|
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
Kamu İhale Kurumundan
|

04.03.2009 27159
|
|
Dayandığı
|
Kanun
|
04.01.2002 - 4734
|
Madde 0061 : Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması
(Madde, Başlığı ile Birlikte 16.03.2011 tarih ve 27876 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Değişmiştir.)
(1) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.
(2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.
(3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.
(4)
(Fıkra 16.08.2014 tarih ve 29090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Değişmiştir.) Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması zorunludur. (2. Cümle 19.06.2018 tarih ve 30453 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Eklenmiştir) Ancak, birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilebilir. Kısmi teklife açık ihalelerde, kısımların birinde, birkaçında veya tamamında yerli malı teklif eden istekliler lehine aynı veya farklı oranlarda fiyat avantajı sağlanabilir. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur.
(5) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalede, öncelikle fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur. Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı, bu istekliler dışındaki isteklilerin değerlendirilmiş teklif bedellerine, kendi değerlendirilmiş teklif bedelleri üzerinden fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle uygulanır. (Cümle 16.03.2019 tarih ve 30716 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Eklenmiştir) Ancak, birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilen ihalede, önce yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanır ve avantaj uygulanmış fiyatlar üzerinden fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur.
(6)
(Fıkra 16.08.2014 tarih ve 29090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Değişmiştir.) Her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranında (1) fiyat avantajı sağlanması zorunludur. Söz konusu zorunlu fiyat avantajı uygulaması, ilanı veya duyurusu bu listenin yayımlanmasından sonra yapılan mal alımı ihalelerinde uygulanacaktır. (Cümle 19.06.2018 tarih ve 30453 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Eklenmiştir) Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.
(7) (Fıkra 16.08.2014 tarih ve 29090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Eklenmiştir) Teklif edilen malın yerli malı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.
(1) "oranına kadar" İbaresi 19.06.2018 Tarih ve 30453 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Yönetmelik ile "oranında" şeklinde değişmiştir.