|

Karayolları Trafik Yönetmeliği
|

18.07.1997 23053 (Mükerrer)
|
|
Dayandığı Kanun |
13.10.1983 - 2918 |
ALTINCI KISIM
Trafik Kuralları
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Araç Kullanma Sürelerine Uyma Mecburiyeti ve Denetleme Esasları
Madde 0099: Takograf Cihazı İle Sürücü Belgesi Bulundurma ve Kullanma Zorunluluğu
(1) c) (Bendin 19.02.2014 tarih ve 28918 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile Değişmeden önceki şekli) Hız sınırlayıcı cihaz
N3 sınıfı kamyon ve çekiciler ile azami ağırlığı 10 tonu geçen M3 sınıfı otobüslerde hız sınırlayıcı cihaz bulundurulması kullanılması zorunludur. Bu Yönetmelik hükmü aşağıda belirtilen motorlu araçları kapsamaz;
- Kanun düzeninden sorumlu emniyet-jandarma teşkilatı, silahlı kuvvetler, sivil savunma, yangın ve diğer acil servis hizmetlerinde kullanılan motorlu araçlar,
- Yapısı itibariyle 100 km/s'ten fazla hız yapamayan M3 sınıfı otobüsler ile 85 km/s'i aşamayan N3 sınıfı araçlar,
- Karayolunda bilimsel amaçlı deney yapmak üzere kullanılan motorlu araçlar,
- Şehir içinde sadece kamu hizmetinde kullanılan motorlu araçlar,
Madde 0099: Takograf Cihazı İle Sürücü Belgesi Bulundurma ve Kullanma Zorunluluğu
(Bendlerin Danıştay 8. Daire, E: 1999/4596 - K: 1999/3963 ile İptal Edilmeden önceki şekli)
Şehiriçi ve belediye mücavir alanı içerisinde yolcu ve yük nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekici türündeki taşıtlarda takoğraf cihazı bulundurma mecburiyeti aranmaz.
1984 ve daha önceki yıllarda üretilen araçlarda takoğraf cihazı bulundurma ve kullanma mecburiyeti aranmaz. Ancak, bu araçların şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığında kullanılması halinde, takoğraf cihazının yerine sürücü çalışma belgesinin bulundurulması ve kullanılması zorunludur.
Takoğraf cihazı bulundurulması ve kullanılması zorunlu olan araçlardan, resmi taşıt olarak tescil edilmiş ve edilecek olanlarda takoğraf cihazı bulundurma ve kullanma zorunluluğu aranmaz.
Madde 0099: Takograf Cihazı İle Sürücü Belgesi Bulundurma ve Kullanma Zorunluluğu
(02.11.2000 tarih ve 24218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 9 uncu maddesiyle başlığı ile birlikte değişmeden önceki şekli.) Takograf cihazı ile sürücü çalışma belgesinin hangi cins taşıtlarında bulundurulacağına ve kullanılacağına dair esaslar aşağıda gösterilmiştir.
- Takograf cihazları, nitelikleri, fonksiyonları ve teknik özellikleri İçişleri Bakanlığının uygun görüşü alınmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan takograf teknik şartnamesine uygun olarak imal veya ithal edilir.
- Takograf cihazlarının şehiriçi ve şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekicilerde kullanılır durumda bulundurulması ve kullanılması zorunludur.
- Takograf cihazı takılan her taşıtın işleten ve sürücüsü takıldığı tarihten itibaren bu cihazları kullanılır durumda bulundurmak zorundadır.
- Üretilen takograf cihazlarının bayiler tarafından araçlara monte edilmesi esnasında her aracın kalibrasyon değeri esas alınır. Bu değerlerin dışında ayar yapanlar, sözkonusu cihazları bozuk imal edenler veya bozulmasına vasıta olanlar hakkında 2918 sayılı Kanunun 4262 sayılı Kanunla değişik 31 inci maddesinin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.
- Kamyon, otobüs ve çekici cinsi araçların tescilleri esnasında takograf cihazının takıldığını gösterir belge ibraz edilmesi zorunludur.
- Takograf cihazlarının, özelliklerine göre araç sürücülerinin çalışma süresi, dinlenme süresi ve bu süreler içerisindeki hız sınırlarının tespit edilmesi ve araçlara takılmasına dair esas ve usuller İçişleri Bakanlığının genelgesi ile belirlenir.