|

Karayolları Trafik Yönetmeliği
|

18.07.1997 23053 (Mükerrer)
|
|
Dayandığı Kanun |
13.10.1983 - 2918 |
DÖRDÜNCÜ KISIM
Araçların Tescil İşlemleri, Motorlu Araçlara Ait Şartlar İle Muayeneleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Geçici Trafik Belgeleri
Madde 0046: "A" Geçici Trafik Belgesi ve Plakalar
(Maddenin 25.05.2012 tarih ve 28303 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile Değişmeden önceki şekli)
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi (Ek:10-B); prototip veya yol testi yapılacak araçlar için imalatçı veya ithalatçı firmalar, otomotiv konusunda araştırma yapan araştırma kurum veya kuruluşları veya teknik hizmetler kuruluşlarına; fabrika, depo, gümrük satış yeri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar ile gösterisi yapılacak araçlar için imalatçı veya ithalatçı firmalara, bu firmaların yetki verdiği araç satıcılığı yapan bayilere bir yıl süre ile verilen belgedir.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesinde birden fazla plaka verilemez. Ancak, firmalar birden fazla yetki belgesi için müracaat edebilirler.
Prototip veya yol testi için kullanılacaklara "T", yukarıda belirtilen yerler arasında sürülecekler ile gösterisi yapılacaklara "G" harf grubu bulunan plakalar verilir.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi’ne istinaden düzenlenen "A" Geçici Trafik Belgesi (EK:10-C) ve bu belge ile kullanılan "G" plakanın geçerlilik süresi; aynı il sınırları içerisinde 24 saat, şehirlerarası yollarda aracın götürüleceği yerin uzaklığına göre en fazla 6 gündür. Bu plakalı araçların "A" Geçici Trafik Belgesinde belirtilen güzergâh dışında kullanılması ve bu araçlarla yük ve yolcu taşınması yasaktır.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi’ne istinaden düzenlenen "A" Geçici Trafik Belgesi ve bu belge ile kullanılan "T" plakalı araçlar, "A" Geçici Trafik Belgesinde belirtilen süre içerisinde ülke genelinde herhangi bir yer kısıtlamasına tabi olmaksızın kullanılabilirler.
"G" ve "T" plakalar için kullanılan "A" Geçici Trafik Belgesi, "A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi bulunan firmalarca iki suret olarak düzenlenir. Bir sureti üç yıl süre ile saklanır, bu belgeler yetkililerce her zaman denetlenebilir.
Bu belge ve plakalar, ilgili firmaca fotokopi edilerek onaylanmış "A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi ile birlikte geçerlidir.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesinin süresi sonunda yeniden talep edilmesi halinde, önceden verilmiş yetki belgesi ile plakaların iadesi zorunludur. Süresi biten yetki belgesi ile önceden tahsis edilmiş plakalar iade edilmedikçe yenisi verilmez.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesine istinaden verilecek "G" ve "T" plakalar 8000–9999 arasındaki rakamlardan oluşur, "G" plakalar karton kâğıttan da olabilir.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi müracaatı, ilgili firmanın ticari faaliyetini sürdürdüğü yerdeki tescil kuruluşuna yapılır.
Müracaat sırasında;
- Her türlü hukuki ve mali sorumluluğu kabul ettiklerini belirten dilekçe,
- Her araç için cinslerine göre plakaya bağlı olarak yaptırılmış zorunlu mali sorumluluk sigortası,
- Harç makbuzu,
- Prototip veya tip onayı olmayan, yol testi yapılacak imal, ithal ve ihraç araçlar için tanıtım numaralarından bağımsız olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alınmış izin belgesi (tip onayı olması halinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığından izin şartı aranmaz),
- İthal araçlar için Garanti Belgesi,
ibraz edilir.
