ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
6183
Tahsilat Genel Tebliği

29/5/1996
22650
Sıra No: 393

(*) Kamu alacaklarının, postaneler vasıtasıyla, posta çeki kullanılmak suretiyle ve aynı gerekçelerle yurt içinde posta havalesi ile ödenmesi uygulamasının kaldırılması hk.

Bilindiği üzere, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 41 inci maddesinde, Bakanlığımızca tayin edilecek yerlerde, nev'ileri Bakanlığımızca belirlenecek amme alacaklarının postaneler vasıta kılınmak suretiyle ödenebileceği, aynı:Kanunun 44 üncü maddesinde de Bakanlığımızca 41 inci maddeye göre ödeme yapılması uygun görüldüğü takdirde postaneler vasıtasıyla yapılan ödemelerde ödeme tarihinin paranın postaneye yatırıldığı gün olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre, Bakanlığımız ile PTT Genel Müdürlüğü arasında yapılan anlaşmaya istinaden 1.3.1960 tarihinden itibaren posta havalesi kullanılmak suretiyle vergi tahsilatına başlanılmış; bilahare 16.12.1977 tarihinde düzenlenen protokol uyarınca da posta çekleri kullanılmak suretiyle amme alacaklarının ödenmesi uygulamasına geçilmiştir.

Ancak, bugüne kadar Bakanlığımıza yansıyan olaylardan; postaneler vasıta kılınarak posta çeki ile yapılan tahsilatın;

  • Posta çekleri kuponlarını Posta Çekleri Merkezine (Ankara) geç intikal etmesi;

  • Posta Çekleri Merkezine gelen kuponların tasniften sonra vergi dairesine intikal ettirilmesi,

  • Vergi dairesine gelen kuponların mükellef ayrımı, hesap kontrolleri yapıldıktan sonra ödenmesi gereken tutara ilişkin ödeme formülerinin hazırlanarak Posta İşletmesi Genel Müdürlüğüne gönderilmesi,

  • Ödeme formülerinin Posta İşleme Merkezlerince alınması üzerine paranın ilgili postanelere aktarılması,

  • Tahsil olunan paranın vergi dairesinin T.C. Ziraat Bankası nezdindeki hesabına yatırılarak bu hesap vasıtasıyla Merkez Bankası nezdindeki Hazine hesabına aktarılması,

  • İşlemlerinin zaman zaman 2-3 ayı bulması nedeniyle vergi dairesi tahsilat kayıtlarına geç intikal ettiği dolaysıyla Hazineye de geç aktarıldığı anlaşılmaktadır.

Bütün bu hususlar dikkate alındığında, postaneler vasıta kılınarak posta çeki ile yapılan tahsilata ilişkin sistem;

  1. Hem postane şubelerinde, hem de vergi dairesinde tamamıyla elle düzenlenen belgeler üzerinden işlem yapılması, bilgilerin okunamaması, herhangi bir aşamada yanlış kayda girilmesi gibi insani hatalara çok açık olması,

  2. Belge ve para akımının fiilen uzun zaman gerektiren bir prosedürü zorunlu kılması,

  3. Tahsilatın Hazine hesabına oldukça geç intikal etmesi,

gibi, mevcut yapı içerisinde giderilmesi mümkün olmayan nedenlerle, olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Postaneler vasıtasıyla yapılan ödemelerin vergi dairesi tahsilat kayıtlarına geç intikal etmesi, borçlarını bu yolla ödemiş olan mükelleflerin cebri takibata maruz kalmalarına neden olabildiği gibi gereksiz idare-mükellef sürtüşmelerine de yol açmakta ve idareye olan güveni de zayıflatmaktadır.

Öte yandan 6183 sayılı Kanunun ayni maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetki kullanılarak, amme alacaklarının bankalar vasıtasıyla tahsilinde önemli adımlar atılmış olup, bankalar aracılığıyla yapılan tahsilat yurt düzeyine yaygınlaştırılmıştır. Halen Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan T.C. Ziraat Bankası, T. Halk Bankası, T. Emlak Bankası, T. iş Bankası, Akbank T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve T. Vakıflar Bankası olmak üzere 7 banka ile protokol yapılmış ve bu banka şubelerine vergi tahsilatına aracılık etme izni verilmiştir. .

Bu düzenlemeler de dikkate alınarak, Devlete ait alacaklardan vergi dairelerince (vergi dairesi başkanlıkları, vergi dairesi müdürlükleri ve malmüdürlükleri bünyesindeki bağlı vergi dairelerince) tahsil edilen kamu alacaklarının, postaneler vasıtasıyla, posta çeki kullanılmak suretiyle ve aynı gerekçelerle yurt içinde posta havalesi ile ödenmesi uygulamasının 1 aylık bir geçiş süresinin bitiminden itibaren kaldırılması uygun görülmüştür.

Buna göre, 1 aylık geçiş süresi Haziran aya olacağından, Haziran ayının son günü olan 30.6.1996 tarihinden sonra posta çeki ve yurt içinde posta havalesi kullanılmak suretiyle ödeme yapılması mümkün olmayacaktır.

Mükelleflerin bu hususa dikkate etmeleri ve borçlarına ilişkin ödemelerini yukarıda belirtilen banka şubelerine veya tahsil dairelerine yapmaları gerekmektedir.

Tebliğ olunur.