ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
6183
Tahsilat Genel Tebliği

7/7/1984
18451
Sıra No: 369

(*) Vergi Cüzdanlarının uygulanmasının esasları hk.

6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 31/1/1984 tarih ve 2975 sayılı Kanunla değişik 45 inci maddesi uyarınca hazırlanan Vergi Cüzdanlarının uygulanmasının aşağıdaki esaslar dairesinde yapılması uygun görülmüştür.

  1. Vergi cüzdanları genel bütçeye ait Gelir, Kurumlar, Gider, Damga ve İşletme Vergileri gibi amme alacaklarından sürekli mükellefiyeti gerektirenler hakkında kullanılacaktır.

  2. Motorlu Taşıtlar Vergisi ile Emlak Vergisi (bina ve arazi vergileri) genel bütçeye dahil ve sürekli mükellefiyeti gerektiren vergilerden olmakla beraber vergi cüzdanları şimdilik bu vergiler için kullanılmayacaktır.

  3. Mükellefler bir vergi dairesinde toplanan her türlü sürekli mükellefiyetleri için (Motorlu Taşıtlar Vergisi ile Emlak Vergisi hariç) bir tek vergi cüzdanı kullanacaklardır. Ancak, vergi cüzdanlarını mükellefiyetleri itibariyle bölerek bölüm bölüm kullanmak isteyen mükelleflerin vergi cüzdanlarına kaydedilmesi gereken hususlar ayrı bölümlerde gösterilebilir. Böyle istekte bulunmayan mükelleflerin vergi cüzdanlarına kaydedilmesi gereken işlemler tarih sırasına göre anılan cüzdanlara kaydedilecektir. Öte yandan bir vergi dairesinde toplansa dahi mükellefiyetlerinin her biri için ayrı bir vergi cüzdanı kullanmak isteyen mükelleflere bedeli karşılığında yeteri kadar vergi cüzdanı verilecektir.

  4. Vergi cüzdanları mükelleflerin bağlı bulundukları vergi daireleri tarafından 1984 yılı içinde ödenmesi gereken yıllık gelir veya kurumlar vergisi ile bu vergilere ait olarak yapılan ödemelerde dahil olmak üzere doldurulduktan ve cüzdanın ilgili bölümü imza edildikten ve mühürlendikten sonra mükelleflerin adreslerine taahhütlü olarak posta ile gönderilecektir.

    Vergi dairesi mührünü ve yetkilisinin imzasını taşımayan vergi cüzdanlarındaki kayıtlar bir hüküm ifade etmeyeceğinden, cüzdan alındığında bunların eksik olup olmadığı kontrol edilecek, eksiklik varsa tamamlattırılacaktır.

  5. 6183 Sayılı Kanunun 45 inci maddesinde vergi cüzdanlarının mükelleflere bedeli karşılığında verileceği hükme bağlanmış olduğundan, cüzdan bedeli olan 500.- TL. mükelleflerin vergi dairesindeki hesaplarına borç kaydedilecektir.

  6. Yukarıda belirtilen vergilerden mükellef veya sorumlu bulunan gerçek veya tüzel kişiler bu vergilerle ilgili olarak gerek vergi dairesine gerek postahaneye ve gerekse T.C. Ziraat Bankası Şubelerine yapacakları ödemeler sırasında vergi cüzdanlarını ibraz edecekler ve kendilerinden tahsil edilen miktarı cüzdanlarının ilgili bölümüne kaydettireceklerdir.

  7. Vergi cüzdanlarındaki kayıtların, kaydı yapan vergi dairesi, postahane veya T.C. Ziraat Bankası şubesi terk edilmeden bu kayda esas teşkil eden belge (tahakkuk fişi, makbuz, posta havale varakası)ile karşılaştırılarak kontrol edilmesi, bir farklılık bulunması halinde ise anında düzelttirilmesi gerekmektedir.

  8. Vergi cüzdanlarındaki kayıtların hüküm ifade edebilmesi, başka bir anlatımla ispat aracı olabilmesi için yapılan her kaydın, kaydı yapan vergi dairesinin, postahanenin veya T.C. Ziraat Bankası Şubesinin mührünü ve yetkilisinin imzasını taşıması şarttır. Bu nedenle, mühür ve imzanın eksik olup olmadığına dikkat edilmesi, eksikse tamamlattırılması icap etmektedir.

  9. 6183 Sayılı Kanunun 46 ncı maddesi hükmü uyarınca amme alacağının ödendiğinin ispat olunabilmesi için vergi daireleri, postahaneler ve T. C. Ziraat Bankası Şubelerince vergi cüzdanlarına yapılan kayıtların yetkililerce imzalanıp mühürlenmesi şarttır. İmza ve mühür taşımayan kaydın hiçbir hukuki geçerliliği bulunmamaktadır. Cüzdana yapılan her kayıt için cüzdanın ilgili bölümünün imzalanıp mühürlenmesi gerekmektedir. Bu takdirde vergi cüzdanına kaydı gereken amme alacağının ödendiği makbuz yerine cüzdandaki kayıtlarla ispat olunabilecektir.

  10. Vergi cüzdanları 1 Eylül 1984 tarihinden itibaren uygulamaya konulacaktır.

Tebliğ olunur.