Prototip veya yol testi amacıyla "T" plakası verilen araçlar yüklü olarak da test edilebilirler. Ancak, hiçbir şekilde taşıma sınırı üstünde yükleme yapamazlar. Gerektiğinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınmak şartıyla teknik açıdan müsaade edilen yükle yüklenebilir. Bu gibi araçlarda, sürücünün dışında gereği kadar ek sürücü ve uzman bulunabilir.
Madde 0046: "A" Geçici Trafik Belgesi ve Plakalar
(Maddenin 09.06.2008 tarih ve 26901 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile Değişmeden önceki şekli)
"A" Geçici Trafik Belgesi (Ek: 10/C) prototip yol testi ve gösterisi yapılacak araçlar ile fabrika, depo, gümrük satış yeri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar için imalatçı ve ithalatçı firmalara veya bu firmaların yetki verdiği araç satıcılığı yapan bayilere verilen belgedir.
"A" Geçici Trafik Belgesi verileceklerden, (ithal araçlar için) Bakım Onarım ve Servis Garantisi Yeterlilik Belgesi ile Motorlu Araç Ticareti Faaliyet Belgesi istenir.
Bu belge ile sürülecek araçlardan prototip yol testi ve gösterisi için kullanılacaklara "T", yukarıda belirtilen yerler arasında sürüleceklere "G" harf grubu bulunan plaka verilir.
"A" Geçici Trafik Belgesi ve bu belge ile kullanılan plakaların geçerlilik süresi aynı il sınırları içerisinde 24 saat, şehirlerarası yollarda aracın götürüleceği yerin uzaklığına göre, tanzim edildiği tarihten itibaren en fazla 6 gündür. Prototip yol testi için verilen "A" Geçici Trafik Belgesi ve bu belge ile kullanılan plakalar bu hükmün dışındadır.
Bu belge ve plakaların tahsisi, ilgili tescil kuruluşundan alınmış ve 1 yıl süre ile geçerli "A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi (Ek: 10/B) ile yetkili kılınmış firmaca yapılır.
Bu belge ve plakalar yetkili trafik tescil kuruluşundan alınmış ve ilgili firmaca fotokopi edilerek onaylanmış "A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi ile birlikte geçerlidir.
"A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesinin süresi sonunda yeniden talep edilmesi halinde önceden verilmiş yetki belgesi ile plakaların iadesi zorunludur. Süresi biten yetki belgesi ile önceden tahsis olunmuş geçici plakalar iade edilmedikçe yenisi verilmez.
"A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesine istinaden düzenlenecek (G) plakalar karton kağıttan olacaktır.
"A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesine istinaden düzenlenecek (G) plakalara 8000-9999 arasındaki rakamlardan verilir.
"A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi talebi ilgili firmanın ticari faaliyetini sürdürdüğü yerdeki tescil kuruluşu tarafından sağlanır.
"A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi yeter sayıda araç için;
- Dilekçelerinde her türlü hukuki ve mali sorumluluğu kabul ettiklerini beyan etmeleri,
- Her araç için cinslerine göre plakaya bağlı olarak mali sorumluluk sigortası yaptırmış olmaları,
- "G" harf grubu bulunan plakaların hangi araçlara takıldığını, kimlerin ve hangi yönde sürdüklerini gösteren kayıtları tutmaları,
- "G" plakası takılmış araçlarla yük ve yolcu taşıttırmamaları,
- "T" plakası alacak firmalardan Sanayi ve Ticaret Bakanlığından "prototip yol testi izni" almış olmaları,
şartı aranır.
"T" plakalı prototip araçların, belgelerinde gösterilen yer ve zamanda yüklü olarak da tecrübeleri yapılabilir.
"G" plakası takılı araçlar sadece götürülebileceği yer istikametinde sürülebilir ve kabul edilebilir geçerli neden olmadıkça şehirlerarası yollarda 6 günden fazla sürülemez.
