ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
Karayolları Trafik Yönetmeliği

İçişleri Bakanlığından

18.07.1997
23053 (Mükerrer)
Dayandığı Kanun 13.10.1983 - 2918

BEŞİNCİ KISIM
Sürücü Belgeleri, Müracaat Esasları ve Sürücülere Dair Diğer Esaslar

İKİNCİ BÖLÜM
Sürücü Belgesi Alacakların Sağlık Muayenelerine Ait Esaslar

Madde 0078: Sağlık Kurulunca Düzenlenecek Sürücü Olur Raporları

(Maddenin 18.05.2007 tarih ve 26526 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli)

Sürücü belgesi alacak sürücü adaylarının, sağlık kurulu raporu düzenlemeye yetkili resmi ve özel sağlık kuruluşlarından 3 sayılı Cetvelde belirtilen esaslara göre düzenlenmiş "Sürücü olur" raporu almaları zorunludur.

Sağlık kurulu raporları; İç Hastalıkları, Ortopedi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz ve Psikiyatri uzmanları bulunan ve Sağlık Bakanlığı veya il sağlık müdürlükleri tarafından sürücü belgesi alacak sürücü adaylarına sağlık kurulu raporu düzenlemeye yetkilendirilmiş resmi ve özel sağlık kuruluşlarınca verilir. İl sağlık müdürlüğünce, söz konusu yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarına ait güncelleştirilmiş listeler Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez il emniyet müdürlüğüne bildirilir. İl sağlık müdürlükleri aracılığı ile yürütülecek yetkilendirme işlemlerine ait usul ve esaslar ile, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında, Kanunda belirtilen bütün uzmanların bulunmadığı küçük yerleşim birimlerindeki sürücü adaylarının mağdur olmamaları için özel muayenehanede hizmet veren tabiplerin de, oluşturulacak sağlık kurullarında görevlendirilmesine ilişkin hususlar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak genelge ile belirlenir.

Yetkilendirilmiş sağlık kuruluşunda sağlık kurulunun İç Hastalıkları, Ortopedi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz ve Psikiyatri uzmanlarından oluşturulması esastır. Ancak Ortopedi ve Psikiyatri uzmanlarının geçici süre ile bulunmamaları durumunda, Ortopedi uzmanının yerine Genel Cerrahi uzmanından, Psikiyatri uzmanının yerine Nöroloji uzmanı veya Psikologdan görüş alınarak Sağlık kurulu kararı oluşturulabilir.

Sürücü adayının sağlık kurulu raporuna itiraz hakkı vardır. Sürücü adayı, itirazını ilk raporu düzenleyen sağlık kuruluşunun bağlı bulunduğu, il sağlık müdürlüğüne yapar. İl sağlık müdürlüğü nihai karar için sürücü adayını bir başka devlet hastanesi sağlık kuruluna sevk eder. Bir önceki hastanenin de devlet hastanesi olması durumunda, sevk edilen hastanenin o ilde hakem hastane niteliğinde olması şartı aranır. Bir önceki hastanenin o ilin hakem hastanesi olması durumunda ise, sürücü adayının itirazının değerlendirilebilmesi için sürücü adayı en yakın ildeki referans niteliğindeki devlet hastanesine sevk edilir. Sevk edilen devlet hastanesince düzenlenen sağlık kurulu raporu ile önceki sağlık kuruluşunun sağlık kurulu raporu arasında farklılık var ise, ikinci raporun sonucu geçerli sayılır.

İtiraz sonucu, ikinci raporun birinci rapordan farklı olması durumunda, durum derhal her iki raporun örnekleri ile birlikte ilk başvuru yapılan ilin il sağlık müdürlüğüne bildirilir. İl sağlık müdürlüğünce valilik onayı ile her iki raporun düzenlenmesinde görev almamış söz konusu beş uzmanlık alanındaki uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulur ve raporlar, gerektiğinde sürücü adayının muayenesi tekrarlanarak, incelenir. İnceleme sonucunda eksik veya gerçeğe uygun olmayan rapor veren sorumlu hekimler hakkında bağlı bulundukları mevzuat hükümlerine göre soruşturma açılır. Eksik veya gerçeğe uygun olmayan rapor veren sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılır. Eksik veya gerçeğe uygun rapor vermediği tesbit edilen hekimlerin daha sonra düzenleyeceği raporlar geçersiz sayılacağı için, söz konusu hekimler bağlı bulundukları il sağlık müdürlüğünce, il emniyet müdürlüğüne ve Sağlık Bakanlığına bildirilir. Sağlık Bakanlığı, bu hekimleri belirli aralıklarla tüm il sağlık müdürlüklerine düzenleyeceği sirküler ile bildirir.

Devlet hastanesi sağlık kurulları dışındaki yetkilendirilmiş özel ve resmi sağlık kuruluşlarına ait sağlık kurulu raporlarının, il sağlık müdürlüğünce veya il sağlık müdürlüğünün ilçe düzeyinde yetkilendireceği bağlı sağlık kuruluşunca onaylanması esastır. Onay aşamasında, raporda yer alan hekimlerin raporun düzenlendiği kuruluşta çalışıp çalışmadıkları ve imzaların kendilerine ait olup olmadıkları imza sirkülerinden kontrol edilir.

Bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre trafik zabıtasınca sürücülerin; "Sağlık durumlarında sürücülüğe engel bedensel bir değişikliğin görülmesi ve tesbiti halinde sağlık kuruluşlarınca muayenesi istenir ve Yönetmelikte belirtilen sağlık şartlarını kaybettiği sağlık kurulu raporu ile belgelendirilenlerin sürücü belgeleri geri alınır" hükmü yer almaktadır. Bu gibi durumlarda, ikinci raporun daha önceden düzenlenmiş sağlık kurulu raporundan farklı olması durumunda, yukarıda sağlık kurulu raporuna itiraz için tanımlanan işlemler uygulanır.

Yetkilendirilmiş özel ve resmi sağlık kuruluşlarına ait sağlık kurullarında görev yapan ve sürücü adayları için sağlık kurulu raporunu düzenleyen İç Hastalıkları, Ortopedi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz ve Psikiyatri uzmanları sağlık kurulu raporunu ekte yer alan 3 sayılı Cetvelde tanımlanan düzenlemeleri dikkate alarak düzenlemek zorundadırlar.