ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
4447
İşsizlik Sigortası Kanununun Uygulanmasına İlişkin Tebliğ

21.05.2000
24055
Sıra No 1

Bu tebliğin amacı; İşsizlik Sigortası uygulamasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

  1. KAPSAM

    (Maddenin: 29.6.2000 tarih ve 24094 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Uygulanmasına İlişkin Tebliğin 1 inci maddesiyle değiştirilen ve yayımı tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli) İşsizlik Sigortası; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 2 nci maddesine göre bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılan sigortalıları, aynı Kanunun Geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi olan sigortalılar ile mütekabiliyet esasına dayalı olarak ülkemizde çalışan yabancı işçileri kapsamaktadır.

    İşsizlik Sigortası kapsamına;

    • 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun;

      3 üncü maddesinde belirtilen sigortalı sayılmayanlar,

      85 inci maddesine göre isteğe bağlı sigortalılar,

      86 ncı maddesine göre topluluk sigortasına tabi sigortalılar, Geçici 20 nci maddesi kapsamında olmakla birlikte memur statüsünde çalışanlar,

      Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan gelir veya aylık alıp da sosyal güvenlik destek primi ödeyerek ya da ödemeksizin çalışanlar,

    • 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununun 2 nci maddesinde belirtilen isteğe bağlı sigortalılar,

    • 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa,

    • 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa,

    • 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa,

    • 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa,

    • 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa,

    • 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununa,

    • 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununa,

    • 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat kanunlarındaki hükümlere, göre sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar,

    • 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre geçici personel statüsünde çalıştırılanlar,

    • 5590 sayılı "Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları, Türkiye Ticaret Sanayi Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği" Kanunu kapsamında çalışan sözleşmeli ve geçici personel ile hizmetliler,

    dahil değildir.

    İşyerlerinin, sigortalı olarak çalışanların kapsama dahil olup-olmadıkları, prim belgelerinin düzenlenme şekli, prim tahsilatı ve benzeri hususlarda; Ankara'da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Takip ve Tahsilat Dairesi Başkanlığına, taşrada ise Sigorta Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

    İşsizlik Sigortası kapsamında olup, 01.06.2000 tarihinde sigortalı olarak çalışmakta olanlar, bu tarihten itibaren; bu tarihten sonra işe girecek olanlar ise, işe başladıkları tarihten itibaren işsizlik sigortası kapsamında sigortalı olacaktır.

  2. TESCİL

    506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 2 nci maddesinde tanımı yapılmış olan sigortalıları çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler "İşveren", bu sigortalıların çalıştırıldıkları yerler de "İşyeri" sayıldığından, bu sigortalılar açısından Sosyal Sigortalar Kurumunca İşsizlik Sigortası primlerinin tahsili için ayrıca işyeri dosyası tescil edilmeyecektir. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 8 inci ve 9 uncu maddeleri gereğince Sosyal Sigortalar Kurumunca işyeri ve sigortalı tescili yapılan işyerlerinin ve sigortalıların aynı zamanda İşsizlik Sigortası uygulamasında tescillerinin de yapılmış olduğu kabul edilecektir.

  3. PRİMLER

    İşsizlik sigortası zorunlu olup, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 77 nci ve 78 inci maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlar üzerinden sigortalı için %2, işveren için %3 işsizlik sigortası primi ödenecektir.

    Ayrıca, devlet her bir sigortalı için %2 oranında katkı payı ödeyecektir.

    İşsizlik Sigortasına işverence süresi içinde ödenen prim tutarları, kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecek; sigortalılarca ödenen prim tutarları ise gerçek ücretin hesaplanmasında gelir vergisi matrahından indirilecektir.

    Herhangi bir nedenle işçinin sigortalılık durumunun sona ermesi halinde o ana kadar işçiden ve işverenden kesilen işsizlik sigortası primleri ile devlet katkı payı iade edilmeyecektir.

  4. TAHAKKUK VE TAHSİL

    İşsizlik Sigortası primlerinin hesabı, günlük kazanç ile prim alt ve üst sınırlarının belirlenmesi, prim belgeleri, primlerin ödenmesi, ödenmeyen primler ve cezalar için düzenlenecek belgeler, yeni işverenlerin sorumluluğu ile teminatın ve hak edişin prim borcuna karşılık tutulması ve yersiz alınan primlerin iadesi hususlarında; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun ilgili hükümleri uygulanacaktır.