Prototip yol testi amacıyla "T" plakası verilen araçlar hiçbir şekilde taşıma sınırı üstünde yükleme yapamazlar. Bu araçlarda, sürücünün dışında yedek bir sürücü ile teknik bir uzman taşınabilir.
"A" Geçici Yetki Belgesi'ne dayanılarak verilen "T" plakalar 1 yıl geçerlidir. "T" plakalı araçlar bu süre içerisinde ülke genelinde herhangi bir zaman ve saat kısıtlamasına tabi olmaksızın test edilebilirler.
Prototip yol testi amacıyla kullanılan araçlar tecrübe ve deneme sonunda imha edilirler. Bu araçlar, hiçbir şekilde tescil edilemez, satışı ve devri yapılamaz.
Madde 0046: "A" Geçici Trafik Belgesi ve Plakalar
(25.06.1998 tarih ve 23383 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 4 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) "A" Geçici Trafik Belgesi (Ek: 10/C) tecrübesi ve gösterisi yapılacak araçlar ile, fabrika, depo, gümrük satış yeri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar için imalatçı ve ithalatçı firmalara veya bu firmaların yetki verdiği araç satıcılığı yapan bayilere verilen belgedir.
Bu belge ile sürülecek araçlardan tecrübe ve gösterisi için kullanılacaklara "T",
Yukarıda belirtilen yerler arasında sürüleceklere "G" harf grubu bulunan plaka verilir.
"A" Geçici Trafik Belgesi ve bu belge ile kullanılan plakaların geçerlilik süresi aynı il sınırları içerisinde 24.00 saat, şehirlerarası yollarda aracın götürüleceği yerin uzaklığına göre, tanzim edildiği tarihten itibaren en fazla 6 gündür.
Bu belge ve plakaların tahsisi, ilgili tescil kuruluşundan alınmış ve 1 yıl süre ile geçerli "A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi (Ek: 10/B) ile yetkili kılınmış firmaca yapılır.
Bu belge ve plakalar yetkili trafik tescil kuruluşundan alınmış ve ilgili firmaca fotokopi edilerek onaylanmış "A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi ile birlikte geçerlidir.
"A" Geçici Yetki Belgesinin süresi sonunda yeniden talep edilmesi halinde önceden verilmiş yetki belgesi ile plakaların iadesi zorunludur. Süresi biten yetki belgesi ile önceden tahsis olunmuş geçici plakalar iade edilmedikçe yenisi verilmez.
"A" Geçici Yetki Belgesine istinaden düzenlenecek (G) plakalar karton kağıttan olacaktır.
"A" Geçici Yetki Belgesine istinaden düzenlenecek (G) plakalara 8000-9999 arasındaki rakamlardan verilir.
"A" Geçici Yetki Belgesi talebi ilgili firmanın ticari faaliyetini sürdürdüğü yerdeki tescil kuruluşu tarafından sağlanır.
"A" Sınıfı Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi yeter sayıda araç için;
- Dilekçelerinde her türlü hukuki ve mali sorumluluğu kabul ettiklerini beyan etmeleri,
- Her araç için cinslerine göre plakaya bağlı olarak mali sorumluluk sigortası yaptırmış olmaları,
- "G" harf grubu bulunan plakaların hangi araçlara takıldığını, kimlerin ve hangi yönde sürdüklerini gösteren kayıtları tutmaları,
- Bu araçlarla yük ve yolcu taşıttırmamaları şartı ile verilir.
Ancak, "T" plakalı, araçların belgesinde gösterilen yer ve zamanda yüklü olarak da tecrübeleri yapılabilir.
"G" plakası takılı araçlar sadece götürülebileceği yer istikametinde sürülebilir ve kabul edilebilir geçerli neden olmadıkça şehirlerarası yollarda 6 günden fazla sürülemez.
"T" plakası ile deneme ve gösterisi yapılacak araçlar saat: 07.00 ile 17.00 arasında ve il trafik komisyonunca belirlenmiş yollarda sürülebilir.