ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

Kamu İhale Kurumundan

11.09.2003
25226
Dayandığı Kanun 04.01.2002 - 4734

BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler

İKİNCİ BÖLÜM
Yaklaşık Maliyet

! Mülga İçerik !

Madde 0007: Yaklaşık maliyetin belirlenmesi

İdarelerce ihtiyaç duyulan malların en uygun fiyatla temin edilebilmesi, tedarik edilecek malın bedelinin doğru tahmin edilmesindeki isabet derecesine bağlıdır. Bu nedenle idareler maliyet tespiti yaparken aşağıdaki hususlara uyarlar:

  1. İdareler, yaklaşık maliyeti tespit ederken geniş kapsamlı araştırma yaparlar.Tedarik edilecek malın özelliğine göre valilik, belediye, ticaret odası, sanayi odası, meslek odaları, üretim ve satış yapan kamu kurum ve kuruluşları ile borsa ve özel sektör kuruluşlarından fiyat isteyebilecekleri gibi, piyasada ihale konusu malı üreten veya pazarlayan gerçek veya tüzel kişilerden de proforma fatura isteyebilirler. Bu durumda yazılarda fiyatı etkileyebilecek;

    • Malın cinsi, sınıfı, miktarı,

    • Teslim süresi,

    • Teslim edilecek parti miktarları,

    • Nakliye,

    • Sigorta,

    • Diğer özel şartlar,

    gibi unsurlar belirtilir. Ayrıca, varsa uyulması gereken standart ile kısa teknik özelliklerin belirtilmesi veya teknik şartnamenin eklenmesi suretiyle katma değer vergisi hariç olmak üzere fiyat bildirilmesi istenir.

    Bu araştırmaların sonucunda idarelerce elde edilen bilgi ve belgeler topluca değerlendirilerek, en doğru maliyet tespiti yapılır.

    Ancak idareler, gerçek piyasa fiyatlarını yansıtmayan ve yaklaşık maliyetin hesaplanmasında sapmalara sebep olabilecek fiyat bildirimleri ile proforma faturaları değerlendirmeye almazlar. Buna ilişkin gerekçeleri hesap cetvelinde belirtirler.

  2. (26.02.2006 tarih ve 26092 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 1 inci maddesiyle değişen şekli.) İdareler, ihtiyaç duyulan mal ile ilgili daha önceki dönemlerde alım yapmış iseler; geriye dönük varsa son beş yılın, yoksa alımı yapılan yılların fiyatlarını tablo haline getirirler. Türk parası bazında yapılmış olan alımlarda geçmiş yılların fiyatları; Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan aylık ÜFE (2003=100 -grup, alt grup ve en alt düzeydeki grupların yer aldığı- Üretici Fiyatları Endeksindeki, alıma konu malın içinde bulunduğu en alt düzeydeki grubun satırındaki endeks) üzerinden (daha önceki dönemdeki alımın yapıldığı tarihin içinde bulunduğu ay yayımlanan bir önceki ayın endeksi başlangıç alınarak) yaklaşık maliyetin belirlendiği tarih itibariyle (yaklaşık maliyetin belirlendiği tarihin içinde bulunduğu ay yayımlanan bir önceki ayın endeksi esas alınır) güncellenir ve aritmetik veya ağırlıklı

    ortalaması alınır. Bulunan bu değerler kullanılmak üzere tabloya işlenir.

    Daha önceki dönemde yapılan alımların tarihi 31.12.2005 ve öncesi ise; öncelikle 31.12.2005 tarihine kadarki dönem, daha önceki dönemdeki alımın yapıldığı tarihin içinde bulunduğu ay yayımlanan bir önceki ayın TEFE endeksi (Toptan Eşya Fiyatları Endeksi, Tablo 2'deki ilgili sektörün altında yer alan ilgili alt sektörün satırındaki endeks) ile Ocak 2006'da yayımlanan Aralık 2005 TEFE endeksi (Toptan Eşya Fiyatları Endeksi, Tablo 2'deki ilgili sektörün altında yer alan ilgili alt sektörün satırındaki endeks) kullanılarak aylık TEFE'ye göre güncellenecek, bulunan bu tutar 01.01.2006 tarihi başlangıç alınarak (Ocak 2006'da yayımlanan Aralık 2005 aylık ÜFE, 2003=100 -grup, alt grup ve en alt düzeydeki grupların yer aldığı- Üretici Fiyatları Endeksindeki, alıma konu malın içinde bulunduğu en alt düzeydeki grubun satırındaki endeks başlangıç alınarak) yaklaşık maliyetin belirlendiği tarihin içinde bulunduğu ay yayımlanan bir önceki ayın aylık ÜFE'si (2003=100 -grup, alt grup ve en alt düzeydeki grupların yer aldığı- Üretici Fiyatları Endeksindeki, alıma konu malın içinde bulunduğu en alt düzeydeki grubun satırındaki endeks) kullanılarak güncellenecektir.

    Alıma konu malın hangi TEFE sektör ve alt sektörüne veya ÜFE grup, alt grup ve en alt düzeydeki grubuna girdiği hususunda tereddüde düşen idareler, Türkiye İstatistik Kurumundan alacakları görüş doğrultusunda güncellemede baz alacakları endeks satırını tespit ederler.

    Döviz cinsinden yapılmış olan alımlarda ise geçmiş yılların fiyatlarının aritmetik veya ağırlıklı ortalaması esas alınır.

  3. Yaklaşık maliyetlerin belirlenmesinde (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yöntemlere ek olarak; idarelerin oluşturacakları uzman kişilerce, ihtiyaç duyulan malların üretim metot ve tekniklerinin, ürün yelpazesindeki değişimlerin, mevcut malı ikame edecek malların günlük, haftalık, aylık ve yıllık bazda piyasa araştırmasının yanı sıra internet başta olmak üzere tüm iletişim araçları kullanılarak fiyatlar tespit edilir ve sürekli güncellemesi yapılır.

  4. İdareler alınacak malın niteliği ve piyasa koşullarını göz önünde bulundurmak suretiyle; yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerinden elde edilen değerleri ayrı ayrı veya birlikte değerlendirebilirler. Yaklaşık maliyetin hesabına ilişkin süreçte kullanılan her tür bilgi ve belgeye hesap cetveli ekinde yer verilir.

Ayrıca tedarik edilmesi istenilen malın özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve mali özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenememesi veya ilk defa alımı veya üretimi yapılacak bir mal olması ya da idarenin kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre istihdam ettiği personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde, ihale yetkilisinin onayı alınmak kaydıyla yaklaşık maliyet tespiti 4734 sayılı Kanun hükümlerine göre danışmanlık hizmet sunucularına ihale edilmek suretiyle de yaptırılabilir.