|
6183 Tahsilat Genel Tebliği
|
9/6/1966
|
|
Sıra No: 317
|
|
Mahcuz menkul malların mu-hafaza ve satışı hk.
|
Defterdarlık:
Amme alacağının tahsili için haczedilen bazı menkul malların borçlunun kendisine bırakıldığı ve haczi müteakip muayyen süre içerisinde satışa çıkarılmayarak uzun müddet bekletildiği Bakanlığa intikal eden hadiselerden anlaşılmaktadır.
- 6183 sayılı Kanunun 82 nci maddesi gereğince, haczedilen para, kıymetli maden, mücevher, ticari senet, hisse senedi ve tahvil gibi değiştirilmesi ve kaybolması ihtimalleri bulunan menkul malların tahsil dairesince bizzat muhafaza olunması ve sair menkul malların da uygun bir yerde saklanması veya güvenilir bir şahsa bırakılması lazımdır. Bunun dışında bu kabil malların borçlu veya zilyet elinde bırakılması gerektiği takdirde de güvenilir bir şahsın kefaleti zaruridir.
Karşılaşılmakta olan çeşitli mahzurların tekerrürünün önlenebilmesi için, bundan sonra haczedilen sair menkul malların prensip olarak borçlu veya zilyet nezdinde bırakılmayıp tahsil dairesince münasip yerlere nakledilerek veya güvenilir başka bir şahsa bırakılarak muhafaza altına alınması, ancak çok ciddi bir sebep dolayısıyla borçlu veya zilyet nezdinde alı konması gerektiği takdirde de behemehal güvenilir bir şahsın kefaletinin temin edilmesi,
- Aynı kanunun 84 üncü maddesi hükümlerine göre, haczedilen menkul malların haczin yapıldığı tarihin üçüncü gününden itibaren üç ay içerisinde satışı yapılması lazımdır. Bozulma, çürüme ve benzeri şekillerle muhafazasına imkan olmayan veya beklediği takdirde mühim değer düşüklüğüne uğraması muhtemel olan malların ise üç günlük süreyi beklemeden satılması kabildir.
Haczedilen menkul malların şu veya bu mülahaza ile kanunen tayin edilen süre içerisinde satışa çıkarılmaması madde hükmünün ihmali neticesini tevlit ettiği gibi, amme alacağının tahsilini de erteler mahiyettedir. Böyle bir duruma meydan verilmemesi için mahcuz malların yukarıda tayin edilen süreler içerisinde herhalde satışa çıkarılması,
rica olunur.
