|
Karayolları Trafik Yönetmeliği
İçişleri Bakanlığından
|

18.07.1997 23053 (Mükerrer)
|
|
Dayandığı Kanun |
13.10.1983 - 2918 |
DÖRDÜNCÜ KISIM
Araçların Tescil İşlemleri, Motorlu Araçlara Ait Şartlar İle Muayeneleri
BEŞİNCİ BÖLÜM
Araçlara Ait Ayırım ve Tanınma İşaretleri ile Diğer İşaretler ve Şartlar
Madde 0063: Araçlara Ait Teknik Şartlar ve Araçların Karayoluna Uygunluğu
(1. Fıkranın: 09.09.1997 tarih ve 23105 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 7 nci maddesiyle değişen şekli.) Araçların; yapım, kullanma, karayoluna uygunluk ve trafik güvenliği bakımından Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan "Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik" ve buna paralel olarak çıkarılacak diğer yönetmelik hükümlerine uygun durumda olması mecburidir.
Yurtdışından getirilen ve birinci fıkrada adı geçen Yönetmelik hükümlerine uygun olarak imal, tadil ve monte edilen araçlara Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca veya bu Bakanlığın yetki vereceği kamu veya özel kuruluşlar tarafından "Karayolu Uygunluk Belgesi" verilir.
Askeri araçlarla, raylı sistemle çalışan ve iş makinesi türünden araçların, karayolu uygunluk belgeleri ilgili kuruluşlarca düzenlenir.
(09.09.1997 tarih ve 23105 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 7 nci maddesi hükmüdür.) Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği ve Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümleri doğrultusunda imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından düzenlenen "Karayolu Uygunluk Belgesi" bulunmayan araçların tescili yapılmaz.
(Fıkra 26.05.2022 tarih ve 31847 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Eklenmiştir) Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı adına karayolu uygunluk belgesi düzenlenerek tescili yapılan araçların satış, devir veya hibe edilmesi halinde, imal edildikleri tarihte bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen mevzuattaki teknik şartlara ilişkin muafiyetlerin kapsamı ilgili kuruluşlar tarafından tescil ve muayeneye yetkili kuruluşlara bildirilmesi halinde bu araçların teknik denetim ve muayenelerinde mevcut muafiyetlerine ilişkin birinci fıkrada belirtilen uygunluk aranmaz.
Karayolu uygunluk belgesi olmayan araçların tescili yapılamaz.
Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.