    İşsizlik Sigortası primleri, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 79 uncu maddesi uyarınca yeniden düzenlenen ve bir örneği ilişik (Ek: 2) "Aylık Sigorta Primleri Bildirgesi"nin işsizlik sigortası için açılmış olan bölümünde işverence beyan edilecektir.

    506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile bu Kanunun uygulanmasına dair Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğin 17 nci maddesine göre işverence düzenlenerek Sosyal Sigortalar Kurumuna verilmesi gereken bordroda kayıtlı malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançlar aynı zamanda sigortalının işsizlik sigortası prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazancını da oluşturduğundan işverence işsizlik sigortası için ayrıca dönem bordrosu düzenlenmeyecektir.

    Aynı işyerinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına tabi olduğu halde İşsizlik Sigortası kapsamı dışında olanların da bulunması sözkonusu olabileceğinden İşsizlik Sigortası kapsamı dışında tutulanlar için ayrı dönem bordrosu düzenlenecek ve bu husus bordronun görünür bir yerine "İşsizlik Sigortasına Dahil Olmayanlar" şeklinde kaşe basılarak belirtilecektir.

    İşsizlik Sigortasına ilişkin primler, ilgili sigorta müdürlüğünün veznesine veya tahakkukun birlikte yapılmış olduğu nazara alınarak sigorta primleri için açılmış olan banka hesaplarına sigorta primleri ile birlikte ödenecektir.

  5. ÖZEL EMEKLİ SANDIKLARINA TABİ OLANLAR

    506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun Geçici 20 inci maddesi kapsamında sigortalılıkları sağlanan iştirakçilerin, 4447 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi hükmü gereğince İşsizlik Sigortası kapsamında olmaları nedeniyle bunların çalıştırıldıkları işyerlerinin de Sosyal Sigortalar Kurumunca tescil edilmesi gerekmektedir. Bunlardan işyeri merkezleri İstanbul'da olan işverenler, Beyoğlu Sigorta Müdürlüğü'ne; Ankara'da olanlar, Çankaya Sigorta Müdürlüğü'ne ve işyeri merkezleri bu illerin dışında kalan işverenler de, Çankaya Sigorta Müdürlüğü'ne bu tebliğ ekinde bulunan (Ek: 1) "İşyeri Tescil Belgesi"ni doldurarak işyeri tescillerini yaptıracaklardır. Bu tescil belgesinin üzerine "Geçici 20 nci maddeye tabi olup 4447 sayılı Kanuna istinaden verilmiştir." şeklinde bir kaşe basılacaktır.

    Özel emekli sandıklarına tabi sigortalıların 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre tescilleri söz konusu olmadığından bunlar için işe giriş bildirgesi ve dört aylık sigorta primleri bordrosu alınmayacak, "İşsizlik Sigortası Bildirim Formu"nun (Ek: 3) yukarıda belirtilen sigorta müdürlüklerine verilmesi yeterli olacaktır.

    İşsizlik Sigortası kapsamında; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun Geçici 20 nci maddesindeki sandıklara tabi olan sigortalılara ait İşsizlik Sigortası primlerinin toplanmasına ilişkin esaslar doğrultusunda da teknik detayı verilen formatta (Ek: 4-5-6) ilgili aya ait "İşsizlik Sigortası Bildirim Formu" bilgilerinin, manyetik ortamda, 3.5", 1.44 MB disketlerle MS-DOS formatında ASCII, kod sayfası 857, ülke kodu 090, Türkçe destekli olarak satır sıralı formatta üç ayrı data sette "SSK Genel Müdürlüğü, ANKARA Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Manyetik Servisi"ne, ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar teslim edilmesi gerekmektedir.

    Bu dosyaların ilki, ilgili aya ait bildirim formunun detay bilgilerini içeren tek satırlık bir kayıt yapısına sahip olacaktır. (Ek: 4)

    İkinci dosya ise, aynı form üzerinde mutabık kalınan bilgiler üzerinden çalışan sandık sigortalılarına ait detay envanter bilgilerinden oluşmalıdır. (Ek: 5)

    Sözkonusu sigortalıların işverenlerince, sigortalılarına ait kimlik bilgileri, bir defaya mahsus olmak üzere ayrı bir disketle yukarıda belirtilen adrese teslim edilecektir. Bu tescillere ek olarak sigortalı çalıştırılmaya başlanması halinde bu değişiklik, yine aynı formatta aynı adrese teslim edilecektir. Üçüncü dosya olarak ayrı bir disketle verilecek bu bilginin detayı, (Ek: 6) da belirlenen formatta olacaktır. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun Geçici 20 nci maddesine tabi Özel Emekli Sandıklarına ait kodlar, (Ek: 7) de gösterilmiş olup, sigortalıların kimlikle ilgili bilgilerinin formatlarının düzenlenmesinde bu kodlardan yararlanılacaktır.

