, yurt içinde satılması veya işletme envanterinde yer alması mahsup talebinin yerine getirilmesine engel teşkil etmeyecektir. Ancak, mahsup talebi sırasında ibraz edilen ve ihracata konu mal ve hizmet alımlarını gösteren listelerde, gerçekleştirilen ihracatla ilgili olup olmadığına bakılmaksızın, lehine mahsup talep edilenlerden satın alınan mal ve hizmetlere ilişkin faturalara ait bilgilere de ayrıca yer verilecektir.

    Örnek: İhracatçı bir şirketin mükellef (A)' dan satın aldığı mallar için Eylül 1994 döneminde 150 milyon lira, Ekim 1994 döneminde ise 300 milyon lira katma değer vergisi hesaplanmıştır. İhracatçı firma Eylül 1994 döneminde yaptığı ihracattan doğan 400 milyon liralık katma değer vergisi iade alacağının, mal satın aldığı (A)' nın aynı tutardaki gelir vergisi borcuna mahsubunu talep etmiştir.

    İhracatçı firmanın mükellef (A)' dan satın aldığı mallar için hesaplanan katma değer vergisinin toplamı 450 milyon lira olduğundan, söz konusu mahsup işlemi yerine getirilecektir.

  2. DÖVİZ ALIM BELGESİ YERİNE ALINAN TEMİNATLARIN ÇÖZÜLMESİ :

    (23.11.2001 tarih ve 24592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 84 Seri No'lu KDVK. Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) Katma değer vergisi iade ve mahsup işlemlerinin iade veya mahsubu istenen vergi tutarı kadar teminat gösterilmesi şartıyla, döviz alım belgesinin ibrazı beklenilmeden yapılabilmesine imkan sağlayan uygulamanın usul ve esasları 38 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin ( bölümünde açıklanmıştır.

    Anılan tebliğ ile getirilen uygulamadan indirimli (%10) teminat uygulamasından yararlanan mükelleflerin de faydalanabileceği açıktır. Döviz alım belgesi yerine teminat vermek suretiyle Bakanlığımızca belirlenen sınırın üzerinde katma değer vergisi iadesi alan bu mükelleflerin, döviz alım belgelerini bilahare ibraz etmeleri halinde bu sınırı aşan kısmın % 10'una isabet eden teminat tutarının inceleme sonucuna kadar muhafaza edileceği, teminatın kalan kısmının ise çözüleceği tabiidir.

    Yukarıda belirtilen tebliğin ilgili bölümünde yapılan diğer açıklamalar, indirimli teminat uygulamasından yararlanan mükellefler bakımından da aynen geçerlidir.

    Diğer taraftan, ihracat bedellerinin yurda getirilme zorunluluğu ve süreler konusunda kambiyo mevzuatındaki düzenlemelere uyulması gerektiğinden, herhangi bir gerekçe ile kambiyo taahhüt hesabının kapatıldığını veya döviz getirme zorunluluğunun olmadığını kambiyo mevzuatı çerçevesinde belgeleyen mükelleflerin vergi dairesine ibraz edecekleri bu belgeler, döviz alım belgesi yerine geçecektir.

  3. İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI KAPSAMINA SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİNİN DAHİL EDİLMESİ:

    (23.11.2001 tarih ve 24592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 84 Seri No'lu KDVK. Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) 28 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (F) bölümünde belirtilen şartları taşıyan imalatçı ve imalatçı-ihracatçılar ile 29 Seri No.lu Genel Tebliğde belirlenen şartları taşıyan Dış Ticaret Sermaye Şirketlerinin ihracat istisnasından doğan iade talepleri, iadesi istenilen katma değer vergisinin inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yapılacak iade sınırını aşan kısmının %10'u kadar teminat alınması suretiyle ve ibraz edilen döviz alım belgeleri ile gümrük çıkış beyannamelerinin teyidi beklenmeksizin yerine getirilmektedir.

    Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 52. maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanununun 32. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, % 10'luk teminat uygulaması kapsamına 29 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde belirtilen şartları taşıyan ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca "Sektörel Dış Ticaret Şirketleri" olarak belirlenen firmaların da dahil edilmesi uygun görülmüştür.

    Bakanlığımızca belirlenen sınırları aşması nedeniyle aşan kısım için teminat göstermek suretiyle iade almış olan Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin gerekli şartları taşıdıklarını tevsik etmeleri halinde, %10'luk kısmı aşan iadeler dolayısıyla bu şirketlerden alınmış olan teminatlar çözülecektir.