  6. TASARRUFU TEŞVİK KESİNTİSİNİN KALDIRILMASI

    İşsizlik Sigortası Kanunu ile, 09.03.1988 tarihli ve 3417 sayılı "Çalışanların Tasarrufa Teşvik Edilmesi ve Bu Tasarrufların Değerlendirilmesine Dair Kanunun" 2 inci ve 3 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmış olduğundan 01.06.2000 tarihinden itibaren;

    1. Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan kamu görevlileri ile kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kuruluşlarda çalışanların,

    2. On ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan işçilerin,

    3. Kanunları uyarınca sözleşmeli statüde çalışan

    personelin aylık ve ücretlerinden "Tasarruf Kesintisi" yapılmayacaktır.

    01.06.2000 tarihinden itibaren, İşsizlik Sigortası kapsama giren sigortalılar için bu tebliğin 1 inci maddesinde belirtilen oranlarda işsizlik sigortası primi ödenecektir.

  7. SSK VE İİBK'NIN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

    İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından, sigortalı ve işyeri bazında kayıtların tutulmasından; toplanan primler ile uygulanacak gecikme zammı, faiz ve cezaların "İşsizlik Sigortası Fonu"na aktarılmasından; teminat ve hak edişlerin prim borcuna karşılık tutulmasından, yersiz olarak alınan primlerin iadesinden Sosyal Sigortalar Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.

    Hak sahiplerine işsizlik ödeneğinin ödenmesi, hastalık ve analık sigortası primlerinin yatırılması, yeni bir iş bulma, meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi hizmetleri verilmesi ile ilgili işlemlerin yürütülmesinden İş ve İşçi Bulma Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.

  8. İDARİ İŞLEMLERE KARŞI İTİRAZ

    İşsizlik Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen görevlerle ilgili itirazlar, adı geçen Kuruma; diğer her türlü hizmet ve işlemlerle ilgili itirazlar ise İş ve İşçi Bulma Kurumuna yapılacaktır.

    Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen görevlerle ilgili itirazlar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun ilgili madde hükümlerine göre sonuçlandırılır.

    İş ve İşçi Bulma Kurumuna verilen görevlerle ilgili itirazlar, işlemin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılacaktır. İtiraz ile ilgili işlemler 30 gün içinde sonuçlandırılacaktır. Yapılan itirazlar, daha önce yapılmış bulunan işlemlerin uygulanmasını geciktirmeyecektir. Yargı yoluna başvurma hakkı saklıdır.

  9. İDARİ PARA CEZASI

    İşsizlik Sigortasına ilişkin yükümlülükleri nedeniyle, sigortalıların ücretlerinden indirim veya kesinti yapan işverenlere, İşsizlik Sigortası Kanunun 54 üncü maddesi gereğince her bir sigortalı için 1475 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesine göre sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.

    İdari para cezaları tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde İş ve İşçi Bulma Kurumuna ödenir veya aynı süre içinde kurumun ilgili ünitesine itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Mahkemeye başvurulması cezanın takip ve tahsilini durdurmaz.

  10. İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

    İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince işsizlik ödeneği hak sahipliği için diğer koşulların yanı sıra, hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak prim ödenmesi öngörüldüğünden, işini kaybetmesi sonucu bu haktan yararlanacak olanlara, ilk işsizlik ödeneği ödemeleri ile hastalık ve analık sigortası primlerinin ödenmesi, yeni bir iş bulma ve meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi hizmetleri verilmesi ile ilgili işlemler 2002 yılının Mart ayında başlayacaktır. Bu nedenle, işverenler tarafından düzenlenecek işten ayrılma bildirgeleri ve buna ilişkin yükümlülükleri, sigortalı işsizlerin hak ve yükümlülükleri, İş ve İşçi Bulma Kurumunca verilecek hizmetler ve yapılacak işlemler hakkında ayrıca bir tebliğ yayımlanacaktır.

Tebliğ olunur.

EK:1
EK:2
EK:3
EK:4
EK:5
EK:6
EK:7